Connect with us

Big Brother στην εφορία για τις οφειλές: Βάζει «μεγάλο μάτι» για να μην χάνονται ρυθμίσεις

Ελλαδα

Big Brother στην εφορία για τις οφειλές: Βάζει «μεγάλο μάτι» για να μην χάνονται ρυθμίσεις

Ψηφιακό σύστημα της εφορίας θα παρακολουθεί κεντρικά όλες τις ρυθμίσεις οφειλών και θα ειδοποιεί εγκαίρως τους φορολογουμένους όταν κινδυνεύουν να χάσουν κάποια ρύθμιση.

Στόχος της φορολογικής διοίκησης και του υπουργείου είναι πλέον οι ρυθμίσεις να ελέγχονται κεντρικά με στόχο να μη χάνονται από λάθος ή από μικρή καθυστέρηση πληρωμής της δόσης. Παράλληλα, όλοι οι οφειλέτες θα ενημερώνονται από τη φορολογική διοίκηση για τις υποχρεώσεις τους, τόσο τις ρυθμισμένες όσες και αυτές που «τρέχουν» κατά τη διάρκεια του έτους.

Η όλη διαδικασία θα υλοποιείται από ένα κεντρικό ψηφιακό σύστημα τυποποιημένης παρακολούθησης των παραπάνω υποχρεώσεων, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Παράλληλα ενεργοποιείται μηχανισμός έγκαιρης ειδοποίησης για επικείμενη απώλεια ρύθμισης.
Σήμερα, η μη υποβολή των προβλεπόμενων δηλώσεων φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ ή η καθυστέρηση υποβολής τους ακόμη και για μία ημέρα έχει ως συνέπεια την απώλεια των ρυθμίσεων για άλλες οφειλές. Το ίδιο ισχύει και για τυχόν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές, που εάν δημιουργηθούν για έστω και μια ημέρα, συνεπάγονται απώλεια της ρύθμισης.

Τώρα, το υπουργείο Οικονομικών δίνει νέα ευκαιρία στους οφειλέτες να επανενταχθούν στις χαμένες ρυθμίσεις πληρώνοντας μαζεμένες τις εκπρόθεσμες δόσεις, με αρμόδιους παράγοντες να επισημαίνουν ότι με το συγκεκριμένο μέτρο θα μπορούσε να εισρεύσει στα κρατικά ταμεία το ποσό των 1,2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, περί τα 5 δισ. ευρώ βρίσκονται σε ρύθμιση και αποπληρώνονται με κάποια από τις ρυθμίσεις που είναι σε ισχύ. Συγκεκριμένα, από το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος των 106 δισ. ευρώ, ποσοστό 4,7% έχει ενταχθεί σε κάποιο σχήμα ρύθμισης.

Τέλος, με χρέη στην εφορία εμφανίζονται περίπου 4 εκατ. φορολογούμενοι (φυσικά και νομικά πρόσωπα), εκ των οποίων 3,8 εκατ. φορολογούμενοι ή 9 στους 10 έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ. Πολύ μεγάλες οφειλές έχει το 0,2% των οφειλετών του Δημοσίου, οι οποίοι χρωστούν σχεδόν 90 δισ. ευρώ, ποσό που αποτελεί το 80% του συνολικού ληξιπρόθεσμου χρέους.

www.dnews.gr

APXH