Connect with us

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Πρώτος ο Γ. Αμανατίδης σε 879 από 879 εκλογικά τμήματα

Δυτ. Μακεδονια

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Πρώτος ο Γ. Αμανατίδης σε 879 από 879 εκλογικά τμήματα

Μεγάλοι νικητές, βαριά ηττημένοι, αμφίρροπες μάχες και β’ γύρος σε πολλούς Δήμους και Περιφέρειες. Τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών 2023.

Ο Δήμος Αθηναίων δεν έβγαλε δήμαρχο από την πρώτη κάλπη, με τον Κώστα Μπακογιάννη (περίπου 41%) να κερδίζει άνετα αλλά χωρίς να φτάνει το 43%. Πλέον, περιμένει τον Χάρη Δούκα του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος θα έχει και την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, στις κάλπες της Κυριακής 15 Οκτωβρίου. Ο κ. Δούκας, παρά τη μεγάλη διαφορά από τον κ. Μπακογιάννη είναι αισιόδοξος για τη νίκη.

Πολύ αμφίρροπη θα είναι και η κάλπη της ερχόμενης Κυριακής στη Θεσσαλονίκη, καθώς στο 97% της ενσωμάτωσης η διαφορά Ζέρβα – Αγγελούδη ήταν εξαιρετικά μικρή (27,37%  έναντι 25,73%). Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, ενώ καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει και η στήριξη που θα δώσει ο Σπύρος Πέγκας, που συγκεντρώνει περίπου 20%.

Δείτε τα αποτελέσματα των Δημοτικών Εκλογών ΕΔΩ.

Περιφερειακές Εκλογές – Ποιοι πάνε σε β γύρο

Ο νυν περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος θα αναμετρηθεί όπως και την προηγούμενη φορά με τον Χριστόδουλο Τοψίδη σε μια αναμέτρηση που είναι ανάμεσα σε έναν υποψήφιο που έχει το χρίσμα της ΝΔ και σε έναν γαλάζιο «αντάρτη».

Στο Βόρειο Αιγαίο ο Αλκιβιάδης Στεφανής τερμάτισε πρώτος απέναντι στον νυν περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, επίσης «αντάρτη» της ΝΔ.

Μεγάλο ντέρμπι στη Δυτική Μακεδονία με τον νυν περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη να τερματίζει δεύτερος και τον «αντάρτη» Γιώργο Αμανατίδη να είναι πρώτος αλλά με μικρή διαφορά.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός  τερμάτισε πρώτος. Η διαφορά του είναι μεγάλη από τον δεύτερο Δημήτρη Κουρέτα αλλά οι ισορροπίες που υπάρχουν θα κρίνουν το νικητή.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον υπάρχει στην Πελοπόννησο με τον Δημήτρη Πτωχό να πλησιάζει σημαντικά το 43% αλλά να μην το έχει αγγίξει και οδεύει σε δεύτερο γύρο με αντίπαλο τον Πέτρο Τατούλη.

Από τον Α’ γύρο στις περιφερειακές εκλογές εκλέγεται ο Νίκος Χαρδαλιάς στην Αττική με ποσοστό 46,55% και με την ενσωμάτωση πάνω από το 60%. Ο υποψήφιος με τη μεγαλύτερη άνοδο ήταν ο Γιάννης Πρωτούλης της Λαϊκής Συσπείρωσης αφού από το 8,2% βρέθηκε στο 13,8%.

Επίσης, ο Νεκτάριος Φαρμάκης στην Δυτική Ελλάδα με ποσοστό 59,37% και την ενσωμάτωση άνω του 50%.

Άνετα επανεξελέγη ο Αλέξανδρος Καχριμάνης στην Περιφέρεια Ηπείρου με ποσοστό 54,93% και την ενσωμάτωση άνω του 60%.

«Περίπατος» στην Κεντρική Μακεδονία και για τον Απόστολο Τζιτζικώστα ο οποίος επανεξελέγη με ποσοστό 60,17% και ενσωμάτωση στο 55%.

Το μεγαλύτερο ποσοστό συγκεντρώνει ο Σταύρος Αρναουτάκης ο οποίος είναι ο απόλυτος κυρίαρχος της Κρήτης με 78,15%.

Και στο Νότιο Αιγαίο ο Γιώργος Χατζημάρκος συγκέντρωσε το τεράστιο ποσοστό 66,53%, ενώ και ο Φάνης Σπανός στην Στερεά Ελλάδα θα έχει άλλη μια θητεία με 48,50%.

Δείτε τα αποτελέσματα των Περιφερειακών Εκλογών ΕΔΩ. 

/www.dnews.gr

APXH