Connect with us

Πήρε μπρος η μηχανή για αγροτικό πετρέλαιο την άλλη εβδομάδα και σκέψεις για μόνιμη επιστροφή σε λίγους

Ελλαδα

Πήρε μπρος η μηχανή για αγροτικό πετρέλαιο την άλλη εβδομάδα και σκέψεις για μόνιμη επιστροφή σε λίγους

Στο µεταξύ, στην τελική ευθεία µπαίνει η διαδικασία πληρωµής των 76 εκατ. ευρώ για το αγροτικό πετρέλαιο του 2023, µε τις πληροφορίες να θέλουν την πίστωση εντός της ερχόµενης εβδοµάδας.

Σε πρόσφατες δηµόσιες δηλώσεις του ο υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης αναφέρθηκε σε επικείµενη νοµοθετική διάταξη µε την οποία θα δίνεται η δυνατότητα σε Οµάδες Παραγωγών να αντιµετωπίζονται ως αγροτική εκµετάλλευση και όχι ως επιχειρηµατική οντότητα. «Θα τους δίνουµε τη δυνατότητα να µπορούν να αναγείρουν εγκαταστάσεις σε γη υψηλής παραγωγικότητας, να απαλλάσσονται του ΦΠΑ, να ηλεκτροδοτούνται µε αγροτικό ρεύµα, να επιδοτούνται µε αγροτικό πετρέλαιο κ.α.», υποστήριξε χαρακτηριστικά. Η τοποθέτηση αυτή, δείχνει εναρµονισµένη µε τις αρχικές προγραµµατικές δηλώσεις του υπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το περασµένο καλοκαίρι από την Βουλή, όταν µεταξύ άλλων είχε πει πως σε αυτήν την τετραετία θα δοθεί µεγαλύτερη έµφαση στα συλλογικά σχήµατα. «Οι πολιτικές µας για φορολογικά κίνητρα στους αγρότες που συνεργάζονται είχαν µεγάλη επιτυχία, αλλά έχουµε πολλά βήµατα ακόµα να κάνουµε για να κινηθούµε σε αυτή την κατεύθυνση» είχε πει τότε ο πρωθυπουργός.

Αυτό που µένει να αποσαφηνιστεί, χωρίς από το υπουργείο να είναι σε θέση να διαψεύσουν ή να επιβεβαιώσουν ακόµα, είναι το εάν δηµοσιονοµικά υπάρχουν τα περιθώρια διατήρησης µε τον έναν ή τον άλλον τρόπο του µέτρου της επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου. Στις προεκλογικές διατυπώσεις οι οποίες δεν συνηθίζεται να είναι προσεκτικές, το κυβερνόν κόµµα έκανε λόγο για επιστροφή πετρελαίου σε αγρότες µόνο για το 2023, κάτι που έδινε στην κάποτε δεδοµένη ετήσια στήριξη τη λογική του έκτακτου επιδόµατος, παρά το γεγονός ότι στις υπόλοιπες αγροτικές δυνάµεις της ΕΕ, υπάρχει σχετική πρόβλεψη και η ενίσχυση δίνεται σταθερά.

Όπως φαίνεται πάντως, η επόµενη λογική που θα διέπει την επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου για όσο καιρό η γραµµή των Βρυξελλών θα επιτρέπει τις επιδοτήσεις στα ορυκτά καύσιµα, θα µπορούσε να εξειδικεύεται ακόµα περισσότερο από το σηµερινό καθεστώς που περιορίζεται σε κατ’ επάγγελµα αγρότες. Θα µπορούσε δηλαδή δικαιούχοι της επιστροφής, να είναι συνεταιρισµένοι παραγωγοί ή αποκλειστικά µέλη οµάδων παραγωγών, κάτι που αφενός περιορίζει σηµαντικά το δηµοσιονοµικό κόστος της παρέµβασης, αφετέρου δίνει µια λύση στην ανοιχτή υπόσχεση της επιστροφής που αιωρείται από πολλές πολιτικές δυνάµεις εδώ και χρόνια.

www.agronews.gr

APXH