Connect with us

Παρακράτηση του 60% της σύνταξης για χρέη σε ΕΦΚΑ

Ελλαδα

Παρακράτηση του 60% της σύνταξης για χρέη σε ΕΦΚΑ

Δυνατότητα λήψης του 40% της σύνταξής τους προβλέπει για τους μη μισθωτούς με χρέη προς τον ΕΦΚΑ μεταξύ 20.000 και 30.000 ευρώ το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας. Αν και πρόκειται για νομοσχέδιο που στον βασικό του πυρήνα αφορά την κύρωση της κοινοτικής οδηγίας για τη διαφάνεια στην αγορά εργασίας, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας Αδωνι Γεωργιάδη θα περιλαμβάνει και δύο ασφαλιστικές διατάξεις που αναμένουν χιλιάδες ασφαλισμένοι. Η μία εξ αυτών αφορά τους εν δυνάμει συνταξιούχους με οφειλές προς τον ΕΦΚΑ. Μέχρι σήμερα προβλέπεται η δυνατότητα λήψης σύνταξης με οφειλές έως 20.000 ευρώ που θα παρακρατούνται από το τελικό ποσό της σύνταξης, σε 60 ισόποσες δόσεις. Πλέον, βάσει της προωθούμενης διάταξης, σύνταξη θα μπορούν να λάβουν και όσοι έχουν οφειλές έως 30.000 ευρώ (και έως 10.000 ευρώ στην περίπτωση αγροτών), υπό αυστηρές βέβαια προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα έλεγχο των καταθέσεών τους. Μέχρι το χρέος να πέσει στα 20.000 ευρώ θα παρακρατείται το 60% της σύνταξής τους. Στη συνέχεια θα ισχύει η σημερινή πρόβλεψη, με ρύθμιση του χρέος σε 60 ισόποσες δόσεις που επίσης θα παρακρατούνται από το ποσό της σύνταξης. Αναλυτικά, η διάταξη που βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο προκειμένου να προσαρτηθεί στη συνέχεια στο εργασιακό νομοσχέδιο προβλέπει τα εξής:

1) Για χρέη άνω των 20.000 και έως 30.000 ευρώ ο ΕΦΚΑ θα προχωράει στην έκδοση της σύνταξης του οφειλέτη. Βέβαια, για να εγκριθεί κάτι τέτοιο θα υπάρχει ειδική πλατφόρμα, μέσω της οποίας θα πραγματοποιούνται έλεγχοι και θα διασταυρώνονται οι τραπεζικές του καταθέσεις. Εφόσον αυτές είναι κάτω των 12.000 ευρώ, η διαδικασία θα προχωράει. Ο δικαιούχος θα λαμβάνει το 40% του ποσού, ενώ το υπόλοιπο 60% θα παρακρατείται έως ότου το χρέος πέσει στα 20.000 ευρώ. Για παράδειγμα, έστω συνταξιούχος με χρέος 30.000 προς τον ΕΦΚΑ και σύνταξη 1.000 ευρώ. Για τους πρώτους 15 μήνες θα λαμβάνει σύνταξη 300 ευρώ. Στη συνέχεια, κι εφόσον το χρέος έχει πέσει στα 19.500 ευρώ, ο συνταξιούχος θα εντάσσεται στην ισχύουσα ρύθμιση, που προβλέπει τον διακανονισμό του σε 60 μηνιαίες δόσεις. Αρα, για τα υπόλοιπα πέντε έτη θα παρακρατούνται 325 ευρώ και ο συνταξιούχος θα λαμβάνει σύνταξη το ποσό των 675 ευρώ τον μήνα. Ανάλογη διάταξη θα προβλέπεται και για τους αγρότες με χρέη προς τον ΕΦΚΑ, με το όριο του χρέους των 6.000 ευρώ που ισχύει σήμερα να ανέλθει στα 10.000 ευρώ. Για τη διαφορά των 4.000 ευρώ θα ισχύει η ίδια διαδικασία με αυτή των υπόλοιπων μη μισθωτών, με την καταβολή μέρους του 40% της σύνταξης.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, στόχος της προωθούμενης ρύθμισης είναι να ξεχωρίσουν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές –αυτοί δηλαδή που έχουν χρήματα αλλά δεν πληρώνουν τον ΕΦΚΑ– από αυτούς που δεν έχουν και για τον λόγο αυτό θα προβλέπεται άρση του τραπεζικού απορρήτου του οφειλέτη, με όριο τα 12.000 ευρώ. Εάν οι καταθέσεις ξεπερνούν το όριο αυτό, ο νέος διακανονισμός δεν θα ισχύει.

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιληφθεί εξάλλου και η διάταξη για την κατάργηση του πέναλτι 30% από τις συντάξεις όσων συνεχίζουν να απασχολούνται και την αντικατάστασή του με έναν ειδικό πόρο της τάξης του 10% επί του ακαθάριστου εισοδήματος από εργασία. Στην περίπτωση μη μισθωτής απασχόλησης, η παρακράτηση θα είναι 50% επί της ασφαλιστικής κατηγορίας που θα επιλέξει ο συνταξιούχος, ενώ εάν υπάρχει και υποχρέωση για επικουρική ασφάλιση η επιβάρυνση επί της ασφαλιστικής κλάσης θα είναι 40% για κύρια ασφάλιση και 40% για επικουρική. Προσοχή όμως. Σε όλες τις περιπτώσεις ο συνταξιούχος θα καταβάλει την επιπλέον εισφορά, αφού πρώτα πληρώσει το σύνολο των προβλεπόμενων φόρων και εισφορών τόσο για το εισόδημά του από την εργασία όσο και για τη σύνταξή του. Η οποία από 1.1.2024 θα καταβάλλεται στο ακέραιο για όλες τις περιπτώσεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων – εργαζομένων θα έχει όφελος, ενώ ο κ. Γεωργιάδης έχει ξεκαθαρίσει ότι θα υπάρχει «κόφτης», ώστε ο νέος πόρος να μην οδηγεί σε μεγαλύτερες απώλειες από αυτές που ισχύουν σήμερα. Σε κάθε περίπτωση, άλλωστε, οι επιπλέον εισφορές δεν θα μπορούν να ξεπερνούν τα 413 ευρώ τον μήνα (4.956 ευρώ το χρόνο). Στον ΕΦΚΑ θα δημιουργηθεί ειδική πλατφόρμα όπου οι ενδιαφερόμενοι, ακόμη κι όσοι υποβάλλουν αίτηση για συνταξιοδότηση, θα δηλώνουν ότι συνεχίζουν να απασχολούνται. Αντίστοιχη δήλωση θα γίνεται και από τους εργοδότες μέσω των αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτρο αφορά σίγουρα λίγο περισσότερους από 40.000 συνταξιούχους που επίσημα έχουν δηλώσει πως εργάζονται. Αφορά βέβαια και χιλιάδες άλλους, που μέχρι σήμερα εργάζονται ανασφάλιστοι. Σε πρώτη φάση δε, το κόστος για τον ΕΦΚΑ εκτιμάται –εφόσον δεν αυξηθούν οι νόμιμοι εργαζόμενοι– σε 70 με 80 εκατ. ευρώ. Στο ποσό αυτό δεν υπολογίζονται τα έσοδα από φόρους. Εάν βέβαια υπάρξει αύξηση των νόμιμα δηλωμένων εργαζομένων συνταξιούχων κατά 30% με 40%, εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει σε μηδενισμό του κόστους, ή ακόμη και σε αύξηση των δημοσίων εσόδων.

www.kathimerini.gr

APXH