Connect with us

Ξεχασμένες από τον ΕΛΓΑ αποζημιώσεις έτους 2022 συνολικού ύψους 25 εκατ.

Ελλαδα

Ξεχασμένες από τον ΕΛΓΑ αποζημιώσεις έτους 2022 συνολικού ύψους 25 εκατ.

Η τελευταία πληρωμή έγινε στις αρχές Ιουνίου, με τις πληροφορίες να θέλουν τον οργανισμό γεωργικών αποζημιώσεων να καθυστερεί μια πληρωμή που ανέρχεται σε τουλάχιστον 25 εκατ. ευρώ για ζημιές του 2022. Άλλα τόσα, αν όχι περισσότερα, απαιτούνται και για τις αποζημιώσεις της φετινής (2023) χρονιάς, προφανώς, χωρίς σε αυτό το ποσό να περιλαμβάνονται οι πρόσφατες ζημιές από την πρωτόγνωρη καταστροφή στον θεσσαλικό κάμπο.

Καλά ενημερωμένες πηγές, που παρακολουθούν από κοντά τις διεργασίες, εκτιμούν πως δύσκολα θα ξεκινήσει ο ΕΛΓΑ να αποζημιώνει ζημιές του 2023 και δεν αποκλείεται να πιάσει ο Νοέμβριος πριν ξεκινήσει της καταβολές, ενώ δεν αναμένεται κάτι για τον Σεπτέμβριο ούτε για τις αποζημιώσεις προηγούμενων ετών.

Ενώ τα τελευταία χρόνια, λίγο έως πολύ ο ΕΛΓΑ, προχωρούσε σε μηνιαίες πληρωμές, ανά παρτίδες, πλέον αυτές δείχνουν να έχουν παγώσει. Τα αποθεματικά διαθέσιμα του οργανισμού ακούγεται ότι έχουν εξαντληθεί και άπαντες αναμένουν μια εκταμίευση από τον κρατικό προϋπολογισμό, προκειμένου να ξεκινήσει κάποια διαδικασία πληρωμής.

Δεν αποκλείεται οι «προεκλογικές» αποζημιώσεις, να άδειασαν τα ταμεία του ΕΛΓΑ, καθώς και τα επιπλέον κονδύλια που είχαν εκταμιευθεί την άνοιξη στην κούρσα προς τις εκλογές.

Ωστόσο, τόσο οι τότε έκτακτες αποζημιώσεις όσο και οι πρόσφατες καταστροφές, δείχνουν να έχουν αποσυντονίσει πλήρως τα…λογιστήρια του ΕΛΓΑ, αλλά και το λογιστήριο του κράτους, με το μήνυμα πλέον να είναι ξεκάθαρο ότι οι εκταμιεύσεις για την κάλυψη αναγκών θα γίνονται ολοένα και δυσκολότερες ή σπανιότερες.

Οι ζημιές δεν αφορούν μόνο σε επιμέρους πληρωμές έπειτα από τοπικού χαρακτήρα καταστροφές και χαλαζοπτώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι μεγάλο πλήγμα στην αγροτική παραγωγή της χώρας πέτυχε την περασμένη άνοιξη ο περονόσπορος που εξαπλώθηκε σε όλη την επικράτεια, ίσως για πρώτη φορά και στην Κρήτη, σε τέτοια έκταση. Οι έντονες βροχοπτώσεις συνοδεύτηκαν από ισχυρές χαλαζοπτώσεις, ιδίως στα παραγωγικά κέντρα της Δυτικής Μακεδονίας ή της Ηλείας, ενώ την βροχερή άνοιξη διαδέχθηκαν σύντομα επίμονοι καύσωνες και υψηλές θερμοκρασίες που δυσκόλεψαν ιδιαίτερα τα πράγματα για τους παραγωγούς, αλλά και τον ΕΛΓΑ ο οποίος φαίνεται να δυσκολεύεται χαρακτηριστικά στην εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων για να προχωρήσει στις αποζημιώσεις.

Ειδικά αν το ποσό των πολλών εκατομμυρίων που αναμένουν στον ΕΛΓΑ από τον κρατικό υπολογισμό, υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ, τότε φαίνεται πως θα υπάρξουν καθυστερήσεις, με βάση και τους χαμηλούς τόνους (οριακά εξαφάνιση) που κρατούν στις τοποθετήσεις τους εκπρόσωποι του οργανισμού, όταν ερωτώνται σχετικά με τον ορίζοντα πληρωμών.

Οι πληροφορίες θέλουν τους ιθύνοντες στον ΕΛΓΑ να ζητούν 25 εκατ. ευρώ σε πρώτη φάση, για να κλείσουν τις εκκρεμότητες του 2022. Πιθανός ορίζοντας πληρωμής, ο Οκτώβριος, χωρίς ωστόσο να είναι τίποτα σίγουρο, αφού προτεραιότητα για ολόκληρο τον μηχανισμό, είναι η διαχείριση της κατάστασης που έφερε η κακοκαιρία Daniel. Αναφορικά με τις ζημιές της φετινής χρονιάς, ίσως γίνουν κάποιες κινήσεις προς το τέλος του έτους, με τον βασικό όγκο των ζημιών να αποζημιώνεται όπως όλα δείχνουν από του χρόνου, αν και σε σημαντικό βαθμό τα πορίσματα έχουν προχωρήσει.

www.agronews.gr

APXH