Connect with us

Τριετίες: Ποιοι μένουν εκτός από το «ξεπάγωμα» – Πώς υπολογίζεται η αύξηση

Ελλαδα

Τριετίες: Ποιοι μένουν εκτός από το «ξεπάγωμα» – Πώς υπολογίζεται η αύξηση

Για το «ξεπάγωμα» των τριετιών και τους εργαζόμενους που ωφελούνται μίλησε ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος.

Για να δει ένας εργαζόμενος αν τον αφορά το «ξεπάγωμα» των 3ετιών, ο κ. Καρούζος είπε πως το πρώτο πράγμα που πρέπει να εξετάσει είναι ο τρόπος που πληρώνεται. «Αν πληρώνεται ακριβώς με βάση τον κατώτατο μισθό, τα 780 ευρώ, θα πρέπει να δει αν έχει 9 έτη προϋπηρεσίας, στις 14/02/2012. Αν έχει, θα μπει στην πλατφόρμα e-ΕΦΚΑ, θα τυπώσει τη βεβαίωση προϋπηρεσίας και θα την πάει στον εργοδότη λέγοντας ότι τότε είχα μια προϋπηρεσία η οποία «πάγωσε» άρα δες από δω και πέρα με βάση τη βεβαίωσή μου, πότε θα την εξελίξεις.

Σε περίπτωση που ο εργαζόμενος δεν πληρώνεται με βάση τον κατώτατο μισθό αλλά με βάση μια άλλη συλλογική σύμβαση εργασίας, θα κοιτάξει στη συλλογική σύμβαση εργασίας, στο internet, σε ποια σύμβαση εργασίας ανήκει. Αν ανήκει στο βασικό μισθό με τη συλλογική σύμβαση, θα κάνει τα ίδια με τον προηγούμενο εργαζόμενο.

Τρίτη κατηγορία εργαζομένων: Αν ένας εργαζόμενος πληρώνεται ουσιαστικά παραπάνω, είτε από τον κατώτατο νομοθετικό είτε από τον κατώτατο της συλλογικής σύμβασης στην οποία ανήκει, ακόμα και αν έχει προϋπηρεσία, δεν θα δει εξέλιξη στο μισθό του διότι θα συμψηφίζεται εκ του νόμου το παραπάνω που παίρνει με τυχόν 3ετία που θα δικαιούτο.

Ο κ. Καρούζος στάθηκε ιδιαιτέρως σε μία περίπτωση που απασχολεί πολλούς εργαζόμενους. «Υπάρχουν εργοδότες που δεν γνωρίζουν την προϋπηρεσία των εργαζομένων στις 14/02/2012. Τι θα κάνει τότε ο εργοδότης; Δεν έχει υποχρέωση να ψάξει. Ο εργαζόμενος είναι εκείνος που θα πάει τη βεβαίωση στον εργοδότη και τότε εκείνος θα κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες», τόνισε ο εργατολόγος.

www.newmoney.gr

Δημοφιλή νέα

Facebook

APXH