Connect with us

Από Γενάρη τα «σπουδαία» στο επίδομα θέρμανσης για ρεύμα

Ελλαδα

Από Γενάρη τα «σπουδαία» στο επίδομα θέρμανσης για ρεύμα

Μέσω της πλατφόρμας myΘέρμανση, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, θα πραγματοποιηθούν τον Ιανουάριο οι αιτήσεις των δικαιούχων του επιδόματος για το ρεύμα.

Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει η ημερομηνία που θα ανοίξει η πλατφόρμα myθέρμανση της ΑΑΔΕ όπου θα γίνει όλη η διαδικασία.

Και αυτό γιατί η περίοδος ενίσχυσης είναι από 1η Ιανουαρίου έως 31 Μαρτίου 2024, με έκπτωση που θα εφαρμοστεί απευθείας στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Εφόσον όμως χρειάζονται και τα δικαιολογητικά, δεν αποκλείεται να πάμε για αιτήσεις ακόμα και τον Φεβρουάριο.

Σημειώνεται επίσης ότι σε περίπτωση που ένας λογαριασμός περιλαμβάνει ένα διάστημα του μήνα, η μηνιαία επιδότηση επιμερίζεται αναλογικά στις ημέρες του μήνα που αφορά, εντός της περιόδου ενίσχυσης.

Στοιχεία που πρέπει να δηλωθούν

Στην αίτηση αναγράφονται, κατά περίπτωση, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του αιτούντος προσώπου – υπόχρεου φορολογικής δήλωσης,
    το ονοματεπώνυμό του,
  • ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων του,
  • ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας,
  • η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη, καθώς και ο Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος,
  • το ΑΦΜ του προσώπου στο οποίο εκδίδεται ο λογαριασμός ρεύματος και το ΑΦΜ και επωνυμία του προμηθευτή που έκδωσε τον τελευταίο διαθέσιμο λογαριασμό και
  • τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).

Αφού ελεγχθούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια από την ΑΑΔΕ, αποστέλλονται τα στοιχεία ΑΦΜ δικαιούχου, ΑΦΜ που εκδίδεται ο λογαριασμός, ΑΦΜ και επωνυμία του προμηθευτή, ο αριθμός παροχής ρεύματος κύριας κατοικίας και το ύψος της επιδότησης που δικαιούται στον ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να τα κοινοποιήσει στους προμηθευτές και να εφαρμόσουν την επιδότηση στους λογαριασμούς υπό μορφή έκπτωσης.

Επτά απαραίτητα δικαιολογητικά χρειάζονται οι δικαιούχοι για να κάνουν την αίτησή τους για το επίδομα ρεύματος, που ανακοινώθηκε ότι θα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο.

Στα βασικότερα είναι ο ΑΦΜ και ο αριθμός παροχής ρεύματος της κύριας κατοικίας για την οποία γίνεται η αίτηση. Το επίδομα δίνεται σε επίπεδο νοικοκυριού και η αίτηση υποβάλλεται από τον υπόχρεο σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή από έναν εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης.

www.dnews.gr

APXH