Connect with us

Η επιστροφή των δώρων στους συνταξιούχους περνάει μέσα από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο

Ελλαδα

Η επιστροφή των δώρων στους συνταξιούχους περνάει μέσα από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο

Στις 17 Απριλίου ορίστηκε η δικάσιμος του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου για να εξετάσει το παραπεμπτικό ερώτημα του Β’ τμήματος του ΣτΕ για την συνταγματικότητα ή μη του ν. 4093/2012 που αφορά τα δώρα και το επίδομα αδείας των συνταξιούχων για την περίοδο 2013-2018.

Ειδικότερα η απόφαση για τα δώρα των επικουρικών συντάξεων και του επιδόματος αδείας θα κριθεί από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο καθώς υπήρξε διαφωνία μεταξύ του Αρείου Πάγου και των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας (2287-2288/2015).

Ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι η κατάργησή τους το 2013 έγινε τόσο για λόγους δημοσίου συμφέροντος όπως η υπογραφή του δεύτερου Μνημονίου για να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας, όσο και για λόγους βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος. Ωστόσο οι αποφάσεις του ΣτΕ έκριναν ότι η κατάργηση των Δώρων είναι αντισυνταγματική και οι συνταξιούχοι δικαιούνται να πάρουν από τα Δώρα τους, αναδρομικά 11 μηνών.

Στην απόφασή του πάντως ο Άρειος Πάγος αφήνει κάποιο παράθυρο αισιοδοξίας για τους συνταξιούχους καθώς αναφέρει ότι η κατάργηση των Δώρων από τις επικουρικές μπορεί να είναι επιτρεπτή εφόσον «δεν τίθεται σε κίνδυνο η αξιοπρεπής διαβίωση των συνταξιούχων».

Ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης προσδοκά η απόφαση του ΑΕΔ να είναι θετική, ώστε να λάβουν οι συνταξιούχοι τα αναδρομικά τους.

Η αναπομπή της τελικής απόφασης για τα Δώρα στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο δεν αφορά τις μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 που επιβλήθηκαν στις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες εξακολουθούν να είναι αντισυνταγματικές και να διεκδικούνται από τους συνταξιούχους.

Όπως είναι γνωστό, η περικοπή των επιδομάτων Χριστουγέννων Πάσχα και θερινής άδειας, επιβλήθηκε με το άρθρο πρώτο παρ. ΙΑ υποπαράγραφος ΙΑ.6 περίπτωση 3 του νόμου 4093/2012 η οποία έγινε λόγω του Μνημονίου Συνεννόησης.

Ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης με ανακοίνωσή του διαφωνεί στην τακτική που ακολούθησε ο Α.Π, καθώς ισχυρίζεται πως τα ζητήματα των αναδρομικών στους συνταξιούχους άπτονται της αρμοδιότητας του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, και εκτιμά ότι οι νέες αναστολές των υποθέσεων θα παρατείνουν τους δικαστικούς αγώνες για πολλά ακόμη χρόνια.

Καλεί δε την κυβέρνηση να θέσει τέλος στην ομηρία των συνταξιούχων και στην ταλαιπωρία των πολύμηνων δικών, υιοθετώντας λύσεις που θα αποσυμφορίζουν τις δικαστικές αίθουσες και θα επιλύουν οριστικά τις εκκρεμότητες με τα αναδρομικά που δικαιούνται οι συνταξιούχοι.

www.dnews.gr

Δημοφιλή νέα

Facebook

APXH