Connect with us

Νέες ταυτότητες: Ανοίγει η πλατφόρμα – Αναλυτικά η διαδικασία

Ελλαδα

Νέες ταυτότητες: Ανοίγει η πλατφόρμα – Αναλυτικά η διαδικασία

Ανοίγει τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου η πλατφόρμα για την υποβολή αίτησης νέων ταυτοτήτων, με τα ραντεβού στα Αστυνομικά Τμήματα να ξεκινούν ακόμη και από την ίδια μέρα.

Η ειδική πλατφόρμα θα ανεβεί στο gov.gr και ο ενδιαφερόμενος, μετά την αίτηση, θα λαμβάνει sms στο κινητό του τηλέφωνο, όπου θα επιβεβαιώνεται το ραντεβού. Περίπου 7 με 10 μέρες αργότερα θα ενημερώνεται εκ νέου με sms για την παραλαβή της.

Το κόστος ανέρχεται στα 10 ευρώ και θα καταβάλλεται ηλεκτρονικά. Η διάρκεια ισχύος των ταυτοτήτων θα είναι τα 10 χρόνια, ενώ οι παλιές ταυτότητες θα πάψουν να ισχύουν από τον Αύγουστο του 2026.

Ποια στοιχεία περιλαμβάνονται

Στο νέο δελτίο ταυτότητας θα εκτυπώνονται τα εξής στοιχεία:

Εμπρόσθια πλευρά: Φωτογραφία κατόχου, Αριθμός Δελτίου Ταυτότητας,Επώνυμο, Όνομα, Φύλο, Ημ. Γέννησης, Ιθαγένεια, Ημ. Έκδοσης, Ημ. Λήξης, Αρχή Έκδοσης, Υπογραφή Κατόχου.

Πίσω πλευρά: Όνομα Πατέρα, Όνομα Μητέρας, Τόπος γέννησης, Ομάδα αίματος (προαιρετικά), Ύψος (υποχρεωτικά από το 24ο έτος). Εφόσον αποφασισθεί σχετικά, έχει προβλεφθεί χώρος για να τυπωθεί ο Προσωπικός Αριθμός πολίτη.

Στο ανέπαφο χώρο αποθήκευσης περιλαμβάνονται:

  • Φωτογραφία κατόχου σε ψηφιακή μορφή
  • Στοιχεία μηχανικώς αναγνώσιμης ζώνης
  • Δύο δακτυλικά αποτυπώματα
  • Επώνυμο πατρός
  • Επώνυμο μητρός
  • Δήμος εγγραφής και αριθμός δημοτολογίου
  • Τόπος έκδοσης

Κόστος

Για την έκδοση νέου δελτίου ταυτότητας καταβάλλεται ηλεκτρονικό παράβολο Δημοσίου, ύψους 10,00 €, το οποίο αντιστοιχεί:

α) στο αντίτιμο του σώματος του δελτίου,
β) στα έξοδα εκτύπωσής του
γ) στη δαπάνη ασφαλούς μεταφοράς του από και προς τη Διεύθυνση Διαβατηρίων και Εγγράφων Ασφαλείας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας στην Αθήνα
δ)στη φωτογραφία, εφόσον ο πολίτης επιθυμεί να την βγάλει στο τμήμα ασφαλείας.

Για τις περιπτώσεις έκδοσης δελτίου ταυτότητας εξαιτίας απώλειας ή φθοράς του προηγούμενου δελτίου του αιτούντος, θα καταβάλλεται επιπλέον ηλεκτρονικό παράβολο Δημοσίου, ύψους 9 ευρώ, όπως ακριβώς ισχύει και σήμερα.

www.insider.gr

Δημοφιλή νέα

Facebook

APXH