Connect with us

Δημόσιο- αυτοδιοικητικές εκλογές: Τι ισχύει με χορήγηση αδειών & προσλήψεις

Ελλαδα

Δημόσιο- αυτοδιοικητικές εκλογές: Τι ισχύει με χορήγηση αδειών & προσλήψεις

Ενόψει των επικείμενων Περιφερειακών και Δημοτικών Εκλογών, που θα διεξαχθούν στη Χώρα μας, 8-15 Οκτωβρίου 2023, το ΥΠΕΣ εξέδωσε εγκύκλιο για υπηρεσιακές μεταβολές σε Δημόσιο-ΟΤΑ και χορήγηση κανονικών αδειών για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος.

Ειδικότερα:

Υπηρεσιακές μεταβολές

Ειδικότερα, βάσει των διατάξεων του άρθρου 17 του ν. 3870/2010, όπως ισχύει, η απαγόρευση των προσλήψεων και των υπηρεσιακών μεταβολών για το χρονικό διάστημα που προηγείται της ημερομηνίας διεξαγωγής των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών και μέχρι την εγκατάσταση των αιρετών οργάνων, ισχύει μόνο για τους υπαλλήλους των Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού και των φορέων που εποπτεύονται από αυτούς, κατά τα ειδικώς αναφερόμενα στην σχετική εγκύκλιο.

Περαιτέρω διευκρινίζεται ότι δεν θα προωθούνται αιτήματα που αφορούν σε διορισμούς ή προσλήψεις προσωπικού πάσης φύσεως καθώς και αιτήματα που αφορούν σε υπηρεσιακές μεταβολές του προσωπικού των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, συμπεριλαμβανόμενων και των αιτημάτων απόσπασης ή μετάταξης υπαλλήλων του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και του ευρύτερου δημόσιου τομέα προς ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και αντιστρόφως.

Υπενθυμίζεται ότι ως υπηρεσιακές μεταβολές νοούνται οι προβλεπόμενες στις διατάξεις του Κεφαλαίου Δ’ του Υπαλληλικού Κώδικα (Ν. 3528/2007) καθώς και οι αντίστοιχες προς αυτές προβλεπόμενες σε άλλες διατάξεις, ήτοι ν. 3584/2007, στους κανονισμούς προσωπικού των Ν.Π.Ι.Δ. κ.ά.

Δεδομένου δε ότι βάσει της κείμενης νομοθεσίας επιτρέπεται η συμμετοχή των υπαλλήλων ΟΤΑ σε διαδικασίες που συνιστούν υπηρεσιακή μεταβολή – επιλογή και τοποθέτηση προϊσταμένων κατ’ αρ. 84 του Υ.Κ., απόσπαση, μετάταξη από ΟΤΑ σε υπηρεσίες του Δημοσίου κ.ά., διευκρινίζεται ότι και οι διαδικασίες αυτές τίθενται σε αναστολή, ανεξαρτήτως εάν ο φορέας υποδοχής δεν είναι ΟΤΑ. Επίσης, η αναστολή δεν αφορά μόνο στην έκδοση της τελικής πράξης, αλλά και σε κάθε προπαρασκευαστική ενέργεια.

ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ

Όσον αφορά στη χορήγηση κανονικών αδειών στους υπαλλήλους του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με τις διατάξεις της εκλογικής διαδικασίας, δεν προβλέπεται αναστολή των κανονικών αδειών των υπαλλήλων του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. και του ευρύτερου δημόσιου τομέα κατά την προεκλογική περίοδο για την ανάδειξη των Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών της Χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, οι κανονικές άδειες απουσίας των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα χορηγούνται λαμβάνοντας υπόψη τις υπηρεσιακές ανάγκες εκάστου φορέα, ώστε να διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών.

ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 50 του Υ.Κ. (ν. 3528/2007, όπως ισχύει), της παρ. 1 του άρθρου 57 του Κώδικα Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ν.3584/2007, όπως ισχύει), της παρ. 1 του άρθρου 71 του ν.4804/2021 και της παρ. 3 του άρθρου 106 του Π.Δ. 26/2012, στους τακτικούς υπαλλήλους του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. και των Ο.Τ.Α., χορηγείται, ύστερα από εκτίμηση των υπηρεσιακών αναγκών και κατόπιν τεκμηριωμένης αίτησης, ειδική άδεια απουσίας που καλύπτει τον απολύτως αναγκαίο χρόνο για τη μετάβασή τους στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος και την επιστροφή τους από αυτόν (1 έως 3 ημέρες). Ο χρόνος της άδειας αυτής δεν συνυπολογίζεται στο χρόνο της κανονικής άδειας που δικαιούνται οι υπάλληλοι, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις.

Ειδικότερα, για τη μετάβαση στον τόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώματος θα χορηγηθεί ειδική άδεια ως εξής:

Α. Για τους υπαλλήλους για τους οποίους δεν εφαρμόζεται πενθήμερη εβδομάδα εργασίας:

1. Όσοι μετακινηθούν για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 100 – 200
χιλιομέτρων θα λάβουν άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.

2. Όσοι μετακινηθούν σε απόσταση 201-400 χιλιομέτρων θα λάβουν άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών.

3. Όσοι μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και πάνω θα λάβουν άδεια τριών (3) εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση την υπεύθυνη δήλωσή τους.

4. Όσοι μετακινηθούν από και προς νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που θα λάβουν θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια αυτή να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.

Β. Για τους υπαλλήλους, για τους οποίους εφαρμόζεται πενθήμερη εβδομάδα εργασίας:

1. Όσοι μετακινηθούν για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 200 – 400 χιλιομέτρων θα λάβουν άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.

2. Όσοι μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και πάνω θα λάβουν άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση την υπεύθυνη δήλωσή τους.

3. Όσοι μετακινηθούν από και προς νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που θα λάβουν θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια αυτή να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.

Με την ίδια διαδικασία και προϋποθέσεις είναι δυνατό να χορηγείται ειδική άδεια απουσίας με αποδοχές στο προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου του δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ., των Ο.Τ.Α., καθώς και στο προσωπικό των υπόλοιπων νομικών προσώπων του δημοσίου τομέα οποιασδήποτε κατηγορίας, κλάδου και σχέσης εργασίας. Ως εκ τούτου η εν λόγω άδεια χορηγείται και στο έκτακτο προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ) των φορέων του Δημοσίου και στο προσωπικό των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου του Δημοσίου.

Οι υπάλληλοι που θα κάνουν χρήση της ειδικής εκλογικής άδειας υποχρεούνται να προσκομίσουν στην οικεία υπηρεσία Διοικητικού/Προσωπικού του φορέα, όπου υπηρετούν, βεβαίωση αρμοδίου οργάνου, από την οποία θα προκύπτει ρητώς η συμμετοχή τους στις εκλογές.

Επισημαίνεται ότι στις Υπηρεσίες στις οποίες, λόγω της αποστολής και λειτουργίας τους, δύνανται να υπάρξουν ιδιαίτερες δυσχέρειες στην εξυπηρέτηση επειγουσών αναγκών του κοινωνικού συνόλου (π.χ. νοσηλευτικά ιδρύματα, λιμένες, κ.λπ.), η χρήση της παρεχόμενης ως άνω άδειας θα πρέπει να γίνει με απόλυτη φειδώ όσον αφορά στον αριθμό των ημερών αδείας.

www.aftodioikisi.gr

Δημοφιλή νέα

Facebook

APXH