Ελλαδα

Πώς οι γονικές παροχές μπορούν να καλύψουν τεκμήρια και να μειώσουν τη φορολογία

Οι γονικές παροχές ή δωρεές, ακόμη και αν υποβληθούν εκπρόθεσμα μετά την ολοκλήρωση του φορολογικού έτους, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των τεκμηρίων του φορολογούμενου, εφόσον πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να αποδεικνύεται η είσπραξή τους πριν από την πραγματοποίηση της δαπάνης και ότι είτε φορολογήθηκαν είτε απαλλάχθηκαν από τη φορολογία κεφαλαίου.

Αυτή η δυνατότητα δόθηκε πρόσφατα από την ΑΑΔΕ στους φορολογούμενους που προχώρησαν σε αγορά περιουσιακού στοιχείου. Αν και τα τεκμήρια και η επιπλέον φορολόγηση παραμένουν, η φορολογική αρχή επιτρέπει τη μείωση των τεκμηρίων και της επιπλέον φορολόγησης μέσω της υποβολής αποδείξεων που επιβεβαιώνουν τη δωρεά ή γονική παροχή που πραγματοποιήθηκε πριν από την αγορά που δεν καλύπτεται από τα εισοδήματα του φορολογούμενου.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της ΑΑΔΕ, όταν ο φορολογούμενος επικαλείται χρηματικά ποσά από δωρεά ή γονική παροχή για να καλύψει τη διαφορά μεταξύ του τεκμαρτού και του πραγματικού εισοδήματος, η δήλωση δωρεάς ή γονικής παροχής πρέπει να έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα μέχρι τη λήξη του φορολογικού έτους που πραγματοποιήθηκε η σχετική δαπάνη. Ωστόσο, όταν η δήλωση υποβληθεί εκπρόθεσμα, τα ποσά αυτά θα ληφθούν υπόψη από τη Φορολογική Διοίκηση μόνο αν αποδεικνύεται η είσπραξή τους και αν έχουν φορολογηθεί ή απαλλαγεί από τη φορολογία κεφαλαίου. Επιπλέον, απαιτείται η πιστοποίηση ότι τα χρήματα δόθηκαν στον δωρεοδόχο ή το τέκνο πριν την πραγματοποίηση της δαπάνης.

Αυτή η διαδικασία επιτρέπει στους φορολογούμενους να μειώσουν τα τεκμήρια και τη φορολογία τους, προσκομίζοντας τα απαραίτητα στοιχεία που αποδεικνύουν την πραγματική ροή χρημάτων και την καταβολή των δωρεών πριν τη δαπάνη.

Παραδείγματα:

  1. Μεταφορά χρημάτων μέσω τραπεζικού λογαριασμού: Αυτό μπορεί να γίνει με τη μεταφορά χρηματικού ποσού από τον τραπεζικό λογαριασμό του δωρητή ή γονέα σε λογαριασμό του δωρεοδόχου ή τρίτου προσώπου, ή από κοινό λογαριασμό του δωρητή και του δωρεοδόχου σε ατομικό λογαριασμό του δωρεοδόχου ή άλλον κοινό λογαριασμό.
  2. Έκδοση τραπεζικής επιταγής: Η έκδοση τραπεζικής επιταγής από τον δωρητή ή γονέα και η κατάθεσή της σε λογαριασμό του δωρεοδόχου ή του τρίτου προσώπου μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με κατάθεση μετρητών είτε με χρέωση τραπεζικού λογαριασμού.
  3. Ανάληψη χρημάτων από τραπεζικό λογαριασμό: Η ανάληψη χρημάτων από το τραπεζικό λογαριασμό του δωρητή ή γονέα και η κατάθεσή τους στον λογαριασμό του δωρεοδόχου ή σε κοινό λογαριασμό είναι μια διαδικασία που μπορεί να αποδείξει την ροή της δωρεάς.
  4. Ανάληψη χρημάτων από κοινό λογαριασμό: Εάν ο συν δικαιούχος του κοινό λογαριασμού δεν έχει συνεισφέρει στο λογαριασμό και τα χρήματα χρησιμοποιούνται για προσωπικό σκοπό του, αυτό θεωρείται δωρεά.
  5. Μεταφορά χρημάτων για αγορά ακινήτου: Η μεταφορά χρηματικού ποσού από τον λογαριασμό του δωρητή σε λογαριασμό του εργολάβου ή του κατασκευαστή για την πληρωμή τιμήματος αγοράς ακινήτου από τον δωρεοδόχο είναι μια περίπτωση που μπορεί να καταγραφεί ως δωρεά εφόσον προσκομιστεί η σχετική απόδειξη.
  6. Μεταφορά χρημάτων για αγορά οχήματος: Εάν το χρηματικό ποσό μεταφέρεται σε λογαριασμό πωλητή για την αγορά οχήματος από τον δωρεοδόχο και προσκομιστεί η σχετική άδεια στο όνομα του δωρεοδόχου, αυτό μπορεί να αποδείξει την δωρεά.
  7. Μεταφορά χρημάτων για αύξηση κεφαλαίου εταιρείας: Η μεταφορά χρημάτων για την αύξηση κεφαλαίου σε μια εταιρεία και η προσκόμιση στοιχείων που αποδεικνύουν ότι το ποσό διατέθηκε για την προσαύξηση του ποσοστού συμμετοχής του δωρεοδόχου στην εταιρεία μπορεί να αναγνωριστεί ως δωρεά.

Με αυτόν τον τρόπο, οι φορολογούμενοι που λαμβάνουν χρηματικά ποσά μέσω δωρεάς ή γονικής παροχής μπορούν να αξιοποιήσουν τα ποσά αυτά για την κάλυψη των τεκμηρίων τους και την ελαχιστοποίηση των φορολογικών επιβαρύνσεων, με την προϋπόθεση ότι πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις και παρουσιάζουν τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία.

www.topontiki.gr

Προτεινόμενα άρθρα για εσένα

Ελλαδα

Εκπτώσεις 2020: Πότε ξεκινούν, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Εκπτώσεις 2020: Οι χειμερινές εκπτώσεις του 2020 ξεκινούν τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου και θα διαρκέσουν μέχρι και το Σάββατο 29
Ελλαδα

Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία: Άκρως επικίνδυνο το τζάκι

Για τους κινδύνους της αλόγιστης χρήσης τζακιού προειδοποιεί η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία σε ανοικτή της επιστολή. Με ανοιχτή επιστολή η