Connect with us

ΦΠΑ: Επανέρχεται στο 24% στα σερβιριζόμενα ροφήματα – Πού θα ισχύει και το 2024 ο μειωμένος συντελεστής 13%

Ελλαδα

ΦΠΑ: Επανέρχεται στο 24% στα σερβιριζόμενα ροφήματα – Πού θα ισχύει και το 2024 ο μειωμένος συντελεστής 13%

Εξελίξεις για τους  συντελεστές ΦΠΑ στα προϊόντα. Φαίνεται πως το τελικό κείμενο του κρατικού προϋπολογισμού που θα κατατεθεί αύριο, Τρίτη 21 Νοεμβρίου στη Βουλή θα αναφέρει πως μονιμοποιείται και μετά την 1η Ιανουαρίου 2024 ο μειωμένος ΦΠΑ 13%:

  • Στις μεταφορές: Αυτό αφορά όλα τα εισιτήρια που σχετίζονται  με τα δρομολόγια των τρένων, των λεωφορείων, των πλοίων, των αεροπορικών εταιρειών.
  • Στον τουρισμό:

α. Επιβάλλεται ΦΠΑ 13% στο τιμολόγιο διαμονής µε πρωινό ή με ημιδιατροφή.

β. Για τη διαμονή µε πλήρη διατροφή μόνο το 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%. Το υπόλοιπο 95% επιβαρύνεται με 13%. Για τη διαμονή µε το σύστημα all-inclusive στο 90% της ενιαίας τιμής επιβάλλεται ΦΠΑ με μειωμένο συντελεστή 13%.

  • Στον πολιτισμό και στον αθλητισμό: Αυτό θα αφορά τα εισιτήρια για τις συναυλίες, για θέατρα, κινηματογράφο και αθλητικά κέντρα.

Και αναμένεται να διατηρηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ για επιπλέον 6 μήνες  δηλαδή έως τον Ιούνιο του 2024 στον καφέ και στα ροφήματα που σερβίρονται από επιχειρήσεις εστίασης αλλά και για το κόμιστρα στα ταξί.

Πού επανέρχεται ο ΦΠΑ στο 24%

Ωστόσο ο ΦΠΑ αναμένεται να επανέλθει στο 24% από το 13% που είναι σήμερα για τα σερβιριζόμενα μη αλκοολούχα ποτά, όπως είναι το αεριούχο νερό και  τα αναψυκτικά. Δηλαδή το μέτρο αυτό θα ισχύσει για τα εστιατόρια και τα καφέ αλλά όχι για τα σούπερ μάρκετ.

Στην ίδια κατηγορία υπάρχουν και άλλα προϊόντα και που θα φανεί εάν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ όπως είναι:

  • Το εμφιαλωμένο νερό
  • Η μπύρα χωρίς αλκοόλ
  • Το τσάι

Η δήλωση Θεοχάρη

Στο θέμα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ αναφέρθηκε πρόσφατα ο  υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης. «Η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να μειώσει τις αναταραχές και τις αναταράξεις στην αγορά. Η θέληση και η βούληση  ήταν για να συνεχιστούν οι μειωμένοι συντελεστές του  ΦΠΑ » είπε ωστόσο σημείωσε πως  « σε κάποιες περιπτώσεις αυτό πρέπει να γίνει με έναν πιο προσωρινό τρόπο και σε κάποιες άλλες  με πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα».

www.enikonomia.gr

Δημοφιλή νέα

Facebook

APXH