Connect with us

Εξοικονόμηση ενέργειας: Κυρίως οικονομικά τα οφέλη – Τι λείπει από την αγορά

Ελλαδα

Εξοικονόμηση ενέργειας: Κυρίως οικονομικά τα οφέλη – Τι λείπει από την αγορά

Η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια και τις μεταφορές επιφέρει ως επί το πλείστον οικονομικά οφέλη τα οποία γίνονται ορατά τόσο στον προϋπολογισμό των καταναλωτών όσο και σε κρατικό επίπεδο. Ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Μαθιουδάκης, Διευθυντής στο Εργαστήριο Θερμικών Στροβιλομηχανών στη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών (ΕΜΠ) μιλώντας στο 27ο Εθνικό Συνέδριο «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2023» την Τετάρτη ανέλυσε τον οικονομικό αντίκτυπο της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης σε κτίρια και μεταφορές σημειώνοντας παράλληλα τις ευκαιρίες που ανοίγονται για τις Εταιρίες Ενεργειακών Υπηρεσιών (ESCO).

Η ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική έχει προτάξει τις δράσεις εξοικονόμησης αναδεικνύοντας τα οφέλη σε πολλούς τομείς αλλά πάνω από το 50% αυτών αφορούν στον οικονομικό τομέα. Την οικονομική διάσταση είχε αναδείξει και σχετική μελέτη του ΙΟΒΕ στο παρελθόν όπου αναφερόταν ότι για κάθε 1 ευρώ που επενδύεται στην ενεργειακή αναβάθμιση προστίθεται περίπου 1,43 ευρώ στο ελληνικό ΑΕΠ και περίπου 0,50 ευρώ στα έσοδα του δημοσίου ενώ παράλληλα προκύπτουν 34 νέες θέσεις απασχόλησης στην ελληνική οικονομία.

Ωστόσο, η επίτευξη των στόχων εξοικονόμησης ενέργειας για το 2050 θα υλοποιηθεί κατά το ήμισυ από την αλλαγή συμπεριφοράς και για το λόγο αυτό είναι θεμελιώδης ο ρόλος της εκπαίδευσης, επεσήμανε ο κ. Μαθιουδάκης. Σε ένα άλλο επίπεδο, σημαντική είναι και η συμβολή των θεσμικών οργάνων και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων χρηματοδοτεί έργα εξοικονόμησης ενέργειας και οι τράπεζες υποστηρίζουν εν γένει επενδύσεις αύξησης της ενεργειακής απόδοσης. Κατ’ επέκταση, δημιουργείται γόνιμο έδαφος για τις εταιρείες ESCO οι οποίες χάρη στα περιθώρια κέρδους που προκύπτουν αναπτύσσονται με γοργό ρυθμό στο εξωτερικό με πρωταγωνιστή την Κίνα. Από την άλλη, στην Ελλάδα είναι εγγεγραμμένες περίπου 90 εταιρείες αλλά στην πράξη είναι ενεργές πολύ λιγότερες, μια τάση η οποία όπως εκτίμησε ο κ. Μαθιουδάκης αναμένεται να αναστραφεί καθώς η εξοικονόμηση μπορεί να επιδράσει τόσο στο περιβάλλον όσο και να έχει απτά οικονομικά οφέλη σε όλα τα επίπεδα.

Κλειδί η μείωση της σπατάλης ενέργειας

Η νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία EED 2023/1791 για την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 1,49% (2024-2030) υποδεικνύει ότι πρέπει να συντελεστούν αλλαγές προκειμένου να ανατραπεί η σταθερότητα που παρουσιάζει η τελική κατανάλωση ενέργειας στην ΕΕ.

Όπως σημείωσε μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλαράς, Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το κλειδί για την επίτευξη των στόχων είναι να μειωθεί η σπατάλη για ενέργεια μέσω μιας πληθώρας συνδυασμών δράσεων και κεντρικό άξονα το τρίπτυχο EED (οδηγία για την ενεργειακή απόδοση)-EPBD (οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων)-RED (οδηγία για ΑΠΕ).

www.insider.gr

Δημοφιλή νέα

Facebook

APXH