Connect with us

Νέα ανάσα για τους λογαριασμούς ρεύματος τον Μάρτιο

Ελλαδα

Νέα ανάσα για τους λογαριασμούς ρεύματος τον Μάρτιο

Σε επίπεδα προ ενεργειακής κρίσης είναι πολύ πιθανό να διαμορφωθούν τα τιμολόγια ρεύματος τον Μάρτιο, εάν δεν αναστραφεί η πτωτική πορεία των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου.

Η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στην ελληνική αγορά διαμορφώνεται τις πρώτες 15 ημέρες του Φεβρουαρίου στα 75,55 ευρώ/Mwh από 93 ευρώ/Mwh τον Ιανουάριο και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω, καθώς η μειωμένη τιμή του φυσικού αερίου στον κόμβο του TTF περνάει με ένα μήνα καθυστέρηση στην ελληνική αγορά.

Ακόμη όμως και με τα σημερινά δεδομένα, οι πάροχοι μπορούν να στηρίξουν σταθερά τιμολόγια εξάμηνης διάρκειας στην τιμή των 9 λεπτών/Kwh και 12μηνης διάρκειας στα 10-11 λεπτά/Κwh.

Μειώσεις προεξοφλούν όμως τα σημερινά επίπεδα τιμών στη χονδρεμπορική αγορά και για τα πράσινα τιμολόγια, ανεξαρτήτως των εκπτώσεων που θα προσφέρουν οι πάροχοι. Διαμόρφωση της χονδρεμπορικής τιμής κάτω από κάποια επίπεδα ενεργοποιεί τον μηχανισμό διακύμανσης που προβλέπει η φόρμουλα διαμόρφωσης της τιμής χρέωσης της κιλοβατώρας στο ειδικό τιμολόγιο, την οποία έδωσαν οι πάροχοι από τον Δεκέμβριο και παραμένει σταθερή για έξι μήνες.

Η συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση της χονδρεμπορικής τιμής αναμένεται να ενισχύσει τον ανταγωνισμό και στα κυμαινόμενα κίτρινα τιμολόγια, τα οποία εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις αναλυτών για υποχώρηση της τιμής του φυσικού αερίου ακόμη και κάτω από τα 20 ευρώ/Mwh, θα «επιβραβεύσουν» τους καταναλωτές που θα τα επιλέξουν αναλαμβάνοντας το ρίσκο της διακύμανσης.

Η πορεία των τιμών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ενεργειακής αγοράς, μπορεί να καταστήσει «ακριβή» τελικά την τιμή των 9,3-11 λεπτών/Kwh που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για τους αγρότες από 1ης Απριλίου που θα εφαρμοστεί το μέτρο και η οποία είναι σταθερή για δύο χρόνια.

APXH