Connect with us

Η εφορία σχεδιάζει λίφτινγκ στα τεκμήρια διαβίωσης

Ελλαδα

Η εφορία σχεδιάζει λίφτινγκ στα τεκμήρια διαβίωσης

Επανασχεδιασμό των τεκμηρίων διαβίωσης με «κούρεμα» 30% από την 1η Ιανουαρίου 2025 προβλέπει το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου με στόχο τον εξορθολογισμό του συστήματος το οποίο θεωρείται αναχρονιστικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ειδικής επιτροπή που θα συσταθεί στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα αναλάβει από τις αρχές του 2024 να καταγράψει, να επικαιροποιήσει και να αναβαθμίσει τη δομή των τεκμηρίων διαβίωσης.

Τα τεκμήρια διαβίωσης θεσπίστηκαν το 1978 από τον τότε υπουργός Οικονομικών Αθανάσιο Κανελλόπουλος σε μία προσπάθεια αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής. Σήμερα εγκλωβίζουν 1 στους 4 φορολογούμενους. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι περισσότεροι φορολογούμενοι που πιάνονται στην παγίδα των τεκμηρίων διαβίωσης δεν είναι οι «επαγγελματίες» φοροφυγάδες αλλά μισθωτοί και συνταξιούχοι κυρίως με χαμηλά εισοδήματα που πληρώνουν έξτρα φόρους επειδή διαμένουν σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη κατοικία και έχουν ένα αυτοκίνητο.

Η επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν πέρυσι έδειξε ότι τα τεκμήρια «δάγκωσαν» 1,8 εκατ. φορολογούμενους οι οποίοι ενώ είχαν δηλώσει εισοδήματα ύψους 3,23 δισ. ευρώ τελικά φορολογήθηκαν για εισοδήματα 8,8 δισ. ευρώ λόγω των τεκμηρίων διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Τα τεκμήρια διαβίωσης ενεργοποιούνται σήμερα για:

  1. Κατοικίες. Για την κύρια κατοικία του φορολογούμενου το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση την επιφάνειά της με την ακόλουθη κλίμακα:
  • μέχρι και 80 τ.μ. κύριοι χώροι, 40 ευρώ ανά τ.μ.
  • από 81 τ.μ. μέχρι και 120 τ.μ. κύριοι χώροι, 65 ευρώ ανά τ.μ.
  • από 121 τ.μ. μέχρι και 200 τ.μ. κύριοι χώροι, 110 ευρώ ανά τ.μ.
  • από 201 τ.μ. μέχρι και 300 τ.μ. κύριοι χώροι, 200 ευρώ ανά τ.μ.
  • από 301 τ.μ. και άνω κύριοι χώροι, 400 ευρώ ανά τ.μ.

Για τους βοηθητικούς χώρους το τεκμήριο ανέρχεται σε 40 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Παράλληλα το τεκμήριο προσαυξάνεται κατά 40% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενικές τιμές από 2.800 έως 4.999 ευρώ το τ.μ. και κατά 70% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενικές τιμές από 5.000 ευρώ ανά τ.μ. και άνω. Για τις μονοκατοικίες, τα παραπάνω ποσά αυξάνονται κατά 20% ενώ για τις δευτερεύουσες κατοικίες μειώνονται κατά 50%. Το τεκμήριο βαρύνει τους φορολογούμενους είτε είναι οι ίδιοι ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών, είτε τα νοικιάζουν, είτε τους έχουν παραχωρηθεί δωρεάν

  1. Αυτοκίνητα. Το τεκμήριο διαμορφώνεται ανάλογα με τα κυβικά εκατοστά του αυτοκινήτου και ξεκινάει από τα 4.000 ευρώ για αυτοκίνητα μέχρι 1.200 κυβικά εκατοστά.
  2. Σκάφη αναψυχής. Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση τα μέτρα.
  3. Πισίνες. Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση την επιφάνειά τους και το ύψος του είναι ανάλογο με το αν η πισίνα είναι εξωτερική ή εσωτερική.
  4. Δίδακτρα. Λαμβάνεται υπόψη η δαπάνη που καταβάλλεται για ιδιωτικά σχολεία και εκπαιδευτήρια.
  5. Βοηθητικό προσωπικό. Η δαπάνη για οικιακές βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.
  6. Κόστος διαβίωσης. Η ελάχιστη ετήσια δαπάνη ορίζεται σε 3.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 5.000 ευρώ για τους συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση.

newsbeast.gr

APXH