Connect with us

Επιστολική ψήφος: Πώς θα αλλάξει τις εκλογές, διευρύνεται το σώμα των ψηφοφόρων

Ελλαδα

Επιστολική ψήφος: Πώς θα αλλάξει τις εκλογές, διευρύνεται το σώμα των ψηφοφόρων

Για πρώτη φορά σε αυτές τις Ευρωεκλογές θα δοθεί η δυνατότητα ανάδειξης των 21 Ελλήνων αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με επιστολική ψήφο: Δευκρινίσεις για το νέο νομοσχέδιο στις 15:00 από την Νίκη Κεραμέως και τον Θοδωρή Λιβάνιο.

Σε μια ιστορική αλλαγή ως προς τον τρόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώματος προχωρά η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις εξαγγελίες Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης.

Η αρχή θα γίνει από τις προσεχείς ευρωεκλογές ενώ σειρά θα έχουν στη συνέχεια κι οι εθνικές εκλογές.

Με την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου ο ψηφοφόρος, είτε εντός της χώρας είτε εκτός, θα μπορέσει για πρώτη φορά να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα χωρίς να μεταβεί σε κάποιο εκλογικό τμήμα.

Ειδικότερα, κάθε απόδημος που θα είναι εγγεγραμμένος στους ειδικούς καταλόγους θα ψηφίζει χωρίς να πρέπει να ταξιδεύει. Ατίθετα, θα μπορεί να το κάνει κι από το σπίτι του διαθέτοντας όλες τις δικλίδες ασφαλείας.

Διευρύνεται το σώμα των φηφοφόρων

«Πιστεύω ότι είναι μία ιστορική τομή η οποία, καθώς ουσιαστικά η εκλογική διαδικασία εμπλουτίζεται, αλλάζει, αποτελεί και μία πολύ γενναία θεσμική μεταρρύθμιση καθώς ουσιαστικά διευρύνει το σώμα των πολιτών που συμμετέχουν στις εκλογές.

»Νομίζω ότι είναι η πιο ισχυρή απάντηση την οποία μπορούμε να δώσουμε στην αποχή και στην αδράνεια των πολιτών. Γιατί όσον αφορά στο εξωτερικό, με τη συγκεκριμένη ρύθμιση δεν θα υπάρχει καν η ανάγκη να οργανώσουμε ειδικά εκλογικά τμήματα» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την εκτίμηση πως απλοποιώντας με την επιστολική ψήφο την εκλογική διαδικασία, η συμμετοχή περισσοτέρων πολιτών θα καταστεί από μόνη της ένα στοίχημα.

«Θα είναι η πρώτη φορά που θα δοκιμάσουμε αυτό το καινούριο σύστημα, έτσι ώστε να ακούγεται όσο το δυνατόν πιο δυνατά η φωνή της κοινωνίας. Και όσο πιο δυνατή ακούγεται η φωνή της κοινωνίας, τόσο πιο υπεύθυνη πρέπει να γίνεται και η επιλογή της κάθε ηγεσίας, ενισχύοντας τη δημοκρατική έκφραση η οποία απομονώνει αδιέξοδες ακραίες συμπεριφορές, αλλά κάνοντας και το πρώτο βήμα ώστε το νέο αυτό δικαίωμα να ισχύσει και στις επόμενες εθνικές εκλογές.

»Με άλλα λόγια, μαζί με τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν την καθημερινή ζωή, τολμάμε και μεγάλες αλλαγές που αναβαθμίζουν την πολιτική ζωή. Νομίζω ότι είναι οι πιο χειροπιαστές απαντήσεις που μπορούμε να δώσουμε για την Ευρώπη, για την Ελλάδα, για τη δημοκρατία που θέλουμε».

Έτσι θα είναι το ψηφοδέλτιο

Για μια ιστορική στιγμή για την Ελληνική δημοκρατία, ένα ακόμη βήμα σύγκλισης με την Ευρώπη και διεύρυνσης των πολιτικών δικαιωμάτων μίλησε λίγο νωρίτερα ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πριν λίγο στο υπουργικό συμβούλιο τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην καθιέρωση της επιστολικής ψήφου για όλους τους ψηφοφόρους (κατοίκους εξωτερικού και εσωτερικού προαιρετικά) από τις επόμενες ευρωεκλογές του 2024.

Μια ακόμη σημαντική πολιτική μεταρρύθμιση που απαντάει στο πρόβλημα της αυξανόμενης αποχής και υποστηρίζει το εκλογικό δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού, των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας, των εποχικών εργαζόμενων, των νέων μαθητών και φοιτητών», έγραψε χαρακτηριστικά παρουσιάζοντας παράλληλα το ψηφοδέλτιο της επιστολικής.

www.dnews.gr

APXH