Ελλαδα

Νέο αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο για τη μείωση της ρευματοκλοπής-Έως και τριπλάσιο πρόστιμο για όσους κλέβουν ρεύμα

Μεθοδολογία

Η απόφαση επιχειρεί να βάλει οριστικό τέλος στην εποχή της… εύκολης ρευματοκλοπής, θεσπίζοντας νέα μεθοδολογία για τον υπολογισμό του ποσού που θα καλείται να καταβάλει όποιος εντοπίζεται να έχει παραβιάσει μετρητή ή να έχει συνδεθεί παράνομα στο δίκτυο. Η χρέωση δεν θα βασίζεται πλέον στα τιμολόγια της αγοράς αλλά σε μια διοικητικά οριζόμενη τιμή, η οποία θα συνοδεύεται από προσαύξηση έως και 100%, ανεβάζοντας το συνολικό κόστος σε επίπεδα ακόμη και τριπλάσια από τα συνήθη τιμολόγια.

Η νέα τιμολόγηση βάζει στο στόχαστρο κάθε μορφή ρευματοκλοπής, είτε πρόκειται για παράνομη σύνδεση στο δίκτυο είτε για παραβίαση του μετρητή με τεχνικά μέσα ή παρεμβάσεις τρίτων. Η ΡΑΑΕΥ δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών: ο παραβάτης δεν θα πληρώνει απλώς για την ενέργεια που κατανάλωσε χωρίς να καταγράψει, αλλά θα καλείται να καταβάλλει ποσό σημαντικά υψηλότερο ως αποζημίωση για τη ζημιά που προκάλεσε στο σύστημα και εμμέσως σε όλους τους συνεπείς καταναλωτές. Όπως προκύπτει από την απόφαση, το νέο σύστημα εισάγει για πρώτη φορά τιμή καταλογισμού με ποινή, η οποία προσαρμόζεται ανάλογα με την κατηγορία του καταναλωτή, τον τύπο της παροχής και το κοινωνικοοικονομικό προφίλ του.

Για τους οικιακούς καταναλωτές, η νέα διοικητικά οριζόμενη τιμή (ΔΟΤ) υπολογίστηκε στα 236,08 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh). Με την εφαρμογή προσαύξησης 100%, το τελικό τίμημα φτάνει στα 472,17 ευρώ/MWh, δηλαδή 47,2 λεπτά ανά κιλοβατώρα (KWh) – ποσό πολλαπλάσιο των ακριβότερων τιμολογίων λιανικής που κυκλοφορούν σήμερα στην ελληνική αγορά. Για τους μη οικιακούς καταναλωτές, όπως μικρές επιχειρήσεις, επαγγελματικά ακίνητα και εμπορικές χρήσεις, η ΔΟΤ ορίζεται στα 270,61 ευρώ/MWh. Με την ίδια προσαύξηση, η τελική χρέωση ανεβαίνει στα 541,21 ευρώ/MWh ή 54,1 λεπτά/KWh. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για κάθε 1.000 κιλοβατώρες που καταναλώθηκαν παρανόμως ο παραβάτης θα χρεώνεται με πάνω από 540 ευρώ μόνο για την ενέργεια, χωρίς να υπολογιστούν τα έξοδα επιτόπιου ελέγχου, αυτοψίας ή αντικατάστασης μετρητή.

Για πρώτη φορά η ρύθμιση εισάγει επισήμως διακριτές χρεώσεις ανά κατηγορία καταναλωτή. Πέρα από τις βασικές ομάδες (οικιακοί – μη οικιακοί), ορίζονται τρεις επιπλέον κατηγορίες που αφορούν τους ευάλωτους δικαιούχους του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου (ΚΟΤ). Εκεί το ποσοστό προσαύξησης διατηρείται στο 50% με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της τελικής χρέωσης. Έτσι, για τους δικαιούχους ΚΟΤ Α΄ το ποσό διαμορφώνεται στα 191,21 ευρώ/MWh ή 19,1 λεπτά/KWh. Για τους ΚΟΤ Β΄ η τελική χρέωση φτάνει στα 286,63 ευρώ/MWh (28,7 λεπτά/KWh), ενώ για τους δικαιούχους της κατηγορίας ΚΟΤ Γ΄ ορίζεται στα 153,71 ευρώ/MWh ή 15,4 λεπτά/KWh. Παρότι οι ελαφρύνσεις είναι σαφείς, η βασική αρχή παραμένει: ακόμη και οι πιο ευάλωτοι καλούνται να πληρώσουν για τη ρευματοκλοπή χωρίς να απαλλάσσονται από την ευθύνη της παράβασης.

Εκτός από την τιμή της ενέργειας, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στο διαχειριστικό κόστος που συνεπάγεται η αποκάλυψη και η επιβεβαίωση μιας ρευματοκλοπής. Όσοι εντοπίζονται να έχουν προβεί σε τέτοια παραβατική πράξη επιβαρύνονται με συγκεκριμένες διοικητικές χρεώσεις, οι οποίες διαφοροποιούνται ανάλογα με την κατηγορία παροχής και τις τεχνικές εργασίες που απαιτούνται.

– Για παράδειγμα, στην περίπτωση μονοφασικής παροχής χαμηλής τάσης χωρίς αντικατάσταση μετρητή το κόστος ορίζεται στα 294,54 ευρώ. Αν απαιτηθεί αντικατάσταση του μετρητή, το ποσό ανεβαίνει στα 407,07 ευρώ. Για τις παροχές μέσης τάσης, όπου οι τεχνικές παρεμβάσεις είναι πιο σύνθετες, η χρέωση μπορεί να φτάσει τα 662,21 ευρώ. Όλα τα παραπάνω ποσά προστίθενται στο βασικό τίμημα της ενέργειας και καθιστούν το τελικό κόστος για τον παραβάτη εξαιρετικά υψηλό.

Με στοιχεία από το energygame.gr

www.iapogevmatini.gr

Προτεινόμενα άρθρα για εσένα

Ελλαδα

Εκπτώσεις 2020: Πότε ξεκινούν, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Εκπτώσεις 2020: Οι χειμερινές εκπτώσεις του 2020 ξεκινούν τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου και θα διαρκέσουν μέχρι και το Σάββατο 29
Ελλαδα

Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία: Άκρως επικίνδυνο το τζάκι

Για τους κινδύνους της αλόγιστης χρήσης τζακιού προειδοποιεί η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία σε ανοικτή της επιστολή. Με ανοιχτή επιστολή η