Connect with us

Συντάξεις: Αντίστροφη μέτρηση για τα «κομμένα» Δώρα και νέος γύρος αναδρομικών

Ελλαδα

Συντάξεις: Αντίστροφη μέτρηση για τα «κομμένα» Δώρα και νέος γύρος αναδρομικών

Στις 17 Απριλίου η απόφαση για τα «κομμένα» δώρα των συνταξιούχων και τα αναδρομικά

Κρίσιμος μήνας ο Απρίλιος για χιλιάδες συνταξιούχους. Νέος γύρος καταβολής αναδρομικών – που φθάνουν και τα 50.000 ευρώ – σε τουλάχιστον 12.000 συνταξιούχους αναμένεται προς το τέλος του μήνα, ενώ την προσεχή Τετάρτη 17 Απριλίου το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο θα κρίνει τη χορήγηση ή μη των δώρων (Χριστουγέννων και Πάσχα) και του επιδόματος αδείας για τη χρονική περίοδο μετα το 2012.

Ανάλογα με την απόφαση του ΑΕΔ αναμένονται οι κυβερνητικές αποφάσεις. Να σημειωθεί ότι μέχρι να εκδοθεί η απόφαση για τα Δώρα, παγώνει η εκδίκαση των προσφυγών που έχουν ασκηθεί από περίπου 370.000 συνταξιούχους, οι οποίοι διεκδικούν αναδρομικά Δώρων και επιστροφή των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις για το 11μηνο Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016.

Συγκεκριμένα, αυξήσεις και αναδρομικά θα λάβουν προς το τέλος του μήνα περίπου 12.000 συνταξιούχοι, από τον επανυπολογισμό των συντάξεων. Παράλληλα, νέες πληρωμές έρχονται σταδιακά και μετά το Πάσχα σε συνταξιούχους οι οποίοι έμειναν εκτός επανυπολογισμού, με κερδισμένους όσους έχουν παράλληλη ασφάλιση.

Η απόφαση για τα «κομμένα» Δώρα

Μεθαύριο Τετάρτη 17 Απριλίου θα κριθεί από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) η χορήγηση ή μη των δώρων (Χριστουγέννων και Πάσχα) και του επιδόματος αδείας στους συνταξιούχους για τη χρονική περίοδο μετά το 2012.

Η δίκη θα γίνει αυτή τη φορά από το Ειδικό Δικαστήριο, μετά τη διαφωνία του Αρείου Πάγου με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (2287-2288/2015) που έκριναν ότι η κατάργηση των Δώρων είναι αντισυνταγματική και οι συνταξιούχοι δικαιούνται να πάρουν από τα Δώρα τους αναδρομικά 11 μηνών.

Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ, με μια νέα απόφασή του (την 1342/2023), έκρινε ότι τα Δώρα για τις επικουρικές έχουν καταργηθεί πλήρως για τους συνταξιούχους του ΕΦΚΑ μετά το νόμο Κατρούγκαλου. Η απόφαση αυτή δεν ακυρώνει τα αναδρομικά Δώρων του 11μήνου Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016, και κυρίως δεν εμπόδισε την έκδοση θετικών αποφάσεων από τα Πρωτοδικεία, μέχρι που έγινε η παραπομπή των Δώρων από τον Αρειο Πάγο στο Ειδικό Δικαστήριο και τα Πρωτοδικεία ανέστειλαν την έκδοση νεότερων αποφάσεων.

Ο λόγος που ο Αρειος Πάγος με την 1509/2023 απόφασή του ήρθε σε πλήρη αντίθεση με την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι επειδή απέρριψε αγωγή συνταξιούχου της Τραπέζης της Ελλάδος ο οποίος διεκδικεί από τον ασφαλιστικό οργανισμό της ΤτΕ την επιστροφή όλων των Δώρων από το 2013 και μετά, συνολικό ποσό 16.162 ευρώ. Με αφορμή αυτή την υπόθεση ο Α.Π. παραπέμπει το θέμα της κατάργησης των Δώρων για νέα κρίση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

Στην απόφασή του πάντως ο Α.Π. αναφέρει ότι η κατάργηση των Δώρων από τις επικουρικές μπορεί να είναι επιτρεπτή εφόσον «δεν τίθεται σε κίνδυνο η αξιοπρεπής διαβίωση των συνταξιούχων», ενώ ειδικά για τους συνταξιούχους της ΤτΕ παρατηρεί ότι, μετά την κατάργηση των Δώρων, το ύψος της σύνταξης των συνταξιούχων της Τραπέζης της Ελλάδος που πλήττονται από την επίμαχη ρύθμιση εξακολουθεί να είναι μεγαλύτερο από αυτό της μέσης κύριας και επικουρικής σύνταξης που χορηγεί το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και δεν τίθεται ζήτημα διακινδύνευσης της αξιοπρεπούς διαβίωσής τους.

www.dnews.gr

APXH