Connect with us

Απουσίες… δύο ταχυτήτων αλλά με μικρές διαφορές: Τι ισχύει για τους μαθητές που λείπουν λόγω κορονοϊού και γρίπης

Ελλαδα

Απουσίες… δύο ταχυτήτων αλλά με μικρές διαφορές: Τι ισχύει για τους μαθητές που λείπουν λόγω κορονοϊού και γρίπης

Με κάποιες διαφορές «δικαιολογούνται» οι απουσίες των μαθητών που νοσούν με κορονοϊό σε σχέση με τις απουσίες λόγω εποχικής γρίπης ή άλλης ίωσης.

Το υπουργείο Παιδείας, σε εγκύκλιο που απέστειλε στα σχολεία, διαχωρίζει το χρονικό διάστημα στο οποίο μέσα στη χρονιά, που μπορούν να δικαιολογηθούν οι απουσίες.

  • Για γρίπη ή άλλη ίωση: Οι απουσίες δεν θα προσμετρώνται για την περίοδο από 1/11/2023 έως 31/3/2024.
  • Για Covid: Οι απουσίες δεν θα προσμετρώνται όλη τη χρονιά.

Και για τις δύο περιπτώσεις, δεν θα μετρηθούν οι απουσίες έως και πέντε ημέρες.

Τι ισχύει για τις απουσίες μαθητών με Covid

Η νέα ενημέρωση για τις απουσίες μαθητών/τριών λόγω COVID-19, για το σχολικό έτος 2023- 2024 αναφέρει τα εξής:

«Κατόπιν ερωτημάτων σχετικά με τις απουσίες μαθητών/τριών λόγω του COVID-19, σας ενημερώνουμε ότι με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών των σχολικών μονάδων, καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα μαθητών/τριών έως πέντε εργάσιμων ημερών, που οφείλονται στη νόσηση από κορoνοϊό COVID-19, για το σχολικό έτος 2023-24.

Η απόφαση αυτή εκδίδεται κατόπιν αιτήσεως των γονέων/κηδεμόνων των μαθητών/τριών ή των ιδίων αν είναι ενήλικοι/ες, μαζί με την οποία προσκομίζεται σχετική υπεύθυνη δήλωση της παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 1599/1986, επιδεικνυόμενης ταυτόχρονα στον/στη Διευθυντή/ντρια-Προϊστάμενο/η των σχολικών μονάδων της αντίστοιχης βεβαίωσης θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορoνοϊού COVID-19 (rapid test) ή μοριακού ελέγχου (PCR).

Στην περίπτωση που ο/η μαθητής/τρια νοσηλευτεί αποδεδειγμένα σε νοσοκομείο λόγω νόσησης από κορoνοϊό COVID-19 οι απουσίες του καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται για όλο το χρονικό διάστημα νοσηλείας του/της. Οι παραπάνω απουσίες είναι πέραν του προβλεπόμενου από τις γενικότερες ή ειδικότερες διατάξεις αριθμού απουσιών.»

Τι ισχύει με τις απουσίες για γρίπη και άλλες ιώσεις

Η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας αναφέρει:

«Σας ενημερώνουμε ότι, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 24 της αρ. 79942/ΓΔ4/21-5-2019 ΥΑ (Β΄2005), με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών, καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα μαθητών/τριών έως πέντε εργάσιμων ημερών, που οφείλονται στην έξαρση των εποχικών ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού, από 1ης Νοεμβρίου 2023 έως και 31 Μαρτίου 2024.

Η απόφαση αυτή εκδίδεται κατόπιν αιτήσεως και με την προσκόμιση από τους/τις ενδιαφερόμενους/ες πρόσφατης βεβαίωσης δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού, που να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας. Οι απουσίες αυτές είναι πέραν του προβλεπόμενου από τις γενικότερες ή ειδικότερες διατάξεις αριθμού απουσιών».

www.dnews.gr

APXH