Connect with us

Συνεδριάζουν οι αγρότες: Προς κλιμάκωση των κινητοποιήσεων – «Μονόδρομος η κάθοδος στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα»

Ελλαδα

Συνεδριάζουν οι αγρότες: Προς κλιμάκωση των κινητοποιήσεων – «Μονόδρομος η κάθοδος στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα»

Δυσαρέσκεια δείχνουν οι πρώτες αντιδράσεις και αποφάσεις των αγροτών στα μπλόκα σε ολόκληρη τη χώρα μετά το ραντεβού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου την Τρίτη το μεσημέρι. Οι αγρότες φαίνονται αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και να δυναμώσουν τα μπλόκα με το «βλέμμα» τους πλέον να στρέφεται προς Αθήνα.

Όπως είπε στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Σωκράτης Αλειφτήρας, «στο δικό μας μπλόκο αποφασίσαμε να μείνουμε στις κινητοποιήσεις, να συνεχίσουμε τον αγώνα και να τον κλιμακώσουμε. Η κινητοποίηση στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα είναι μονόδρομος σε πανελλαδικό επίπεδο».

Σύμφωνα με τον κ. Αλειφτήρα, «αργά απόψε θα έχουμε αποφάσεις από όλα τα μπλόκα και θα ξέρουμε εάν θα κατέβουμε ή όχι στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «θεωρώ ότι όλα τα μπλόκα θα παραμείνουν στον δρόμο, δεν θα σπάσει κανέναΗ επόμενη κίνησή μας θα είναι η Αθήνα, που είναι μορφή κλιμάκωσης που θα δώσει δυναμική στον αγώνα μας και ευελπιστούμε όλοι οι φορείς και οι πολίτες της πρωτεύουσας να είναι στο πλευρό μας και η κυβέρνηση να κατανοήσει ότι πρέπει να δώσει κάτι περισσότερο και όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «θα πρέπει να ξύσει περισσότερο τον πάτο του βαρελιού».

Ο κ. Αλειφτήρας τόνισε ότι «δεν πήραμε σαφείς και καθαρές απαντήσεις για όλα τα αιτήματα. Δημοσιονομικά μας είπε ο πρωθυπουργός ότι δεν μπορεί να κάνει κάποια πράγματα. Γυρίσαμε στα μπλόκα, κάναμε γενικές συνελεύσεις. Οι αγρότες εκτός από στενοχωρημένοι είναι και εκνευρισμένοι, κυρίως τα νέα παιδιά που θέλουν να επενδύσουν στον πρωτογενή τομέα και να μείνουν στα χωριά.

Ήρθαμε κοντά όσον αφορά στα μέτρα για την ενέργεια. Εμείς ζητούσαμε πλαφόν 7 λεπτά/ Kwh. Πήραμε το πρόγραμμα 2+8 χρόνια. Το πρόγραμμα για τα δύο χρόνια είναι προς θετική κατεύθυνση όμως τα υπόλοιπα 8 χρόνια θα πληρώνουμε το 1/3 της ενέργειας που καταναλώνουμε σε αυτή την τιμή που θα είναι κλειδωμένη και τα άλλα 2/3 στην τιμή που θα υπάρχει στην αγορά».

Σχετικά με τις επόμενες κινήσεις των αγροτών κι αν η κυβέρνηση θα επιτρέψει νέα μπλόκα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης τόνισε στον ΣΚΑΙ ότι η κυβέρνηση αναμένει με σεβασμό τις αποφάσεις των αγροτών.

«Δεν θα εμπλακούμε σε αυτή τη διαδικασία. Έχουμε πει όμως ότι η ελεύθερη διέλευση των πολιτών είναι απόλυτο καθήκον. Δεν θεωρώ ότι θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο»

Οι νέες προτάσεις της κυβέρνησης

Ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τη 15μελή αντιπροσωπεία των αγροτών επεσήμανε την πρόθεση της κυβέρνησης να δοθούν λύσεις στα αιτήματά τους, υπό το πρίσμα της δημοσιονομικής ισορροπίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, ανακοινώνοντας ένα νέο πακέτο στήριξης, που περιλαμβάνει:

  • Φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για 2+8 χρόνια.
  • Προκαταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης 40 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου.

Η νέα κυβερνητική πρωτοβουλία, που θα χρηματοδοτηθεί πρωτίστως από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, εξασφαλίζει, όπως σημειώνουν «γαλάζια» στελέχη, πολύ χαμηλές τιμές στο αγροτικό ρεύμα.

Το πρόγραμμα με τη μορφή διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων θα έχει ως απαρχή την 1η Απριλίου και θα αφορά στο σύνολο του αγροτικού κόσμου.

Για τα πρώτα δύο χρόνια, οι τιμές θα είναι σταθερές και διαμορφώνονται ως εξής:

  • Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα.
  • Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,8 λεπτά την κιλοβατώρα.
  • Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 10,5 λεπτά την κιλοβατώρα.
  • Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 11 λεπτά την κιλοβατώρα.
  • Για τα υπόλοιπα 8 χρόνια, για το 1/3 της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών η τιμή είναι ενιαία και διαμορφώνεται στα 9 λεπτά την κιλοβατώρα.

www.enikos.gr

APXH