Connect with us

Κ. Μητσοτάκης: Ξεπαγώνουν οι τριετίες, φόρος για φυσικές καταστροφές και μέτρα κατά της ακρίβειας

Ελλαδα

Κ. Μητσοτάκης: Ξεπαγώνουν οι τριετίες, φόρος για φυσικές καταστροφές και μέτρα κατά της ακρίβειας

Ξεπάγωμα τριετιών νωρίτερα από το αναμενόμενο, αύξηση του φόρου διαμονής σε ξενοδοχεία υπέρ φυσικών καταστροφών, προαναγγελία νέων μέτρων αντιμετώπισης της ακρίβειας αλλά και της φοροδιαφυγής, ήταν μερικές από τις παρεμβάσεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ.

Φόρος διαμονή έναντι κλιματικών καταστροφών

Με στόχο την ενίσχυση του Ειδικού Αποθεματικού για Φυσικές Καταστροφές στα 600 εκατ. ευρώ από 300 εκατ. ευρώ, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα αυξηθεί ο φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία. Το ποσό αυτό θα ανέρχεται από 1 έως 6 ευρώ κυρίως στα πολυτελή ξενοδοχεία με στόχο την άντληση εσόδων έως 300 εκατ. ευρώ.

Σήμερα ο Φόρος Διαμονής ξεκινάει από 0,50 λεπτά ανά διανυκτέρευση και ανά άτομο για τα πολύ απλά καταλύματα (δωμάτια) ενός ή δύο αστέρων, αυξάνεται σε 1,5 ευρώ για τα 3 αστέρια και φτάνει έως τα 4 ευρώ η βραδιά, για ξενοδοχεία 5 αστέρων.

Επιπλέον, ανοίγει η συζήτηση για την υποχρεωτική ασφάλιση κτιρίων έναντι φυσικών καταστροφών. Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα πρέπει να καταστεί υποχρεωτική για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Υπενθύμισε το μέτρο που ήδη έχει ψηφιστεί και αφορά την παροχή έκπτωσης 10% στον ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που είναι ασφαλισμένα. Ωστόσο συμπλήρωσε ότι είναι καιρός να ξεκινήσει ένας δημόσιος διάλογος για την υποχρεωτική ασφάλιση όλων των κατοικιών και επιχειρήσεων.

Αντιμετώπιση ακρίβειας

Το ξεπάγωμα των τριετιών και κάθε επιδόματος προϋπηρεσίας από το 2024, (βρίσκονταν σε αναστολή από το 2012) δηλαδή ένα με δύο χρόνια νωρίτερα αποτέλεσε ίσως μία από τις εκπλήξεις των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Υπενθυμίζεται ότι βασική προϋπόθεση για την επαναφορά των 3τιών ήταν η μείωση της ανεργίας κάτω από το 10%.

Μπορεί το Μarket Pass να σταματά για τους πολίτες που είναι δικαιούχοι τον Οκτώβριο, όμως θα συνεχιστεί έως το τέλος του έτους για τους κατοίκους σε Θεσσαλία και Έβρο.

Επιπλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι ο υπουργός Ανάπτυξης θα ανακοινώσει μέτρα ώστε οι τιμές να είναι σταθερές αν όχι μειωμένες, για να επισημάνει ότι «ο πόλεμος της ακρίβειας θα είναι διαρκής τους επόμενους μήνες»

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι αποφάσεις για :

  • καταβολή του Youth pass, ύψους 150 ευρώ, στους νέους ηλικίας 18 και 19 ετών,
  • αύξηση 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος από το Δεκέμβριο
  • αυξήσεις των συνταξιούχων και νέα αύξηση του κατώτατου μισθού τον Απρίλιο του 2024.
  • αύξηση των αμοιβών στο Δημόσιο από 01/01/2024 κατά 10,5%. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν 660.000 υπάλληλοι αποκτούν έναν πρόσθετο μισθό τον χρόνο, ύψους περίπου 1.500 ευρώ.
  • Αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά
  • Μηδενισμός της συμμετοχής στα φάρμακα σε 200.000 πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ
  • Καταβολή έκτακτης αρωγής σε όσους συνταξιούχους δεν θα δουν αύξηση το 2024, λόγω προσωπικής διαφοράς
  • Καταβολή του επιδόματος θέρμανσης, με έμφαση στις οικογένειες με παιδιά
  • Συμπληρωματική πρόνοια για το ρεύμα, για τους πιο ευάλωτους καταναλωτές.

Επιπλέον η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην εξυγίανση και ενίσχυση του ανταγωνισμού των πιστωτικών ιδρυμάτων, ανάδειξη και 5ου τραπεζικού πυλώνα και παροχή δανείων και από μη τραπεζικούς φορείς, στην κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των κρατικών ομολόγων ως μία νέα εναλλακτική επιλογή αποταμίευσης και στη μείωση κατά 50%  του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών.

Φοροδιαφυγή

Η Κυβέρνηση ανοίγει μέτωπο με την φοροδιαφυγή μέσω παρεμβάσεων που θα αρχίσουν να ξετυλίγονται το επόμενο χρονικό διάστημα. Στο πλαίσιο αυτό, με βάση τα όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός :

  • Έως την άνοιξη του 2024 θα ολοκληρωθεί η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS σε 450.000 επιχειρήσεις
  • Επεκτείνονται οι ηλεκτρονικές πληρωμές σε όλη τη λιανική αγορά
  • Καθίστανται υποχρεωτικές  οι ηλεκτρονικές πληρωμές και στις αγοραπωλησίες ακινήτων, όπου καταργούνται οριστικά τα μετρητά
  • Δρομολογείται η διαδικασία για την εφαρμογή των ψηφιακών τιμολογίων και των ηλεκτρονικών βιβλίων
  • Από τον Ιανουάριο του 2024 ενεργοποιείται το Ψηφιακό Δελτίο Αποστολής . Όλα τα στοιχεία του ηλεκτρονικού εμπορίου θα πρέπει να διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ
  • Τα περισσότερα προνοιακά επιδόματα θα πληρώνονται μόνο μέσω πιστωτικών καρτών
  • Διπλασιάζεται το  πρόστιμο για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ με μετρητά

Παράλληλα, από τον Ιανουάριο το εισόδημα από βραχυχρόνια μίσθωση σε 3 ή περισσότερα ακίνητα θα υπόκειται σε ΦΠΑ και στα τέλη που ισχύουν για ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, θέλουμε τη βραχυχρόνια μίσθωση αλλά έχει εκτοξεύσει τα ενοίκια σε διάφορες περιοχές.

APXH