Connect with us

Τέλη κυκλοφορίας: Έρχονται “βαριές καμπάνες” για χιλιάδες ιδιοκτήτες ΙΧ – Ποιοι κινδυνεύουν

Ελλαδα

Τέλη κυκλοφορίας: Έρχονται “βαριές καμπάνες” για χιλιάδες ιδιοκτήτες ΙΧ – Ποιοι κινδυνεύουν

Έρχονται “βαριές καμπάνες “για τη μη καταβολή των τελών κυκλοφορίας  του 2024. Σημειώνεται δε πως η καταληκτική ημερομηνία για την πληρωμή των τελών είναι η 29η Φεβρουαρίου ενώ οι μη συνεπείς που δεν έχουν τακτοποιήσει μέχρι στιγμής αυτή την καταβολή εκτιμάται ότι είναι περίπου 1.500.000 ιδιοκτήτες οχημάτων και αυτοί κινδυνεύουν να πληρώσουν το διπλάσιο ποσό των τελών ως ληξιπρόθεσμη οφειλή. Μάλιστα οι “ξεχασιάρηδες” θα κληθούν να πληρώσουν τα εξής:

  • Το πρόστιμο θα είναι ισόποσο των τελών εάν το όχημα είναι δίκυκλο ή τρίκυκλο Ι.Χ. ή επιβατικό Ι.Χ.
  • Το πρόστιμο θα είναι ίσο με το 50% των τελών εάν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ.
  • Το πρόστιμο θα είναι μηδενικό εάν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ

Η πληρωμή

Οι ιδιοκτήτες ΙΧ θα  να πληρώσουν μέχρι την παραπάνω ημερομηνία τα τέλη κυκλοφορίας του 2024 μέσω της πλατφόρμας myCar της ΑΑΔΕ με τους εξής τρόπους:

  • Μέσω των μηχανημάτων αυτόματων συναλλαγών που βρίσκονται στις τράπεζες. Σε αυτή την περίπτωση θα ζητηθεί από τους υπόχρεους το QR Code, το εικονίδιο δηλαδή που βρίσκεται πάνω δεξιά στο ειδοποιητήριο.
  • Μέσω web banking εφόσον έχουν οι υπόχρεοι πρόσβαση στη διαθέσιμη από την τράπεζά τους εφαρμογή. Σε αυτή την περίπτωση θα ζητηθεί από τους υπόχρεους ο κωδικός RF. Είναι ο 23ψήφιος αριθμός που βρίσκεται στο κέντρο του ειδοποιητηρίου αμέσως μετά τα γράμματα «RF».
  • Στην πλησιέστερη τράπεζα ή σε κάποιο υποκατάστημα των ΕΛΤΑ, έχοντας εκτυπώσει εκ των προτέρων το ειδοποιητήριο.
  • Εκτύπωση και με κωδικούς Taxisnet

Άρση ακινησίας οχήματος: Τι πρέπει να κάνετε

Σύμφωνα με την  υφιστάμενη νομοθεσία, οι ιδιοκτήτες των ΙΧ που έχουν προχωρήσει ηλεκτρονικά σε προσωρινή ακινησία του οχήματος τους θα πρέπει να κάνουν τις εξής ενέργειες:

  • Αρχικά θα πρέπει να επισκεφθούν την ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ “myCar” και να πληρώσουν τα μειωμένα τέλη κυκλοφορίας.
  • Μετά θα πρέπει να προσκομίσουν ηλεκτρονικά και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο ώστε να ελεγχθούν και στη κατόπιν να βεβαιωθεί η άρση της ακινησίας του οχήματος.

Εάν οι  πινακίδες κυκλοφορίας έχουν κατατεθεί σε κάποια Εφορία τότε ο ιδιοκτήτης του οχήματος θα πρέπει να προσκομίσει κατόπιν ραντεβού στην ΔΟΥ την Βεβαίωση Ακινησίας, την Αστυνομική Ταυτότητα ή Διαβατήριο του αιτούντα, το αποδεικτικό πληρωμής Τελών Κυκλοφορίας και το Ασφαλιστήριο Συμβόλαιο σε ισχύ.

Με την κατάθεση των δικαιολογητικών οι ιδιοκτήτες των ΙΧ θα παραλάβουν τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος τους αλλά και μια δήλωση άρσης ακινησίας.

www.enikonomia.gr

APXH