Connect with us

Καλάθι των Χριστουγέννων: Επιστρέφει για να συγκρατήσει τις τιμές

Ελλαδα

Καλάθι των Χριστουγέννων: Επιστρέφει για να συγκρατήσει τις τιμές

Με τρόφιμα που συνήθως συναντάμε στο εορταστικό τραπέζι επιστρέφει το χριστουγεννιάτικο καλάθι του νοικοκυριού.

Ο στόχος της κίνησης αυτής από το υπουργείο Ανάπτυξης, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, είναι η συγκράτηση των τιμών στα δημοφιλή χριστουγεννιάτικα εδέσματα.

Αποδίδει η μείωση τιμών

Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας σε ερώτηση του Newsbomb.gr κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, έκανε λόγο για μείωση της τιμής σε συγκεκριμένα προϊόντα, ως μέτρο αντιμετώπισης της ακρίβειας.

«Υπάρχουν έλεγχοι για την τήρηση της μείωσης της τιμής κατά 5% στα προϊόντα, αν αποδίδει αυτό το μέτρο και πώς είμαστε σίγουροι ότι αυτή η έκπτωση είναι πραγματική», ρώτησε η Αμαλία Κάτζου, προσθέτοντας το ερώτημα εάν έχουν διαπιστωθεί μέχρι τώρα παρανομίες εταιρειών.

«Γνωρίζετε ότι είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα η ακρίβεια. Εμείς έχουμε μειώσει τις τιμές κατά 5% σε 906 κωδικούς για 37 κατηγορίες προϊόντων. Καθημερινά λαμβάνουμε ενημερώσεις για το μέτρο αυτό και πρόκειται για μια πρωτοβουλία που βοηθά στη μείωση της ακρίβειας, ενώ οι έλεγχοι είναι πολύ αυστηροί από όλες τις υπηρεσίες, εδώ και 6 μήνες. Στόχος είναι τα προϊόντα αυτά να ξεπεράσουν τα 1.000.

Σας ενημερώνω ότι ήδη έχουν επιβληθεί, έπειτα από τους ελέγχους, 20.600 πρόστιμα συνολικού ύψους 9 εκατομμυρίων ευρώ. Από αυτά, έχουν εξοφληθεί τα 3,2 εκατομμυρία και είναι προς εξόφληση ακόμη 2 εκατομμύρια ευρώ, ενώ συνεχίζεται η διαδικασία για την εξόφληση και των υπολοίπων.

Σας τα αναφέρω αυτά αναλυτικά διότι στόχος είναι να υπάρχει λογοδοσία προς τους πολίτες. Η αισχροκέρδεια και οι πλασματικές εκπτώσεις δεν είναι τωρινό φαινόμενο, αυτά τα ακούγαμε εδώ και πολλά χρόνια, όμως οι έλεγχοι, ειδικά την περίοδο 2015-2019 ήταν μηδενικοί και εμείς το αλλάζουμε αυτό.

Οι έλεγχοι λοιπόν αποδίδουν και μάλιστα πάρα πολύ, ενώ τα πρόστιμα είναι πολλαπλάσια των εσόδων από οποιαδήυποτε παραβατική συμπεριφορά των εταιρειών. Μετά την επιβολή των προστίμων, οι εταιρείες αυτές μειώνουν τις τιμές».

Καμία επανεξέταση των φοροαπαλλαγών

Παράλληλα, σχετικά με το εάν σχεδιάζεται πιθανή επανεξέταση φοροαπαλλαγών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι δεν τίθεται τέτοιο ενδεχόμενο.

«Η κυβέρνηση δεν εξετάζει καν το ενδεχόμενο να γίνει επανεξέταση σε οποιαδήποτε φοροαπαλλαγή. Κινούμαστε στη λογική μείωσης των φόρων και στη λήψη άλλων μέτρων ανακούφισης, όπως είναι η αύξηση του αφορολόγητου και η μονιποίηση των μειώσεων του ΦΠΑ, σε ορισμένες κατηγορίες, και όλα αυτά σε συνέχεια μείωσης άνω των 50 φορολογικών συντελεστών. Το άλλο σκέλος είναι η επιτυχημένη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Όσοι ζουν σε αυτή τη χώρα έχουν βαρεθεί να το ακούν αυτό, όμως εμείς σκοπεύουμε να την πατάξουμε και ήδη βλέπουμε αποτελέσματα.

Θα ήταν οξύμωρο τη στιγμή που αναλάμβανουμε δράσεις για τη φοροδιαφυγή, να τις επανεξετάσουμε και να γίνουν επιβαρύνσεις σε ευπαθείς πολίτες», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

www.newsbomb.gr

APXH