Connect with us

Μαγιορκίνης: Η νέα πανδημία είναι ήδη εδώ – Ποια είναι και πώς μας επηρεάζει

Υγεια

Μαγιορκίνης: Η νέα πανδημία είναι ήδη εδώ – Ποια είναι και πώς μας επηρεάζει

Μια «κρυφή» πανδημία έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα, όπως ανέφερε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, στη χθεσινή παρουσίαση του βιβλίου του «Χρονικό των Ιών», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος. Δεν είναι άλλη από το δημογραφικό και την ανησυχητική γήρανση του ελληνικού πληθυσμού που επιτάσσει την εστίαση στην πρόληψη και μεταβάλλει τον τρόπο διαχείρισης των ασθενών.

Ο επιδημιολόγος που έγινε ευρύτερα γνωστός μέσα στην πανδημία κορωνοϊού καταπιάνεται στο πρώτο του βιβλίο με ένα θέμα που γνωρίζει καλά: Τους ιούς. «Θα ήθελαν οι ιοί να είναι ζωντανοί. Δεν είναι όμως. Δεν είναι και νεκροί. Ούτε ζόμπι. Είναι θα έλεγα η δύναμη της ζωής», είπε. Ή όπως περιγράφει στο βιβλίο του: «Οι ιοί, λοιπόν, είναι εξωτικές οντότητες που γεννήθηκαν παραπλεύρως της ζωής και τη σφετερίζονται σε έναν αγώνα κατάκτησης της αιωνιότητας».

Ξεκινώντας να γράφει κάτι που είναι δυσνόητο στον κόσμο και ενώ ο κορωνοϊός είχε μονοπωλήσει την καθημερινότητά μας, σε περίπου 100 σελίδες με γλαφυρό τρόπο, επιστημονικό μεν αλλά και κατανοητό για το ευρύ κοινό, αποκωδικοποιεί αυτούς τους οργανισμούς χάρη στους οποίους υπάρχει ο άνθρωπος.

«Ήθελα να δώσω απάντηση στη μεγάλη απορία «τι είναι αυτό που ζούμε». Ήταν μια περίοδος θεωριών συνωμοσίας. Άκουγες «τον έφτιαξαν τον ιό». Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσεις αυτές τις θεωρίες είναι να εξηγήσεις. Οι ιοί συνυπάρχουν με τον άνθρωπο», ανέφερε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Public Συντάγματος.

Πρόσθεσε δε τη μεγάλη ανάγκη και επιθυμία του να κατανοήσουν οι πολίτες ότι οι επιστήμονες που λάμβαναν αποφάσεις για περιοριστικά μέτρα δεν το έκαναν για κανέναν άλλο λόγο πέρα από το να σωθούν ανθρώπινες ζωές. «Θέλω ο κόσμος να κατανοήσει ότι οι παρεμβάσεις ήταν η σκληρή επιλογή».

Ειδικά σε ό,τι αφορά στην Covid-19 ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι συνεχίζει να είναι «εδώ» και σήμερα η χώρα μας είναι αντιμέτωπη με μία έξαρση και μια κατάσταση στα νοσοκομεία που «θα δυσκολεύει όσο περνάει ο καιρός», όπως είπε. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα ελληνικά νοσοκομεία νοσηλεύονται διασωληνωμένοι περισσότεροι από 50 ασθενείς. «Το νούμερο αυτό πριν τον κορωνοϊό, επί γρίπης, ήταν ένα βαρύ νούμερο», σημείωσε.

Στην ερώτηση του…ενός εκατομμυρίου «ποια θα είναι η επόμενη πανδημία», ο κ. Μαγιορκίνης απάντησε ότι δεν μπορεί να προβλεφθεί. Υπογράμμισε πως σε ό,τι αφορά στη γρίπη των πτηνών «της αρέσει ο πνεύμονας» (σ.σ προκαλώντας σοβαρές πνευμονίες) και είναι μια νόσος με υψηλή θνητότητα που «εάν προκαλούσε πανδημία θα ήταν πολύ πιο βαριά σε σχέση με την Covid».

Στάθηκε, όμως, σε μια υπαρκτή… πανδημία, το δημογραφικό στην Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην «απειλή» από τη γήρανση του πληθυσμού αναφέρθηκε χθες εκτενώς ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στο συνέδριο «Δημογραφικό 2023 – Ώρα για δράση». Όπως είπε, ο ελληνικός λαός είναι σήμερα από τους πιο γερασμένους στην Ευρώπη. Ενδεικτικά, την τελευταία πενταετία οι Ελληνίδες ηλικίας 20 έως 40 ετών μειώθηκαν κατά 150.000, ως αποτέλεσμα μιας πτώσης των γεννήσεων που ουσιαστικά ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980.

Μιλώντας για το βιβλίο «Χρονικό των Ιών» η Καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Παγώνα Λάγιου, έκανε γνωστό ότι γνώρισε τον κ. Μαγιορκίνη στις αρχές της πανδημίας και μέσα από τις αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Γρήγορα κατάλαβε ότι είναι ένας επιστήμονας με βαθιές γνώσεις κλινικής ιολογίας αλλά και ένας άνθρωπος με μεγαλύτερες ανησυχίες, κάτι που αντιλαμβάνεται και ο αναγνώστης του βιβλίου του, όπως είπε. Η κ. Λάγιου σημείωσε με τη σειρά της την άρρηκτη σύνδεση ιών-ανθρώπων και τόνισε ότι «θα υπάρξουν και άλλες επιδημίες και πανδημίες».

Η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου, θυμήθηκε τις συνεδριάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, μέσα από τις οποίες λαμβάνονταν οι αποφάσεις για μέτρα που αφορούσαν στον πανδημικό ιό και την προσωπική της σχέση με τον Γκίκα Μαγιορκίνη. «Ο Γκίκας ήταν ένα σημείο στήριξης», είπε. Η κυρία Κοτανίδου αναφέρθηκε στην τωρινή επιδημική έξαρση κορωνοϊού τονίζοντας τη σημασία έγκαιρης ιατρικής γνώμης και θεραπείας ώστε να μην χρειαστεί κανείς νοσηλεία σε νοσοκομείο, ενώ και οι τρεις ειδικοί σημείωσαν την ανάγκη αναμνηστικής δόσης με τα νέα εμβόλια για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Την παρουσίαση του βιβλίου «Χρονικό των Ιών» παρακολούθησε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και χαρακτήρισε τον Γκίκα Μαγιορκίνη ως έναν «από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους στη Δημόσια Υγεία». Το «παρών» έδωσε και ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Νικόλαος Αρκαδόπουλος.

www.ygeiamou.gr

APXH