Connect with us

«Συγχωροχάρτι» σε μη μισθωτούς με χρέη στον ΕΦΚΑ… κάτω των 100 ευρώ

Ελλαδα

«Συγχωροχάρτι» σε μη μισθωτούς με χρέη στον ΕΦΚΑ… κάτω των 100 ευρώ

Τροπολογία θα ξεμπλοκάρει χιλιάδες περιπτώσεις μη μισθωτών με υπόλοιπα χρεών στον ΕΦΚΑ πιθαν΄ότατα κάτω των 100 ευρώ

Τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας σε περίπου 100.000 µη μισθωτούς οι οποίοι έχουν μικρές οφειλές προς τον ΕΦΚΑ προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση αντίστοιχη με αυτή που ισχύει για την ασφαλιστική αλλά και τη φορολογική ενημερότητα, δηλαδή κάτω από ένα ορισμένο ποσό οφειλής –πιθανότατα τα 100 ευρώ–, ακόμη κι αν υπάρχει χρέος θα παρέχεται ασφαλιστική ικανότητα.

Η διάταξη αναμένεται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή προκειμένου να ξεμπλοκάρουν χιλιάδες περιπτώσεις μη μισθωτών που έχουν χάσει το δικαίωμα να συνταγογραφούν φάρμακα, να πραγματοποιούν διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπευτικές πράξεις εκτός των ιατρών του ΕΣΥ.

Ήδη λαμβάνονται έκτακτα μέτρα για την ενεργοποίηση της ασφαλιστικής ικανότητας των μη μισθωτών που έχουν πλέον διευθετήσει τις οφειλές τους (είτε εξοφλώντας είτε ρυθμίζοντας και καταβάλλοντας την 1η δόση). Έτσι, προβλέπεται η δυνατότητα οι ενδιαφερόμενοι να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε τοπικό κατάστημα του ΕΦΚΑ και μάλιστα χωρίς ραντεβού, ειδικώς για ζητήματα ασφαλιστικής ικανότητας και να λάβουν άμεσα ασφαλιστική ικανότητα.

Αλλά και η προγραμματισμένη αυτόματη απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας, που μέχρι πρότινος διενεργούταν μηνιαίως, αποφασίστηκε να γίνεται εκτάκτως κάθε εβδομάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη Παρασκευή απέκτησαν ασφαλιστική ικανότητα όσοι εξόφλησαν ή ρύθμισαν τις οφειλές τους προς τον ΕΦΚΑ έως την 6η Μαρτίου, ενώ όσοι το έπραξαν από την 7η Μαρτίου έως και σήμερα θα αποκτήσουν αυτόματα ασφαλιστική ικανότητα στο τέλος της εβδομάδας.

www.dnews.gr

APXH