Connect with us

Νέα επιβάρυνση για τους ελεύθερους επαγγελματίες: Με προμήθεια πλέον από την 1η Ιανουαρίου οι πληρωμές μέσω IRIS

Ελλαδα

Νέα επιβάρυνση για τους ελεύθερους επαγγελματίες: Με προμήθεια πλέον από την 1η Ιανουαρίου οι πληρωμές μέσω IRIS

Παρελθόν γίνονται οι φθηνές ηλεκτρονικές συναλλαγές με το σύστημα IRIS  μετά την 1η Ιανουαρίου, αφού στο σύστημα αυτό μπαίνει προμήθεια γύρω στο 1% για κάθε συναλλαγή ενώ  θα γίνει υποχρεωτικό για όλους τους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους να συναλλάσσονται μέσω του συστήματος άμεσων πληρωμών. Η χρέωση προς ώρας , είναι χαμηλότερη από την αντίστοιχη χρέωση για τις συναλλαγές με κάρτες μέσω των POS, η οποία φθάνει το 2%.

Το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS εφαρμοζόταν  στην Ελλάδα σε εθελοντική βάση για μεταφορές χρημάτων μεταξύ ιδιωτών, πληρωμές σε εμπόρους και αγορές σε ηλεκτρονικά καταστήματα οι οποίες διεκπεραιώνονταν σε λίγα δευτερόλεπτα, χωρίς προμήθεια για ποσά μέχρι 500 ευρώ. Οι καταναλωτές, που έχουν  ενεργοποιήσει  την υπηρεσία IRIS στο mobile banking μπορούν να κάνουν τις πληρωμές τους μέσα σε δευτερόλεπτα πληκτρολογώντας τον ΑΦΜ ή το κινητό τηλέφωνο του επαγγελματία, στοιχεία τα οποία μπορούν για λόγους διευκόλυνσης να παρέχονται υπό μορφή QR Code προς σάρωση.

Θυμίζουμε ότι οι εγγεγραμμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που ήταν εγγεγραμμένοι στην υπηρεσία IRIS είναι 117.000, δηλαδή το 10% των ελευθέρων επαγγελματιών στην Ελλάδα.

Πλέον όμως από την 1η Ιανουαρίου όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι υποχρεωμένοι να συνδέσουν τον επαγγελματικό τους λογαριασμό με αυτό το σύστημα άμεσων πληρωμών.

Οι αλλαγές αυτές ήρθαν με τον τελευταίο φορολογικό νόμο (νόμος 5072/2023) «Δάνεια: Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία ευάλωτων – Ενσωμάτωση Οδηγίας 2021/2167», όπου πλέον ορίζεται το νέο πλαίσιο αποδοχής πληρωμών με υπηρεσίες άμεσης πληρωμής για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες με επαγγελματικό λογαριασμό.
Διευκρινίζει δε ο νέος νόμος  ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες που τηρούν επαγγελματικό λογαριασμό δέχονται υποχρεωτικά πληρωμές μέσω υπηρεσιών άμεσης πληρωμής. Επιπλέον, η υποχρέωση για παροχή πληροφοριών επεκτείνεται και στους δικαιούχους πληρωμής που αποδέχονται υποχρεωτικά πληρωμές μέσω υπηρεσίας άμεσης πληρωμής. Οι πληροφορίες που παρέχουν οι δικαιούχοι πληρωμής στους καταναλωτές πρέπει να αναγράφονται και στον διαδικτυακό τόπο, μέσω του οποίου δέχονται πληρωμές.
Η υπηρεσία person to business (IRIS P2B) προσφέρεται σήμερα από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και τη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου.

www.topontiki.gr

APXH