Connect with us

Χαμηλότεροι οι λογαριασμοί του ρεύματος τον Μάρτιο

Ελλαδα

Χαμηλότεροι οι λογαριασμοί του ρεύματος τον Μάρτιο

Ακόμη χαμηλότεροι θα είναι οι λογαριασμοί του ρεύματος τον Μάρτιο, καθώς η συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση της τιμής του αερίου συμπαρασύρει και την τιμή του ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά.

Για τον Μάρτιο η χρέωση της kwh στα πράσινα τιμολόγια εκτιμάται ότι θα κινηθεί στα 10 με 11 λεπτά, ενώ για τα κίτρινα η χρέωση θα υποχωρήσει σε επίπεδα προ ενεργειακής κρίσης, με την τιμή της kwh ακόμη και κάτω από τα 8 λεπτά.

Οι μειώσεις στις τιμές ρεύματος που αναμένεται να ανακοινώσουν μέχρι αργά σήμερα το απόγευμα οι πάροχοι είναι αποτέλεσμα αφενός της συνεχιζόμενης αποκλιμάκωσης της τιμής του φυσικού αερίου στον ολλανδικό κόμβο TTF και η συνακόλουθη αποκλιμάκωση της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος και αφετέρου των μηχανισμών τιμολόγησης που εφαρμόζουν οι πάροχοι, βάσει νόμου στην περίπτωση των πράσινων τιμολογίων και βάσει κώδικα προμήθειας για τα κίτρινα κυμαινόμενα.

Με δεδομένες τις προβλέψεις για περαιτέρω υποχώρηση της τιμής ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά, οι πάροχοι σπεύδουν να αναπροσαρμόσουν τους συντελεστές του πράσινου τιμολογίου που θα ισχύσουν από τον Απρίλιο, περιορίζοντας έτσι το όφελος για τον καταναλωτή.

Η αναπροσαρμογή συντελεστών επιτρέπεται ανά τρίμηνο.

Οι πρώτες αναθεωρήσεις αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα για να ισχύσουν από τον Απρίλιο και τουλάχιστον για ένα τρίμηνο.

Για τους παρόχους πάντως των κίτρινων τιμολογίων, οι συντελεστές τιμολόγησης δεν μπορούν να αλλάξουν πριν παρέλθει εξάμηνο, που σημαίνει ότι όσοι καταναλωτές το έχουν επιλέξει θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν σημαντικές μειώσεις και τους επόμενους μήνες, εάν δεν ανατραπεί η πορεία αποκλιμάκωσης του φυσικού αερίου.

Τέλος, τον Μάρτιο εκτιμάται ότι θα αρχίσει να αυξάνεται και ο ρυθμός μετακίνησης των καταναλωτών από τα πράσινα –εξακολουθούν να συγκεντρώνουν το 75% του συνόλου– στα κίτρινα τιμολόγια, η τιμή των οποίων θα συνεχίζει να υποχωρεί όσο διαρκεί η πορεία αποκλιμάκωσης της τιμής του φυσικού αερίου και της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος.

www.dnews.gr

APXH