Η ευλογιά βλάπτει τα ζώα και τους κτηνοτρόφους
Η ευλογιά των προβάτων είναι μια ασθένεια που «χτυπά» τα πρόβατα και τις κατσίκες και προκαλεί σοβαρά προβλήματα στους κτηνοτρόφους. Τα ζώα αρρωσταίνουν, εμφανίζουν εξανθήματα, κάνουν πυρετό και δίνουν λιγότερο γάλα και κρέας. Αν και οι άνθρωποι δεν κινδυνεύουν εύκολα, οι οικονομικές ζημιές για τους παραγωγούς είναι μεγάλες.
Οι κτηνοτρόφοι βλέπουν τα κοπάδια τους να μικραίνουν και τα έξοδα να αυξάνονται. Πρέπει να κάνουν εμβολιασμούς, να αγοράζουν φάρμακα και να καθαρίζουν καλύτερα τους στάβλους τους. Παράλληλα, οι περιορισμοί στις μετακινήσεις των ζώων δυσκολεύουν την πώληση και τις εξαγωγές, μειώνοντας τα έσοδα.
Η κατάσταση πλήττει κυρίως τα μικρά οικογενειακά κοπάδια, που είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής κτηνοτροφίας. Η ασθένεια δεν είναι μόνο πρόβλημα για τα ζώα, αλλά επηρεάζει και τις ζωές των ανθρώπων στα χωριά και την οικονομία τους.
Η λύση είναι η συνεργασία: το κράτος και οι κτηνίατροι πρέπει να παρέχουν βοήθεια, και οι παραγωγοί να προσέχουν την υγιεινή και τους εμβολιασμούς. Η πρόληψη και η ενημέρωση είναι το πιο σημαντικό όπλο για να σταματήσει αυτή η ακατάσχετη ζημιά που χτυπά την ελληνική κτηνοτροφία.
Μ.Μ.





