Connect with us

Χωρίς «φρένο» η ακρίβεια – Εκτοξεύτηκε και η τιμή στο γάλα

Ελλαδα

Χωρίς «φρένο» η ακρίβεια – Εκτοξεύτηκε και η τιμή στο γάλα

Καθημερινά οι τιμές των τροφίμωνακόμα και σε βασικά προϊόντα σκαρφαλώνουν στα ύψη δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στον οικογενειακό προϋπολογισμό των νοικοκυριών. Από τις αυξήσεις δεν γλίτωσε ούτε η τιμή του γάλακτος, παρασυρόμενη στη γενικότερη ακρίβεια που επικρατεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το αγελαδινό γάλα «φεύγει» από τους παραγωγούς προς τις βιομηχανίες από 0,47 – 0,48 ευρώ / λίτρο και φτάνει στο ράφι στου σουπερμάρκετ από 1,12 ευρώ/ λίτρο (ιδ. ετικέτας) έως 2,28 ευρώ/ λίτρο (επώνυμα). Στα συνοικιακά γαλακτοπωλεία η τιμή ανεβαίνει ακόμη περισσότερο, φτάνοντας έως 2,50 ευρώ/ λίτρο, ενώ σε γνωστές αλυσίδες παραγωγής και πώλησης γάλακτος οι τιμές κυμαίνονται από 1,38 ευρώ  – 1,98 ευρώ/ λίτρο. Το παράδοξο είναι ότι παρά το γεγονός ότι οι παραγωγοί πωλούν φθηνότερα από πέρυσι, το γάλα φτάνει στους καταναλωτές σε υψηλότερη, από την περσινή, τιμή. Ενδεικτικά, η τιμή από αγελαδοτρόφο σε βιομηχανία ήταν 0,84 – 0,86 ευρώ/ λίτρο (0,58 ευρώ τον Δεκέμβριο), με την τιμή στα σουπερμάρκετ να διαμορφώνεται από 1 ευρώ/ λίτρο (ιδ. ετικέτας) έως 1,75 ευρώ/ =λίτρο (επώνυμα). Στα συνοικιακά γαλακτοπωλεία η τιμή κυμαινόταν έως 2,30 ευρώ/ λίτρο.

Ακριβό και το κατσικίσιο

Την ίδια πορεία αύξησης της τιμής του παρουσιάζει και το κατσικίσιο γάλα, που «φεύγει» από τον κτηνοτρόφο 1,60€/ λτ και το βρίσκουμε στο σουπερμάρκετ από 3,29 ευρώ – 3,43 ευρώ / λίτρο στα σουπερμάρκετ. Σύμφωνα με τους παραγωγούς γάλακτος υπάρχει «τεράστιο πρόβλημα με το εργατικό δυναμικό» ενώ ζήτημα προκύπτει και από τις ζωοτροφές.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το σουπερμάρκετ, είναι αυτοί που καθορίζουν τις τιμές», λένε οι αγελαδοτρόφοι, τονίζοντας πως «η μέση παραγωγή είναι τα 0.43 ευρώ».

www.newsbeast.gr

APXH