Connect with us

Amber alert για επιστροφές φόρων

Ελλαδα

Amber alert για επιστροφές φόρων

«Amber Alert» για φορολογούμενους που δικαιούνται επιστροφές φόρων αλλά δεν έχουν εμφανισθεί για να τις εισπράξουν έχει εκδώσει το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το συνολικό ποσό των εκκρεμών επιστροφών φόρων τον Δεκέμβριο του 2023 είχε ανέλθει στα 558 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 274 εκατ. ευρώ αφορούν επιστροφές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, καθώς έχουν περάσει 90 ημέρες από την έκδοση Ατομικού Φύλλου Έκπτωσης (ΑΦΕΚ), ενώ 284 εκατ. ευρώ αφορούν εκκρεμείς επιστροφές φόρων που δεν είναι ληξιπρόθεσμες, αφού δεν έχει παρέλθει αντίστοιχο διάστημα των 90 ημερών.

Από τις εκκρεμείς επιστροφές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες (άνω των 90 ημερών), δηλαδή από τα 274 εκατ. ευρώ, τα 241 εκατ. ευρώ είναι ποσά που δεν μπορούν να αποπληρωθούν λόγω κυρίως εξωγενών παραγόντων, όπως η μη ανταπόκριση των δικαιούχων ή η μη προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το τελευταίο διάστημα η εφορία έχει επιταχύνει τις διαδικασίες επιστροφής τόσο του φόρου εισοδήματος όσο και του ΦΠΑ. Παράλληλα, με τα ηλεκτρονικά βιβλία θα μειωθεί πλέον το ποσό των αζήτητων επιστροφών φόρων, καθώς και των εικονικών ποσών.

Εκτιμάται πως η προσυμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ θα κλείσει τα παράθυρα της φοροδιαφυγής, κλειδώνοντας τις δηλώσεις ΦΠΑ τόσο ως προς τα έσοδα όσο και προς τα έξοδα με τη δήλωση που θα υποβληθεί στα τέλη Φεβρουαρίου από τους υπόχρεους.

Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες δεν θα μπορέσουν να αλλάξουν τα ποσά που είναι προσυμπληρωμένα από την ΑΑΔΕ και προέρχονται από την ψηφιακή πλατφόρμα.

Σημειώνεται πάντως πως το Οικονομικό Επιμελητήριο ζητεί από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τη μη εφαρμογή του μέτρου κλειδώματος των δηλώσεων ΦΠΑ, μέχρι την πλήρη και χωρίς προβλήματα λειτουργία του MyData.

www.dnews.gr

APXH