Connect with us

«Βόμβα» με το επίδομα προσωπικής διαφοράς: «Αλλάζει» ημερομηνία πληρωμής και μειώνονται τα ποσά

Ελλαδα

«Βόμβα» με το επίδομα προσωπικής διαφοράς: «Αλλάζει» ημερομηνία πληρωμής και μειώνονται τα ποσά

Στις αρχές Ιανουαρίου 2024 θα λάβουν οι συνταξιούχοι το επίδομα προσωπικής διαφοράς για το 2024, το οποίο σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Dnews θα μειωθεί καθώς η αύξηση των συντάξεων θα είναι στο 3,5%.

Έτσι λόγω της μικρότερης αύξησης των συντάξεων θα μειωθεί και το επίδομα της προσωπικής διαφοράς. Σύμφωνα με πληροφορίες οι συνταξιούχοι που δεν θα λάβουν αύξηση το 2024 θα τους δοθεί το επίδομα προσωπικής διαφοράς που αποτελεί εφάπαξ οικονομική ενίσχυση θα είναι κλιμακούμενο σε 3 κλίμακες:

– 200 ευρώ
– 150 ευρώ
– 100 ευρώ.

Το ποσό που θα λάβει κάθε συνταξιούχος εξαρτάται από τρία κριτήρια: την μερική ή και καθόλου αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς, το ύψος της σύνταξης και τις τυχόν άλλες ενισχύσεις που δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα.
Όσοι εξακολουθούν, μετά την αύξηση, να έχουν υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς, θα πάρουν επίδομα ανάλογο ή και υψηλότερο από τα 100, 150 και 200 ευρώ.

Εκτιμάται ότι 100.000 με 150.000 συνταξιούχοι, κάθε χρόνο, από το 2024 και μετά, θα μηδενίζουν την προσωπική διαφορά και θα έχουν καθαρή αύξηση.

Σε ό,τι αφορά το ύψος της σύνταξης, που αποτελεί και κρίσιμο κριτήριο για την καταβολή του επιδόματος, εξετάζεται το καθαρό προ φόρων ποσό σύνταξης. Δηλαδή, η σύνταξή του μετά την αφαίρεση των «ασφαλιστικών» κρατήσεων, 6% για υγειονομική περίθαλψη και τυχόν κράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων (η λεγόμενη ΕΑΣ) και πριν την παρακράτηση των φόρων.

Προϋπόθεση που τίθεται είναι οι δικαιούχοι να έχουν επίσης άθροισμα κύριων συντάξεων έως 1.600 ευρώ τον μήνα (καθαρό ποσό προ φόρου) και είτε δεν θα δουν καθόλου την αύξηση των συντάξεων του 2024 είτε θα λάβουν ποσοστό μικρότερο από την αύξηση του 2024.

www.dnews.gr

APXH