Connect with us

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ποιοι γλιτώνουν το POS -Τι πρόστιμα επιβάλλονται

Ελλαδα

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ποιοι γλιτώνουν το POS -Τι πρόστιμα επιβάλλονται

Eπεκτάθηκε η χρήση του POS στην ελληνική αγορά από την 1/1/2024, καθώς στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών εκτιμούν ότι αυτή η μέθοδος αποτελεί ένα εργαλείο για τον μεγαλύτερο περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Έτσι, προ ημερών, εκδόθηκε νέα ΚΥΑ που περιγράφει τα 35 νέα επαγγέλματα που είναι υποχρεωμένα από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους να δέχονται πληρωμές με κάρτα ή μέσω του συστήματος IRIS.

Την ίδια μέρα, τέθηκε σε ισχύ για τα προαναφερθέντα επαγγέλματα η αποδοχή από μέρους των επαγγελματιών της άμεσης πληρωμής με μεταφορά χρηματικών ποσών μέσω τραπεζικών λογαριασμών, όπως π.χ. η υπηρεσία I.R.I.S. online payments.

Ωστόσο, το μέτρο με τα POS έχει και εξαιρέσεις.

Ειδικότερα, από την πληρωμή μέσω IRIS εξαιρούνται τα άτομα με αναπηρία όρασης άνω του 80% αλλά και τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης προϊόντων.

Πιο συγκεκριμένα, ο καθορισμός των υπόχρεων γίνεται βάσει του τετραψήφιου Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), όπως προκύπτει από την Εθνική Ονοματολογία Οικονομικών Δραστηριοτήτων, και δεν σχετίζεται με τη δηλούμενη στις φορολογικές αρχές κύρια δραστηριότητα της επιχείρησης. Επομένως, κάθε δικαιούχος πληρωμής που διαθέτει ΚΑΔ, ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στη λίστα και τον έχει δηλώσει είτε ως κύρια είτε ως δευτερεύουσα δραστηριότητα, κρίνεται υπόχρεος και οφείλει να προβεί στην απόκτηση POS.

Η υποχρέωση απόκτησης τερματικού POS δεν αφορά δικαιούχους πληρωμής (ελεύθερους επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις και εταιρίες) που πωλούν αγαθά ή παρέχουν υπηρεσίες αποκλειστικά σε άλλες επιχειρήσεις (νομικά ή φυσικά πρόσωπα) που δρουν στο πλαίσιο της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας (Β2Β συναλλαγές), ακόμη και αν οι εν λόγω δικαιούχοι πληρωμής διαθέτουν ΚΑΔ που περιλαμβάνεται στη λίστα. Με άλλα λόγια η συγκεκριμένη κατηγορία επαγγελματιών εξαιρείται.

Από τους δικαιούχους πληρωμής με ηλεκτρονικά μέσα βάσει της ΚΥΑ εξαιρούνται ακόμη τα άτομα με αναπηρία όρασης με πιστοποιημένο ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω, και τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης προϊόντων έως και την 31.12.2024.

Πρόστιμα
Εντούτοις, οι επαγγελματίες που δεν θα συμμορφωθούν με τη χρήση POS και I.R.I.S. κινδυνεύουν με βαριά πρόστιμα. Η απόφαση ορίζει ότι για το χρονικό διάστημα από 01.02.2024 έως και 01.03.2024 αναστέλλεται κατ’ εξαίρεση η επιβολή προστίμου στους νέους υπόχρεους, εφόσον αποδεδειγμένα έχουν προμηθευτεί τερματικά αποδοχής καρτών έως και 31.01.2024 και τελούν εν αναμονή για την εγκατάστασή του στην επιχείρησή τους.

Δίνεται δηλαδή μια δίμηνη σιωπηρή παράταση για όσους έχουν κάνει την παραγγελία των τερματικών και περιμένουν για να τα εγκαταστήσουν.

Οι υπόλοιποι θα πληρώνουν πρόστιμο 1.500 ευρώ που θα επιβάλλεται εντός 5 ημερών από την καταγγελία της παράβασης.

Το πρόστιμο μειώνεται στο μισό:

Αν ο υπόχρεος πληρώσει εντός 30 ημερών. Η πληρωμή συνεπάγεται παραίτηση από το δικαίωμα αμφισβήτησης του προστίμου.

Αν ο υπόχρεος εντός 30 ημερών, καταθέσει στην αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία αποδεικτικό έγγραφο από το οποίο προκύπτει η χρήση τερματικού αποδοχής καρτών πληρωμών, μέσων πληρωμής με κάρτα και μέσων πληρωμής με υπηρεσίες άμεσης πληρωμής από λογαριασμό σε λογαριασμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες αγνοήσουν την υποχρέωση δήλωσης επαγγελματικού λογαριασμού, θα έρθει αντιμέτωπος με πρόστιμο 1.000 ευρώ ενώ το ίδιο πρόστιμο προβλέπεται και για όσους οδηγηθούν σε απενεργοποίηση του επαγγελματικού λογαριασμού τους λόγω μη επιβεβαίωσής του. Παραβίαση των προθεσμιών δήλωσης επαγγελματικού λογαριασμού επιφέρει διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ.

www.aftodioikisi.gr

APXH