Connect with us

Διαθέσιμα προς ανάληψη τα ποσά από την επιστροφή ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο

Ελλαδα

Διαθέσιμα προς ανάληψη τα ποσά από την επιστροφή ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο

Διαθέσιμα προς ανάληψη τα ποσά από την επιστροφή ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο ύψους 76 εκατ. ευρώ   

Η πληρωμή, που έτρεξε μέσω της ΑΑΔΕ καταβλήθηκε σε συνολικά 297.428 επαγγελματίες αγρότες και ανέρχεται σε 76 εκατ. ευρώ.
Οι ποσότητες του πετρελαίου κινητήρων, για τις οποίες επιστρέφεται ο ΕΦΚ για το έτος 2023, ανά δικαιούχο πρόσωπο, υπολογίζονται, με βάση την ποσότητα του πετρελαίου κινητήρων που προσδιορίζεται ότι απαιτείται για την εκτέλεση κάθε είδους εργασιών σχετικά με καλλιέργεια ή ομάδα καλλιεργειών καθώς και σε κάθε κατηγορία ή είδος ζωικού κεφαλαίου και αντιστοιχούν στο 50% των μέγιστων ποσοτήτων πετρελαίου κινητήρων που προσδιορίζονται από τους δείκτες μηχανικής απασχόλησης (απαιτούμενης ενέργειας).

Νωρίτερα το agronews έγραφε: 
Υπογράφεται η εντολή, σήμερα το απόγευμα ή το πολύ αύριο το πρωί πιστώνεται το αγροτικό πετρέλαιο με 76 εκατ.
Η τελευταία πράξη στο έργο της επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου παίζεται το μεσημέρι της Τετάρτης 6 Δεκεμβρίου, με τον υφυπουργό Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη να υπογράφει την εντολή πληρωμής, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, κάτι που σημαίνει ότι η πίστωση των ποσών είναι θέμα ωρών.
Στόχος αλλά και επικρατέστερο σενάριο, είναι τα «εμβάσματα» από το υπουργείο Οικονομικών να ξεκινήσουν να πιστώνονται μέσω του ΔΙΑΣ από σήμερα (Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου) το απόγευμα, ενώ αν «στραβώσει» κάτι, τότε το αργότερο μέχρι τις πρωινές ώρες της Πέμπτης, οι λογαριασμοί των δικαιούχων θα έχουν ενημερωθεί με τα ποσά της επιστροφής. Όπως αναφέρει κυβερνητική πηγή,«άπαξ και μπει η υπογραφή του υπουργού, το θέμα θεωρείται τελειωμένο».

Η πληρωμή, που θα πραγματοποιηθεί από την ΑΑΔΕ θα καταβληθεί σε συνολικά 297.428 επαγγελματίες αγρότες και ανέρχεται σε 76 εκατομμύρια ευρώ. Από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διευκρινίζουν ότι η δική τους δουλειά τελείωσε προ δεκαπενθημέρου, ενώ επιβεβαιώνουν πως ο στόχος πληρωμής παραμένει για σήμερα.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες, δικαιούχοι επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων, που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, είναι τα φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν υποβάλλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) για τα έτη 2022 και 2023, έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) από την 1η Ιανουαρίου 2023 έως και την 31η Οκτωβρίου 2023 και τους έχει αποδοθεί η ιδιότητα του «επαγγελματία αγρότη» ή του «επαγγελματία αγρότη ως νεοεισερχόμενου στον αγροτικό τομέα».

Τέλος, οι ποσότητες του πετρελαίου κινητήρων, για τις οποίες επιστρέφεται ο ΕΦΚ για το έτος 2023, ανά δικαιούχο πρόσωπο, υπολογίζονται, με βάση την ποσότητα του πετρελαίου κινητήρων που προσδιορίζεται ότι απαιτείται για την εκτέλεση κάθε είδους εργασιών σχετικά με καλλιέργεια ή ομάδα καλλιεργειών καθώς και σε κάθε κατηγορία ή είδος ζωικού κεφαλαίου και αντιστοιχούν στο 50% των μέγιστων ποσοτήτων πετρελαίου κινητήρων που προσδιορίζονται από τους δείκτες μηχανικής απασχόλησης (απαιτούμενης ενέργειας).

Όπως δηλαδή προκύπτει από την ΚΥΑ, τα παραρτήματα με τη λίστα κατανάλωσης παραμένουν ίδια με την αντίστοιχη επιστροφή του 2022. Σε αυτήν για παράδειγμα υπολογίζεται ετήσια κατανάλωση 16 λίτρα το χρόνο για το σκληρό σιτάρι και 30 για βαμβάκι. Ίδια παραμένει και η εξίσωση υπολογισμού, αφού όπως διευκρινίζεται στη νέα ΚΥΑ οι ποσότητες για τις οποίες επιστρέφεται ο ΕΦΚ, αναλογούν στο 50% της κατανάλωσης που περιγράφεται σε αυτά τα παραρτήματα, δηλαδή επιδοτούνται 8 λίτρα για το σκληρό και 15 για το βαμβάκι. Με δεδομένο ότι ο συντελεστής ΕΦΚ ορίζεται σε 0,41 ευρώ ανά λίτρο τότε, λοιπόν, προκύπτει ποσό επιστροφής στα 328 ευρώ για 100 στρέμματα με σκληρό σιτάρι και 615 ευρώ για 100 στρέμματα με βαμβάκι.

www.agronews.gr

APXH