Connect with us

Ξεκίνησε η κάθοδος των τρακτέρ στην Αθήνα – Στις 18:30 το συλλαλητήριο των αγροτών, οι δρόμοι που κλείνουν – Τι απαντά η κυβέρνηση

Ελλαδα

Ξεκίνησε η κάθοδος των τρακτέρ στην Αθήνα – Στις 18:30 το συλλαλητήριο των αγροτών, οι δρόμοι που κλείνουν – Τι απαντά η κυβέρνηση

Περί τους 5.000 αγρότες εκτιμάται πως θα δώσουν το παρόν στην Αθήνα για το συλλαλητήριο

Με κορναρίσματα και συνθήματα έρχονται τα τρακτέρ στην Αθήνα, προκειμένου να δώσουν το «παρών» στο συλλαλητήριο των αγροτών στην πρωτεύουσα. Με αφετηρία το Κάστρο Βοιωτίας, η «κάθοδος» των αγροτικών μηχανημάτων έχει ξεκινήσει από το πρωί, με στόχο στις 17:30 να βρίσκονται στην Πλατεία Ομονοίας και από εκεί στις 18:30 να πραγματοποιήσουν μηχανοκίνητη πορεία έως το Σύνταγμα.

agrotes-trakter-esoteriki-2
agrotes-trakter-esoteriki-1

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, συντεταγμένα περίπου 130-150 τρακτέρ ξεκίνησαν για να βγουν στην εθνική οδό και να κατευθυνθούν στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Επίσης, αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι από όλη τη χώρα μεταβαίνουν στην Αθήνα με δικά τους οχήματα αλλά και με λεωφορεία, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγω για 60 λεωφορεία από τη Θεσσαλία και περί τις 5.000 συμμετοχές αγροτών.

agrotes-trakter_2_

Οι αγρότες από τη Δυτική Ελλάδα και από τα μπλόκα της Πελοποννήσου αναμένεται να συναντηθούν στην περιοχή των Μεγάρων γύρω στις 2 το μεσημέρι, πριν κατευθυνθούν προς το κέντρο της πρωτεύουσας.

200 αγρότες από την Κρήτη θα έρθουν στην Αθήνα

Σχεδόν 200 άτομα θα εκπροσωπήσουν τον αγροτικό κόσμο της Κρήτης στο πανελλαδικό συλλαλητήριο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ στην πύλη Ε3 στο λιμάνι του Πειραιά συναντήθηκαν αγρότες από τα Χανιά και από το Ηράκλειο.

agrotes-kriti-20-2-2024
agrotes-kriti-20-2-2024_2_

Στόχος του συλλαλητηρίου είναι, σύμφωνα με τους παραγωγούς, να αναδειχθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας και να δοθούν λύσεις στο αυξημένο κόστος παραγωγής των τελευταίων ετών.

Επί ποδός 2.000 αστυνομικοί για το συλλαλητήριο των αγροτών – Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα

Σύμφωνα με όσα είπε στον ΣΚΑΪ η εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντίνα Δημογλίδου, επί ποδός θα βρίσκονται 2.000 αστυνομικοί, ενώ τα μέτρα στην κυκλοφορία επρόκειτο να τεθούν σε ισχύ μετά τις 12 το μεσημέρι.

Αξίζει να σημειωθεί πως το μετρό θα λειτουργεί κανονικά.

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Με συνοδεία περιπολικών της Ελληνικής Αστυνομίας θα γίνει η κάθοδος των τρακτέρ από το Κάστρο Βοιωτίας όσο και από τα Μέγαρα Αττικής, όπου αναμένεται να συγκεντρωθούν πριν από τη μετάβαση στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, προκειμένου να μην υπάρξει επιπλέον επιβάρυνση της κυκλοφορίας, έχει προγραμματισθεί τα λεωφορεία που θα μεταφέρουν αγρότες να σταθμεύσουν στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Λόγω των μέτρων, αναμένεται να πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις και στα δρομολόγια και τις στάσεις των μέσων συγκοινωνίας (λεωφορεία – τρόλεϊ).

Συγκεκριμένα, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν είναι οι εξής:

  • Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας κατά μήκος του δρομολογίου που θα ακολουθήσουν τα αγροτικά οχήματα: Λεωφόρος Αθηνών, Αχιλλέως, Πλατεία Καραϊσκάκη. Θα κινηθούν αντίθετα στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, την Πλατεία Ομονοίας και την οδό Πανεπιστημίου, προκειμένου να φθάσουν στο Σύνταγμα. Θα υπάρξει προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας πέριξ της Πλατείας Ομονοίας.
  • Θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Αμαλίας, την οδό Πανεπιστημίου, τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και σε όλες τις κάθετες σε αυτές οδούς.
  • Η Βασιλίσσης Σοφίας θα διακοπεί από το ύψος της Βουλής και η κυκλοφορία στην κάθοδο θα γίνεται μέχρι και την οδό Σέκερη.
  • Τα οχήματα που θα κινούνται στην οδό Ακαδημίας θα κατευθύνονται μόνο προς την άνοδο της Βασιλίσσης Σοφίας.

 

Μητσοτάκης: Δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω

Σε πολλά από τα αιτήματα των αγροτών η κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί, αναγνωρίζοντας ότι είναι δικαιολογημένα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη χθες στο Star ενώ για το ενδεχόμενο να δώσει η κυβέρνηση κάτι επιπλέον δήλωσε: «Εμείς δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω. Και νομίζω ότι και οι αγρότες αυτό το αναγνωρίζουν και ξέρουν πολύ καλά ότι ήδη η κυβέρνηση μάλλον ξεπέρασε και τα όρια των προσδοκιών τους, ειδικά στο ζήτημα του ρεύματος. Κατά συνέπεια, νομίζω ότι θα είναι μία κινητοποίηση η οποία θα έχει ένα χαρακτήρα, θα έλεγα, κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων και πιστεύω ότι μετά τα πράγματα θα ξαναμπούν στο ρυθμό τους».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, από την πλευρά του υπογράμμισε πως «ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να συζητήσει τη μόνιμη χορήγηση της επιδότησης στα αγροτικά καύσιμα από το 2025, όπως γινόταν έως το 2016 όταν κόπηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση».

Ανέφερε ότι εντός του σχεδίου Νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι ρυθμίσεις αναφορικά με την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο.

Οι διατάξεις που κατατέθηκαν προβλέπουν μεταξύ άλλων τα εξής:

– Καθορισμού μηδενικού συντελεστή ΕΦΚ για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης που χρησιμοποιείται στη γεωργία, για το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2024, με την εφαρμογή της διαδικασίας επιστροφής στους δικαιούχους αγρότες του ΕΦΚ, που καταβάλλουν κατά την αγορά του καυσίμου.

– Ότι ποσοστό επί των δικαιούμενων ποσών επιστροφής, μπορεί να καταβληθεί προκαταβολικά.

– Το ακατάσχετο και ανεκχώρητο του ποσού από την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Σημειώνεται ότι κατά την συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με την 15μελή επιτροπή των Μπλόκων την προηγούμενη Τρίτη, ανακοινώθηκε η επιστροφή του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο ύψος 82 εκατ. ευρώ. Η προκαταβολή των 40 εκατ. ευρώ θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων έως τέλη Μαρτίου ενώ τα υπόλοιπα χρήματα έως τέλος του έτους.

www.parapolitika.gr

Δημοφιλή νέα

Facebook

APXH