Connect with us

Νέα φορολογική καθημερινότητα το 2024: Τι θα γίνει με τις δηλώσεις ΦΠΑ και τις ταμειακές μηχανές

Ελλαδα

Νέα φορολογική καθημερινότητα το 2024: Τι θα γίνει με τις δηλώσεις ΦΠΑ και τις ταμειακές μηχανές

Μεταβάλλεται το 2024 η φορολογική καθημερινότητα επιχειρήσεων και επαγγελματιών, αφού αλλάζει ριζικά ο τρόπος λειτουργίας της φορολογικής διοίκησης.

Η πρώτη και σημαντική αλλαγή έρχεται με τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ, κάτι που σημαίνει ότι θα είναι κλειδωμένα στο εξής έσοδα και δαπάνες. Κανένας επαγγελματίας δεν θα μπορεί να δηλώσει λιγότερα έσοδα, αλλά ούτε και περισσότερες δαπάνες από εκείνες που έχουν περάσει στα MyData. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι τα ηλεκτρονικά βιβλία καθίστανται πλέον απολύτως υποχρεωτικά και όποιος δεν περάσει μέσα από το σύστημα θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητά του, αλλά και στη σχέση του με τη φορολογική αρχή.

Πιο συγκεκριμένα, οι κωδικοί των δηλώσεων ΦΠΑ θα προσυμπληρώνονται αυτόματα από την ΑΑΔΕ με βάση τα στοιχεία που θα έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα myDATA και οι φορολογούμενοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν για να τροποποιούν τα δεδομένα, καθώς τα προσυμπληρωμένα στοιχεία των δηλώσεων θα είναι κλειδωμένα. Η προσυμπλήρωση και το κλείδωμα των κωδικών των δηλώσεων ξεκινάει από τις δηλώσεις ΦΠΑ για να επεκταθεί το 2025 και στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

Την ίδια ώρα αναμένεται να πραγματοποιηθούν 73.000 φοροέλεγχοι μέσα στο 2024, εκ των οποίων οι περισσότεροι θα είναι στοχευμένοι σε επαγγελματικές κατηγορίες με υψηλό φορολογικό ενδιαφέρον. Στο στόχαστρο, όμως, θα μπαίνει κάθε είδους οικονομική δραστηριότητα φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων.

Η περίμετρος των υπό έλεγχο φορολογουμένων περιορίζεται με την εφαρμογή του φορολογικού νομοσχεδίου, αφού αποδεσμεύονται ελεγκτικοί μηχανισμοί ώστε να στρέψουν αποκλειστικά την προσοχή τους εκεί που μεγιστοποιούνται οι πιθανότητες σύλληψης μεγάλης αποκρυπτόμενης φορολογικής ύλης. Στο πλαίσιο αυτό, θα διενεργηθούν σειρά φορολογικών ελέγχων, ερευνών και διασταυρώσεων, τους οποίους έχει προγραμματίσει για το 2024 η ΑΑΔΕ ενεργοποιώντας νέα ηλεκτρονικά όπλα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων.

Σε ό,τι αφορά τώρα τις ταμειακές μηχανές των επιχειρήσεων και τη διασύνδεσή τους με τα POS, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών διαρρέει ότι δεν πρόκειται να δοθεί καμία νέα παράταση και θα ολοκληρωθεί μέσα στους πρώτους μήνες του έτους.

Το ισχύον χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι οι διαδικασίες της διασύνδεσης θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024 και από την 1η Μαρτίου 2024 ταμειακές μηχανές και POS θα πρέπει να είναι όλες ενεργές.

Θυμίζουμε ότι η υποχρεωτική χρήση των POS επεκτάθηκε σε 35 επαγγελματικούς κλάδους, από λαϊκές αγορές και πανηγύρια έως περίπτερα, ταξί, ψιλικατζίδικα, ασφαλιστικές και διαφημιστικές εταιρείες, θέατρα και κινηματογράφους.

Αν και το μέτρο ισχύει από την 1η Ιανουαρίου, οι επαγγελματίες οι οποίοι ακόμα δεν διαθέτουν POS μπορούν να αποφύγουν τα πρόστιμα έως την 1η Μαρτίου 2024, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν αποδεδειγμένα παραγγείλει έως τις 31 Ιανουαρίου 2024 το POS τους και περιμένουν τη ρύθμιση και εγκατάστασή του από τις συνεργαζόμενες τράπεζες. Εφόσον παρέλθει αυτή η προθεσμία, τότε τα προβλεπόμενα πρόστιμα μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 1.500 ευρώ.

Δημοφιλή νέα

Facebook

APXH