Connect with us

Επίδομα για θέρμανση με ρεύμα: Οι δικαιούχοι και το ύψος της έκτακτης ενίσχυσης- Πώς θα εφαρμοστεί

Ελλαδα

Επίδομα για θέρμανση με ρεύμα: Οι δικαιούχοι και το ύψος της έκτακτης ενίσχυσης- Πώς θα εφαρμοστεί

Συνολική ενίσχυση από 45 ευρώ έως 480 ευρώ θα λάβουν 1,2 εκατομμύρια νοικοκυριά που θερμαίνονται με ρεύμα, περιορίζοντας επομένως τους λογαριασμούς που θα πληρώσουν για τη χρήση του κλιματιστικού, της αντλίας θερμότητας ή του θερμαντικού σώματος που θα χρησιμοποιήσουν φέτος για να ζεσταθούν.

Η ενίσχυση θα καλύψει καταναλώσεις από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Μαρτίου 2024, καθώς για τους χειμερινούς μήνες που προηγούνται, τα έξοδα θέρμανσης με ηλεκτρική ενέργεια έτσι κι αλλιώς «κουρεύονται» από τις οριζόντιες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς. Υπενθυμίζεται ότι οι οριζόντιες επιδοτήσεις θα σταματήσουν στο τέλος του έτους.

Για τη λήψη του επιδόματος, τα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια είναι ακριβώς ίδια με αυτά που ισχύουν για τα επίδομα στα υπόλοιπα καύσιμα (πετρέλαιο, αέριο, καυσόξυλα κ.λπ.). Επομένως, το εισοδηματικό όριο για τον άγαμο είναι 16.000 ευρώ, για τους έγγαμους 24.000 ευρώ, ενώ προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

Στην περίπτωση των ελεύθερων επαγγελματιών ο κύκλος εργασιών δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 80.000 ευρώ. Επίσης, η αξία της ακίνητης περιουσίας θα πρέπει να μην υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ για τους άγαμους και τις 300.000 για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Το επίδομα αφορά την κύρια κατοικία, ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη. Από αυτό αποκλείονται όσοι έχουν λάβει ενίσχυση για τα υπόλοιπα καύσιμα θέρμανσης τη φετινή χειμερινή περίοδο. Το ίδιο ισχύει και για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, για τους οποίους θα συνεχιστούν και το 2024 οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς.

Η αίτηση

Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνει μέσω της πλατφόρμας «myΘέρμανση» της ΑΑΔΕ. Η αίτηση υποβάλλεται από τον υπόχρεο σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή από έναν εκ των δύο, σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης.

Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να καταχωρίσει μεταξύ άλλων τα στοιχεία του, τον αριθμό παροχής, το ΑΦΜ του προσώπου στο οποίο εκδίδεται ο λογαριασμός ρεύματος και το ΑΦΜ και επωνυμία του προμηθευτή που εξέδωσε τον τελευταίο διαθέσιμο λογαριασμό.

Επίσης, θα καταχωρίσει τα στοιχεία του λογαριασμού ή των λογαριασμών ρεύματος (έναντι ή εκκαθαριστικών) που περιλαμβάνουν κατανάλωση από το χρονικό διάστημα το οποίο καλύπτει η επιδότηση – δηλαδή το 1ο τρίμηνο του 2024. Επομένως, αν και θεωρητικά οι αιτήσεις θα μπορούν να υποβληθούν από την 1η Ιανουαρίου, στην πράξη θα μπορούν να υποβληθούν από τους δικαιούχους μόλις αυτοί λάβουν τον πρώτο λογαριασμό με κατανάλωση μέσα στο επίμαχο τρίμηνο.

Όπως είναι φυσικό, ο καταναλωτής θα μπορεί να αναρτήσει περισσότερους από έναν λογαριασμούς που να περιλαμβάνουν κιλοβατώρες από την περίοδο ενίσχυσης. Η διορία ανάρτησης είναι μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2024.

Ο υπολογισμός του επιδόματος

Η μεθοδολογία είναι η ίδια με αυτήν για τα υπόλοιπα καύσιμα θέρμανσης. Το βασικό ύψος της ενίσχυσης είναι 60 ευρώ, ενώ θα συγκεκριμενοποιείται ανά δικαιούχο με βάση το μοντέλο των «βαθμοημερών», ώστε οι κάτοικοι των περιοχών με χαμηλότερες θερμοκρασίες να λάβουν μεγαλύτερο επίδομα. Επίσης, το ποσό θα προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

Σε περιοχές με δριμύ ψύχος (συντελεστής βαθμοημερών άνω του ένα), το ύψος της ενίσχυσης θα προσαυξάνεται κατά 25% για τους δικαιούχους. Σε κάθε περίπτωση, η ενίσχυση δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα 160 ευρώ τον μήνα και επομένως τα 480 ευρώ για όλο το τρίμηνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας καταναλωτής θα λαμβάνει το 100% του ποσού που δικαιούται, στην περίπτωση που αυτό είναι λιγότερο από το 50% της συνολικής του δαπάνης για ρεύμα το επίμαχο 3μηνο. Σε αντίθετη περίπτωση, το επίδομα θα αναπροσαρμόζεται προς τα κάτω, ώστε να μην υπερβαίνει το 50% της συνολικής δαπάνης.

Πώς θα δοθεί η ενίσχυση

Η ενίσχυση θα έχει τη μορφή έκπτωσης, που θα «περνά» από τους προμηθευτές απευθείας στους λογαριασμούς των πελατών τους.

Σε περίπτωση που στον λογαριασμό περιλαμβάνεται μικρότερο διάστημα κάποιου από τους επιδοτούμενους μήνες (π.χ. 15 ημέρες του Ιανουαρίου 2024), η επιδότηση θα υπολογίζεται αναλογικά στις ημέρες του μήνα που αφορά, εντός της περιόδου ενίσχυσης.

Ως συνέπεια, στο παραπάνω παράδειγμα, η έκπτωση στον λογαριασμό θα είναι τα 15/31 της συνολικής επιδότησης που δικαιούται ο καταναλωτής για τον Ιανουάριο.

www.insider.gr

APXH