Connect with us

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Νωρίτερα φέτος οι διορθώσεις στο Ε9 και ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ 2024

Ελλαδα

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Νωρίτερα φέτος οι διορθώσεις στο Ε9 και ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ 2024

Η προθεσμία για προσθήκες, διορθώσεις και διαγραφές στα στοιχεία του Ε9 λήγει στις 8 Μαρτίου 2024,

Νωρίτερα λήγει φέτος η προθεσμία για αλλαγές στα στοιχεία ακινήτων (Ε9), καθώς ο φετινός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα φθάσει στους ιδιοκτήτες στα τέλη Μαρτίου, με την πρώτη από τις 11 μηνιαίες δόσεις να καταβάλλεται στις 30 Απριλίου.

Συγκεκριμένα, η προθεσμία για προσθήκες, διορθώσεις και διαγραφές στα στοιχεία του Ε9 λήγει στις 8 Μαρτίου 2024, αντί 31 Μαρτίου που ίσχυε μέχρι φέτος.

Οι μεταβολές που πρέπει να δηλωθούν στο Ε9 αφορούν προσθήκη νέου ακινήτου λόγω αγοράς ή απόκτησης μέσω δωρεάς, γονικής παροχής, διαγραφή ακινήτου λόγω πώλησης ή άλλης μεταβίβασής του, μείωση ή αύξηση ποσοστού συνιδιοκτησίας, συνένωση ψιλής κυριότητας με επικαρπία, αύξηση του αριθμού των τετραγωνικών μέτρων λόγω μετατροπής βοηθητικών χώρων σε χώρους κύριας χρήσης κ.λπ.

Η διαδικασία

Βήμα-βήμα η διαδικασία

  • Επιλέξτε το έτος που θέλετε να υποβάλλετε Ε9 και από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας, επιλέξτε δημιουργία δήλωσης Ε9 για να προβείτε στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής σας κατάστασης.
  • Μπορείτε να εισάγετε/μεταβάλλετε/διαγράψετε ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).
  • Εάν εισάγετε ακίνητο, συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.τ.λ.) και επίσης κάντε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου είτε μέσω επιλογής του νομού, δημοτικού διαμερίσματος και δρόμων οικοδομικού τετραγώνου είτε μέσω επιλογής ανοίγματος του χάρτη Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων.
  • Εάν μεταβάλλετε ακίνητο, τροποποιήστε μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται τροποποίηση.
  • Από το έτος 2013 και μετά, κατά την οριστική υποβολή των δηλώσεων Ε9, ζητείται υποχρεωτικά η αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος στα κτίσματα στα οποία έχετε πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.
  • Από το έτος 2014 και μετά, ανάλογα με την αιτία εισαγωγής/μεταβολής/διαγραφής ακινήτου που θα επιλέξετε, θα πρέπει να συμπληρώσετε τα υποχρεωτικά πεδία που ζητούνται και αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου, Α.Φ.Μ. συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει (αριθμός και ημερομηνία δημοσίευσης, ημερομηνία θανάτου) κ.λπ.
  • Κατά την οριστική υποβολή δήλωσης Ε9, μπορεί να ζητηθεί η μεταβολή συγκεκριμένων ακινήτων λόγω ελλείψεων στα στοιχεία τους.
  • Οποιαδήποτε ενέργεια κάνετε, αποθηκεύεται προσωρινά.
  •  Όταν ολοκληρώσετε τις μεταβολές της περιουσιακής σας κατάστασης, ελέγξτε το πώς έχει διαμορφωθεί μέσω της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης.
  •  Επιλέξτε οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9 και εάν επιθυμείτε, μεταφορά της δήλωσης στο επόμενο έτος.

Νωρίτερα ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ 2024

Υπενθυμίζεται ότι το αργότερο αρχές Απριλίου, αναμένεται να αναρτηθούν τα ειδοποιητήρια για τον ΕΝΦΙΑ 2024 και η πρώτη πληρωμή θα γίνει τέλος Απριλίου.

Από το 2025 αλλάζει το πλάνο πληρωμής του ΕΝΦΙΑ, με τις δόσεις να αυξάνονται, από 10 που είναι σήμερα, σε 12, ενώ μεταβατικά και μόνο για εφέτος η εξόφληση του Φόρου θα γίνει σε 11 δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται τέλος Απριλίου.

Σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα αποπληρωμής, αυξάνονται σε 12 από 10 οι δόσεις για τον ΕΝΦΙΑ ενώ απαλλάσσονται από τον φόρο ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω σεισμού, πυρκαγιάς ή πλημμύρας.

Οπως έχει γίνει γνωστό, από το επόμενο έτος, όπως προβλέπει η νέα ρύθμιση, η καταβολή του ΕΝΦΙΑ θα ξεκινήσει από τον Μάρτιο που σημαίνει ότι ο λογαριασμός θα έχει σταλεί από τον Φεβρουάριο στους ιδιοκτήτες και αυτό το μοντέλο θα αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα.

Έτσι, εάν ένας ιδιοκτήτης ακινήτου πληρώνει συνολικό ΕΝΦΙΑ 500 ευρώ, με το καθεστώς των 10 δόσεων τον μήνα κατέβαλλε μέχρι πέρυσι 50 ευρώ. Εφέτος θα πληρώσει, λόγω των 11 δόσεων, 45,45 ευρώ και από το 2025 η δόση υποχωρεί στα 41,66 ευρώ κάθε μήνα.

Δημοφιλή νέα

Facebook

APXH