Connect with us

Πανάκριβα πληρώνουν οι Έλληνες γάλα, τυρί και αυγά

Ελλαδα

Πανάκριβα πληρώνουν οι Έλληνες γάλα, τυρί και αυγά

Στην πρώτη θέση της ακρίβειας στην κατηγορία τροφίμων γάλα – τυρί αυγά, βρίσκεται η Ελλάδα μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ με βάση την αγοραστική δύναμη, σύμφωνα με έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού.  Σε υψηλά γενικά επίπεδα βρίσκονται και  οι τιμές των λοιπών τροφίμων.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία του 2022, όταν ο Δείκτης Ισοτιμιών Αγοραστικής Δύναμης στην ΕΕ27 ισούται με 1, στην Ελλάδα διαμορφώνεται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ήτοι σε 0,8, ενώ αντίθετα τόσο για την κατηγορία τρόφιμα, όσο και για την κατηγορία Γάλα – Τυρί – Αυγά, δείκτης βρίσκεται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Συγκεκριμένα, στην κατηγορία Γάλα – Τυρί  – Αυγά ο δείκτης στην Ελλάδα είναι ο υψηλότερος και ανέρχεται στο 1,4 σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες. Όσον αφορά το δείκτη τροφίμων, αυτός είναι στο 1,1 μέγεθος που φέρνει πάλι στη χώρα μας στις πρώτες θέσεις στην ΕΕ.

Σε υψηλά επίπεδα, είναι και οι απόλυτες τιμές στο φρέσκο αγελαδινό γάλα.  Με βάση στοιχεία του Ιουνίου 2023 στο φρέσκο γάλα χαμηλών λιπαρών, προκύπτει ότι η Ελλάδα  με χαμηλότερη τιμή 1,12 ευρώ ανά λίτρο, είναι η τρίτη ακριβότερη χώρα μετά την Εσθονία (1,39 ευρώ ) και τη Σουηδία (1,21€).  Ως προς την υψηλότερη τιμή για την  κατηγορία αυτή η Ελλάδα είναι η δεύτερη ακριβότερη χώρα (2,22€), μετά την Εσθονία (2,39€).

Σχετικά με τις αυξήσεις τιμών, σημειώνεται ότι το επίπεδο  του πληθωρισμού (Ιούνιος 2023) στο φρέσκο γάλα πλήρες είναι χαμηλότερος στην Ελλάδα (13,2%) τόσο σε σύγκρισή με την Εσθονία (25,7%) όσο και με την Σουηδία (19,2%). Ο υψηλότερος πληθωρισμός στην τιμή φρέσκου αγελαδινού γάλακτος χαμηλών λιπαρών εντοπίζεται στην Πορτογαλία (27,9%) παρότι η τιμή του γάλακτος είναι 10η στην κατάταξη.

www.naftemporiki.gr

APXH