Connect with us

ΕΝΦΙΑ: Πώς θα δηλώσετε το ασφαλισμένο ακίνητο για να κερδίσετε έκπτωση 10%

Ελλαδα

ΕΝΦΙΑ: Πώς θα δηλώσετε το ασφαλισμένο ακίνητο για να κερδίσετε έκπτωση 10%

Μείωση στον φόρο ιδιοκτησίας θα έχουν φέτος οι ιδιοκτήτες 1 εκατομμυρίου ακινήτων με το προσχέδιο της υπουργικής απόφασης που θα καθορίζει τη διαδικασία για τη χορήγηση της έκπτωσης από τον ΕΝΦΙΑ σε όσους ασφάλισαν τα σπίτια τους μέσα στο 2023 να είναι έτοιμο. Η υλοποίηση θα γίνει μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας η οποία όμως, θα απαιτεί ελάχιστες κινήσεις από τους ιδιοκτήτες. Το προσχέδιο προβλέπει διαλειτουργικότητες και ανταλλαγές δεδομένων.

Η μείωση ΕΝΦΙΑ αφορά μόνον φυσικά πρόσωπα (νοικοκυριά) που είχαν κατά το 2023 ενεργό ασφαλιστήριο συμβόλαιο κατοικίας για κινδύνους σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας, είτε εκδόθηκε είτε ανανεώθηκε ή τροποποιήθηκε. Η έκπτωση έως και 10% εφαρμόζεται αυτόματα σε όσους είχαν 12 μήνες ασφάλισης.

Στην πλατφόρμα, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα αποστέλλουν τα στοιχεί από τα ασφαλιστήρια συμβόλαια για όλα τα ακίνητα.

Έτσι, θα γίνεται και το πρώτο ξεκαθάρισμα για τις περιπτώσεις στις οποίες πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου: πλήρης ασφάλιση και κατά του κινδύνου της πυρκαγιάς, του σεισμού και της πλημμύρας αλλά και ασφάλιση για τουλάχιστον 1000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Ο κάθε ιδιοκτήτης, θα μπαίνει με τους κωδικούς Taxis στην πλατφόρμα και το μόνο που θα πρέπει να κάνει είναι να αντιστοιχίσει την ασφάλεια με το ακίνητο που του ανήκει. Απαραίτητη προϋπόθεση βεβαίως, το ακίνητο να είναι κανονικά δηλωμένο στο έντυπο Ε9.

Με την πάροδο του χρόνου το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ θα αποκτήσουν ακόμη μια βάση δεδομένων αυτή τη φορά με την πλήρη απογραφή των ασφαλισμένων ακινήτων. Η βάση αυτή θα μπορεί να υποστηρίξει και άλλες πολιτικές μελλοντικά σε περίπτωση που αποφασιστεί να δοθούν ακόμη περισσότερα κίνητρα ή να δρομολογηθεί η υποχρεωτική ασφάλιση για ακίνητα που βρίσκονται σε ζώνες υψηλού κινδύνου.

www.newmoney.gr

APXH