Connect with us

Η κυβέρνηση δίνει λύση στις «Μπλοκαρισμένες» μεταβιβάσεις ακινήτων

Ελλαδα

Η κυβέρνηση δίνει λύση στις «Μπλοκαρισμένες» μεταβιβάσεις ακινήτων

Λύση σε 40.000 μπλοκαρισμένες μεταβιβάσεις ακινήτων και σε χιλιάδες άλλες περιπτώσεις που έχουν μπλέξει με την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση, βάζοντας τέλος σε ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί δεκαετίες τους ιδιοκτήτες.

Ο λόγος για τις δηλωμένες επιφάνειες των ακινήτων που διαφέρουν από έγγραφο σε έγγραφο. Στα περισσότερα ακίνητα, άλλα τετραγωνικά αναγράφονται στο συμβόλαιο, άλλα έχουν δηλωθεί στην Εφορία, άλλα στους δήμους κι άλλα στις πολεοδομίες.

Το πρόβλημα, όμως, το ανακαλύπτουν οι ιδιοκτήτες αργά, όταν αποφασίσουν να κάνουν κάτι με το ακίνητο, δηλαδή να το παραχωρήσουν μέσω γονικής παροχής, να το πουλήσουν ή όταν πρόκειται να το κληρονομήσουν.

Η πρώτη κίνηση για τη μεταβίβαση είναι η έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας ακινήτου, κάτι που σημαίνει ότι ο πολιτικός μηχανικός πρέπει να μετρήσει την επιφάνεια όχι απλώς με το μέτρο, αλλά με το… υποδεκάμετρο.

Η ηλεκτρονική ταυτότητα είναι ένας ψηφιακός φάκελος, στον οποίο συγκεντρώνονται όλα τα επιμέρους στοιχεία και έγγραφα που περιγράφουν ένα ακίνητο, όπως η οικοδομική άδεια, το δελτίο στατικής τρωτότητας, οι τίτλοι ιδιοκτησίας, τα σχέδια κατόψεων, ο πίνακας χιλιοστών και τυχόν δηλώσεις υπαγωγής σε νόμους αναστολής επιβολής κυρώσεων επί αυθαιρέτων. Η δε επιβεβαίωση της ορθότητας των στοιχείων αυτών πρέπει να ελέγχεται από τον αρμόδιο μηχανικό μέσω των σχετικών συγκρίσεων με την υφιστάμενη κατάσταση του ακινήτου.

Ωστόσο, ακόμα και οι πιο μικρές αποκλίσεις στην επιφάνεια οδηγούν σε μεγάλη ταλαιπωρία τους ιδιοκτήτες. Χρειάζονται τροποποίηση στα συμβόλαια, νέες κατόψεις, σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας με τη σύμφωνη γνώμη της πολυκατοικίας και πολλά άλλα πράγματα, που μπορεί να πάνε πίσω τη μεταβίβαση αρκετούς μήνες ή ακόμη και χρόνια.

Τι συμβαίνει στην πράξη; Ο πολιτικός μηχανικός εντοπίζει ασυμφωνίες και λάθη στην αποτύπωση των ακινήτων που ποικίλλουν: Από μικροδιαφορές, π.χ., 1-2 τ.μ. ανάμεσα στη σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας ή στην κάτοψη και στη σημερινή κατάσταση του ακινήτου, μέχρι αυθαιρεσίες που αφορούν ακόμη και ολόκληρους χώρους, που είναι αλλιώς δηλωμένοι στα συμβόλαια και στη σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας, και αλλιώς είναι στην πραγματικότητα.

Μία από τις πιο συνήθεις περιπτώσεις αφορά στην ασυμφωνία των εγκεκριμένων σχεδίων που φυλάσσει η εκάστοτε Πολεοδομία με τα σχέδια που έχει καταθέσει ο εργολάβος στον συμβολαιογράφο, και βάσει των οποίων έχει συνταχθεί η πράξη σύστασης οριζόντιων ιδιοκτησιών ανά όροφο. Η εν λόγω πράξη σύστασης έχει χρησιμοποιηθεί για την πώληση των διαμερισμάτων, με αποτέλεσμα να είναι πολύ συχνό το φαινόμενο της ασυμφωνίας των επιφανειών με εκείνες που αναγράφονται στην οικοδομική άδεια.

Το πρόβλημα αυτό είναι σχεδόν καθολικό στις πολυκατοικίες που κατασκευάστηκαν με αντιπαροχή τις δεκαετίες 1950, 1960 και 1970, δηλαδή πριν από 50-70 χρόνια. Αν η απόκλιση της επιφάνειας αφορά και μέρος του κοινόχρηστου χώρου της πολυκατοικίας ή τα γειτονικά διαμερίσματα του ίδιου ορόφου, απαιτείται και η συναίνεση των υπόλοιπων ιδιοκτητών στην τροποποίηση της σύστασης των οριζόντιων ιδιοκτησιών, γεγονός που συνεπάγεται πολύ μεγάλο κόστος και ακόμη περισσότερο χρόνο.

Για παράδειγμα, σε πολλές περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες των γειτονικών ακινήτων έχουν αποβιώσει ή βρίσκονται μόνιμα στο εξωτερικό, ενώ άλλοι πάλι αρνούνται να εμπλακούν σε μια τέτοια διαδικασία, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η έκδοση της ταυτότητας κτιρίου και ο ιδιοκτήτης να μην έχει τρόπο να αξιοποιήσει το ακίνητό του.

Οι δεκάδες χιλιάδες περιπτώσεις ακινήτων που δεν μπορούν να μεταβιβαστούν λόγω της ταυτότητας κτιρίου, έχουν προκαλέσει την παρέμβαση των αρμόδιων φορέων. Τόσο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), όσο και η Ένωση Συμβολαιογράφων Ελλάδας, τονίζουν ότι πρέπει να επιτρέπεται μια ευελιξία κινήσεων για τις αναγκαίες διορθώσεις.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, που έχει δεχτεί σειρά αιτημάτων, εξετάζει την εξής λύση: Κάθε συνιδιοκτήτης οριζόντιας ιδιοκτησίας σε πολυκατοικία να μπορεί συμβολαιογραφικά να διορθώσει μονομερώς την ακριβή πραγματική επιφάνεια και διαμερισμάτωση της ιδιοκτησίας του, από οποιονδήποτε λόγο κι αν έχει προκύψει η διαφοροποίηση, με μονομερή τροποποίηση και της πράξης σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας της πολυκατοικίας, χωρίς να θίγονται τα χιλιοστά επί του οικοπέδου και οι λοιπές αναλογίες, δικαιώματα και υποχρεώσεις των άλλων συνιδιοκτητών.

Επίσης, αναζητείται και λύση, ώστε κάθε ιδιοκτήτης ανεξάρτητου ακινήτου να μπορεί συμβολαιογραφικά να διορθώσει μονομερώς την ακριβή πραγματική επιφάνεια και μορφή του ακινήτου του, δηλαδή διορθώνοντας το συμβόλαιο με το οποίο το απέκτησε. Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 40.000 γνωστές υποθέσεις βρίσκονται εγκλωβισμένες στις γραφειοκρατικές διαδικασίες, ενώ το πρόβλημα μπορεί να το έχουν και να μην το γνωρίζουν δεκάδες -αν όχι εκατοντάδες- χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων.

www.newmoney.gr

Δημοφιλή νέα

Facebook

APXH