Connect with us

Προσοχή! Η ΕΛ.ΑΣ προειδοποιεί: «Αν λάβετε αυτό το email, μην το ανοίξετε»

Ελλαδα

Προσοχή! Η ΕΛ.ΑΣ προειδοποιεί: «Αν λάβετε αυτό το email, μην το ανοίξετε»

Καταγγελίες για περιπτώσεις απόπειρας υποκλοπής δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (emails) με τη χρήση τεχνικών «ηλεκτρονικού ψαρέματος» (phishing) γίνονται το τελευταίο διάστημα στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία εφιστά την προσοχή των πολιτών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΔΔΗΕ, μέσω emails που αποστέλλονται μαζικά προς τους πολίτες, με εμφανιζόμενο αποστολέα εταιρεία παροχής υπηρεσιών ταχυδρομείου, άγνωστοι δράστες επιχειρούν να υποκλέψουν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα με πρόφαση απαίτηση για πληρωμή εξόδων μεταφοράς και φύλαξης προϊόντων.

Οπως αναφέρει η ΔΔΗΕ, τα emails εμπεριέχουν συνδέσμους (links) που οδηγούν σε ιστοσελίδες στις οποίες πρέπει να συμπληρωθούν τα στοιχεία εισόδου σε online λογαριασμούς (email, socialmedia, webbanking) αλλά και καρτών πληρωμών. Στη συνέχεια, εάν ο παραλήπτης του email συμπληρώσει τα στοιχεία που του ζητούνται, οι δράστες τα αξιοποιούν είτε για να αποκτήσουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε λογαριασμούς του θύματος, είτε για να προβούν σε ηλεκτρονικές συναλλαγές χωρίς εξουσιοδότηση, με χρήση των υποκλαπέντων στοιχείων καρτών.

Τα emails αυτά χρήζουν μεγάλης προσοχής επειδή παρουσιάζονται εξαιρετικά αληθοφανή. Οι χρήστες του διαδικτύου που τα λαμβάνουν καλούνται, όπως επισημαίνει η ΔΔΗΕ: Να μην επιλέγουν τους προτεινόμενους συνδέσμους, να μην απαντούν στα μηνύματα, να μην καταχωρούν και να μην στέλνουν προσωπικά δεδομένα και στοιχεία πιστωτικών καρτών.

(ΑΠΕ)

Continue Reading
You may also like...

Δημοφιλή νέα

Facebook

APXH