Connect with us

Αυγενάκης: Υπήρξε κακοδιοίκηση στον ΟΠΕΚΕΠΕ – Δικαιολογημένες οι κινητοποιήσεις των αγροτών

Ελλαδα

Αυγενάκης: Υπήρξε κακοδιοίκηση στον ΟΠΕΚΕΠΕ – Δικαιολογημένες οι κινητοποιήσεις των αγροτών

«Η κυβέρνηση της ΝΔ αντιλαμβάνεται και στηρίζει εμπράκτως τους αγρότες και το αποδεικνύει με τις αποφάσεις της», ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος το πρωί της Τετάρτης βρέθηκε καλεσμένος στην τηλεόραση του OPEN. Ο ίδιος είπε για τις κινητοποιήσεις των αγροτών ότι είναι δικαιολογημένες καθώς «υπάρχει μια διάχυτη αγωνία και υψηλό κόστος παραγωγής». Επανέλαβε ότι οι αγρότες είναι ευπρόσδεκτοι για διάλογο στο υπουργείο, για να γίνει συζήτηση για τα προβλήματά τους που έχουν ενταθεί λόγω κλιματικής και ενεργειακής κρίσης και για το λόγο αυτό βρίσκονται στους δρόμους.

Ο υπουργός κάλεσε τους αγρότες της Θεσσαλίας που έχουν πληγεί από τις θεομηνίες, να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και να προσθέσουν στους φακέλους τους τα στοιχεία που λείπουν ώστε να λάβουν την Κρατική Αρωγή που τους αναλογεί από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Υπενθυμίζεται ότι μόνο το 14% των πληγέντων έχει υποβάλει ολοκληρωμένους φακέλους στην Κρατική Αρωγή. Σε ό,τι αφορά την πρόσληψη προσωπικού για τους ελέγχους ο ΥπΑΑΤ είπε ότι ο αρμόδιος υφυπουργός Χρήστος Τριαντόπουλος είχε εκταμιεύσει πριν από δυόμιση μήνες το απαιτούμενο ποσό, αλλά ύστερα από παράκληση του νέου Περιφερειάρχη οι προσλήψεις έγιναν από τη νέα διοίκηση με την έναρξη της θητείας της.

Συνεχείς οι παρεμβάσεις

Στη συνέχεια ο κ. Αυγενάκης έκανε λόγο για τις παρεμβάσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση. «Με πράξη αποδεικνύεις στο ενδιαφέρον σου, όχι με θεωρίες. Τη φορολογία από το πρώτο ευρώ στις κοινοτικές ενισχύσεις την οποία είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ την καταργήσαμε εμείς, τη σύνδεσε ασφαλιστικής εισφοράς με το εισόδημα εμείς το καταργήσαμε, το ΦΠΑ που διαμαρτύρονται στη Γερμανία εμείς το μειώσαμε» είπε.

Και πρόσθεσε «Σε ό,τι αφορά το ρεύμα, που είναι στο κεφάλαιο, κόστος παραγωγής, ήδη ο κύριος Σκυλακάκης όπως είπε ο πρωθυπουργός με μια μικρή καθυστέρηση, έφερε τη διάταξη των χρεών που έχουν συσσωρευτεί. Όμως υπάρχει και το πρόγραμμα Απόλλων – που θα ανακοινωθεί την Παρασκευή – και που απαντά σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό στα αιτήματα των αγροτών. Δεν είναι κοστούμι που το ράβεις και το φοράς, θα πρέπει να συζητηθεί. Είναι όμως ολοκληρωμένο».

Στην συνέχεια αναφέρθηκε και σε άλλες παρεμβάσεις. «Η επιστροφή του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο που είχε καταργηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ, και είναι ο λόγος που διαμαρτύρονται στη Γερμανία, ή κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη το 21 και το 22 έχει διανείμει 160 εκατομμύρια σε 290.000 δικαιούχους» είπε και υπογράμμισε έπειτα «έχουμε ενίσχυση των κτηνοτρόφων με το πρόγραμμα 5-2 από τρεις διαφορετικές πηγές. Πρώτον δόθηκε προκαταβολή από την κρατική αρωγή 39 εκατομ. Από τον ΕΛΓΑ 17. εκατομ. σε όσους δήλωσαν ότι έχασαν ζώα. Και αυτή τη βδομάδα θα δοθεί 100% την απώλεια του ζωικού κεφαλαίου».

ΟΠΕΚΕΠΕ: Υπήρξε κακοδιοίκηση – Θα υπάρξουν διορθώσεις

Σχετικά με το αίτημα αγροτών για διορθώσεις στην ΚΑΠ ο υπουργός είπε ότι το Υπουργείο αξιοποιώντας τις δυνατότητες που δίνει η ΕΕ έχει ήδη αποστείλει προς έγκριση διορθώσεις σε έξι σημεία.

Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ αναγνώρισε ότι υπήρξε κακοδιοίκηση από τον προηγούμενο πρόεδρο του Οργανισμού για την οποία υπάρχει δικαστικός έλεγχος αλλά και με εντολή του και οικονομικός έλεγχος. Σήμερα, σημείωσε, συνεδριάζει το νέο ΔΣ του ΟΠΕΚΕΠΕ προκειμένου να λάβει αποφάσεις τόσο για τα 16.000 ΑΦΜ που είναι δεσμευμένα όσο και για τις πληρωμές των περιπτώσεων που έχουν δικαιωθεί δικαστικά.

Σε ό,τι αφορά στη Θεσσαλία ο ΥπΑΑΤ υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έδωσε από τον Κρατικό Προϋπολογισμό στον ΕΛΓΑ, μετά από άδεια της ΕΕ 260 εκατ. ευρώ. Αναφέρθηκε στις προκαταβολές που έχουν δοθεί και δεσμεύθηκε ότι η εξόφληση θα γίνει έως 30 Ιουνίου.Αναφέρθηκε επίσης στα ειδικά μέτρα που λαμβάνει το Υπουργείο για τη Θεσσαλία, τονίζοντας ότι τόσο το μέτρο 5.2 ύψους 45 εκατ. ευρώ, όσο και το πρόγραμμα ενίσχυσης για τουλάχιστον δύο χρόνια, των παραγωγών των παρακάρλιων περιοχών, προέκυψαν μέσα από διάλογο με τους πληγέντες. Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο 5.2 προβλέπει δωρεάν αντικατάσταση των ζώων που πνίγηκαν και δωρεάν ανακατασκευή των σταύλων που καταστράφηκαν από τον Daniel, ενώ σημείωσε ότι οι κτηνοτρόφοι λαμβάνουν χρήματα από ακόμα δύο πηγές, τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ και την Κρατική Αρωγή.

www.ethnos.gr

APXH