Connect with us

Τέλος επιτηδεύματος: Τιμοκατάλογος πέντε ταχυτήτων για το 2024

Ελλαδα

Τέλος επιτηδεύματος: Τιμοκατάλογος πέντε ταχυτήτων για το 2024

Καταργείται για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις το 2025

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις, το 2025 το μνημονιακό «χαράτσι» θα σβήσει από τον φορολογικό χάρτη της χώρας και θα περάσει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Ωστόσο, μετά τις ανατροπές που φέρνει το νέο τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων από τα φετινά εισοδήματα, το τέλος επιτηδεύματος που θα περιλαμβάνεται στον λογαριασμό των φορολογικών δηλώσεων του 2024 θα είναι για ορισμένους επαγγελματίες μειωμένο κατά 25%, για άλλους κουρεμένο κατά 50%, πολλοί θα γλιτώσουν από την πληρωμή του, ενώ επιχειρήσεις και συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών που απαλλάσσονται από τα τεκμήρια θα καταβάλουν για τελευταία φορά ολόκληρο το ποσό του τέλους.

Τι προβλέπεται

Ειδικότερα, στα εκκαθαριστικά σημειώματα του 2024 θα υπάρχουν 5 ταχύτητες στο τέλος επιτηδεύματος:

  • Μειωμένο κατά 25%. Τέλος επιτηδεύματος 487,50 ευρώ αντί 650 ευρώ θα καταβάλουν οι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που θα δηλώσουν φορολογητέα εισοδήματα μικρότερα από το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα.
  • Μειωμένο κατά 50%. Τέλος ύψους 325 ευρώ αντί 650 ευρώ θα πληρώσουν οι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ατομικές επιχειρήσεις που θα εμφανίζουν φορολογητέα εισοδήματα μεγαλύτερα από το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα.
  • Τέλος επιτηδεύματος 800-1.000 ευρώ. Αφορά τις επιχειρήσεις (ΙΚΕ, ΟΕ, ΑΕ, ΕΠΕ, ΕΕ κ.λπ.).
  • Τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ. Αφορά επαγγελματίες που αμείβονται με μπλοκάκι και εξαιρούνται από τα τεκμήρια. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν φυσικά πρόσωπα που το εισόδημά τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με έως 3 φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα, ή το 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από ένα φυσικό ή/και νομικό πρόσωπο.
  • Χωρίς τέλος επιτηδεύματος. Από την πληρωμή του τέλους θα απαλλαγούν το 2024:

– Επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ που αύξησαν το 2023 τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατά τουλάχιστον 3/12 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

-Εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 100 κατοίκους, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.

-Ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, εφόσον δεν έχουν παρέλθει 5 έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών.

– Τα πρόσωπα που ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%.

– Επιτηδευματίες με ατομικές επιχειρήσεις, εφόσον υπολείπονται 3 έτη από το έτος της συνταξιοδότησής τους. Ως έτος συνταξιοδότησης νοείται για τη φορολογική νομοθεσία το 65ο έτος της ηλικίας.

– Οι αγρότες κανονικού καθεστώτος για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα 5 έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.

-Οι αλιείς παράκτιας αλιείας, που εκμεταλλεύονται, είτε ατομικά είτε με τη μορφή συμπλοιοκτησίας ή κοινωνίας αστικού δικαίου, αλιευτικά σκάφη μέχρι 12 μέτρων, μεταξύ καθέτων.

– Οι αγρότες κανονικού καθεστώτος – παραγωγοί, οι οποίοι διαθέτουν τα προϊόντα τους σε λαϊκές αγορές με Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) 47.81.10.01 «Λιανικό εμπόριο τροφίμων, ποτών και καπνού, παραγωγού-πωλητή, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές» και 47.89.10.01 «Λιανικό εμπόριο άλλων ειδών, παραγωγού-πωλητή, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές».

-Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί εργαζομένων, αγρότες-μέλη αγροτικών συνεταιρισμών, αγροτικοί συνεταιρισμοί, σχολικοί συνεταιρισμοί.

– Επιχειρήσεις που βρίσκονται σε εκκαθάριση, πτώχευση ή αδράνεια.

www.in.gr

Δημοφιλή νέα

Facebook

APXH