Connect with us

Έρχεται κούρεμα 30% στα τεκμήρια διαβίωσης – Ποιοι θα ευνοηθούν

Ελλαδα

Έρχεται κούρεμα 30% στα τεκμήρια διαβίωσης – Ποιοι θα ευνοηθούν

Έως 30% αναμένεται να είναι η μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης που θα έρθει μέχρι το τέλος του έτους για 1,7 εκατ. φορολογούμενους.

Η εξέλιξη αυτή θα ευνοήσει οικογένειες και πρόσωπα που εμφανίζουν χαμηλά εισοδήματα, αλλά καταβάλλουν επιπλέον φόρο λόγω ακινήτων, ΙΧ, ή άλλης αιτίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Απογευματινής.

Συγκεκριμένα, οι αλλαγές που σχεδιάζονται είναι:

-Αναδιάταξη των κλιμακίων των τεκμαρτών ποσών που αφορούν ακίνητα, ΙΧ και σκάφη αναψυχής.

-Αλλαγή επί τα βελτίω των ελάχιστων ποσών τεκμηρίων διαβίωσης (3.000 ευρώ σήμερα για τους άγαμους και 5.000 ευρώ για τους έγγαμους.

Το ριζικό λίφτινγκ και κούρεμα 30% μεσοσταθμικά σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναφορικά με τα τεκμήρια διαβίωσης.

Περίπου 1,8 εκατομμύρια φορολογούμενοι με χαμηλά εισοδήματα πληρώνουν έξτρα φόρους επειδή είτε διαμένουν σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη κατοικία κι έχουν ένα αυτοκίνητο.

Οι αλλαγές

Πληροφορίες του οικονομικού ένθετου των ΝΕΩΝ αναφέρουν πως θα υπάρξουν παρεμβάσεις στον τρόπο υπολογισμού των τεκμηρίων διαβίωσης με αναμόρφωση των κλιμάκων των τεκμαρτών ποσών για κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής. Παράλληλα, προβλέπει τροποποιήσεις σε διατάξεις για τα ελάχιστα ποσά τεκμηρίων διαβίωσης των 3.000 ευρώ για τους άγαμους και των 5.000 ευρώ φια τους έγγαμους.

Στόχος των αλλαγών είναι η διόρθωση ή και η εξάλειψη των στρεβλέσεων και των αδικιών για χιλιάδες φορολογούμενους, οι οποίοι φορολογούνται όχι με βάσει το πραγματικό εισόδημά τους, αλλά με βάση το τεκμαρτό, δηλαδή αν έχουν ένα σπίτι κι ένα αυτοκίνητο στην κατοχή τους.

Σε ποιες περιπτώσεις ισχύουν

Κατοικίες

Αυτοκίνητα

Σκάφη αναψυχής

Πισίνες

Δίδακτρα

Βοηθητικό προσωπικό

Κόστος διαβίωσης

Τεκμήρια: Εκπνέει η ευκαιρία για την κάλυψή τους με γονικές παροχές – Ποιους αφορά

Οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ή απέκτησαν εντός του 2023 περιουσιακά στοιχεία, όπως ακίνητα ή αυτοκίνητο, και δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους έχουν την ευκαιρία μέχρι την Κυριακή 31 Δεκεμβρίου να αποφύγουν την επιβολή έξτρα φόρων. Οι γονικές παροχές χρηματικών ποσών αποτελούν τη λύση για τους φορολογούμενους, σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων.

Τα χρήματα που δωρίζουν οι γονείς ή παππούδες στα παιδιά ή στα εγγόνια καλύπτουν τα τεκμήρια υπό την προϋπόθεση ότι η υποβολή της σχετικής δήλωσης υποβληθεί ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Οι δηλώσεις γονικών παροχών υποβάλλονται μέσω της πλατφόρμας myProperty. Σε χρηματικές γονικές παροχές με μεταφορά χρηματικών ποσών μέσω τραπεζικών λογαριασμών ή κατάθεση τραπεζικής επιταγής οι φορολογούμενοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση να επισυνάπτουν με την ηλεκτρονική δήλωση τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν την τραπεζική συναλλαγή.

Η συναλλαγή ελέγχεται σε επόμενη φάση από την ΑΑΔΕ με βάση τα στοιχεία που αποστέλλουν οι τράπεζες, ενώ σε περίπτωση που η τράπεζα δεν επιβεβαιώσει τη συναλλαγή τότε ο φορολογούμενος καλείται να προσκομίσει τα δικαιολογητικά εντός πέντε εργάσιμων ημερών.

Εάν δεν προσκομιστούν τα δικαιολογητικά η εφορία προχωρά στην επιβολή φόρου χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το αφορολόγητο ποσό.

Αυτό σημαίνει ότι επιβάλλεται φόρος από το πρώτο ευρώ της χρηματικής γονικής παροχής ή δωρεάς με συντελεστή 10% ή 20% ή 40% (ανάλογα με τον βαθμό συγγένειας).

www.newsbomb.gr

APXH