Σε περίπου ένα μήνα από σήμερα τοποθετείται η προκήρυξη από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) η προκήρυξη του δεύτερου διαγωνισμού για τη λειτουργική και επενδυτική ενίσχυση αυτόνομων μονάδων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Στον διαγωνισμό θα δημοπρατηθεί συνολική ισχύς 300 MW, αποτελώντας τη δεύτερη ανταγωνιστική διαδικασία που προβλέπεται στο σχήμα στήριξης standalone μπαταριών.
Η «πρεμιέρα» του σχήματος έγινε με τη δημοπρασία που ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία στις αρχές Αυγούστου, από την οποία προκρίθηκαν 12 μονάδες συνολικής ισχύος 411,79 MW, από 7 εταιρείες. Προβλέπεται να υπάρξει και τρίτη δημοπρασία, που θα προκηρυχθεί στα τέλη του έτους, για τη δημοπράτηση μονάδων 300 MW (και μεγαλύτερης διάρκειας, τουλάχιστον 4 ωρών), τα οποία προορίζονται να εγκατασταθούν αποκλειστικά στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη.
Ο δεύτερος διαγωνισμός αναμένεται να ακολουθήσει τις ίδιες χρονικές προθεσμίες με την αρχική δημοπρασία. Έτσι, οι επενδυτές θα έχουν ένα χρονικό διάστημα περίπου 25 ημερών από τη δημοσίευση της προκήρυξης στο ΦΕΚ, για την υποβολή των προσφορών τους – δηλαδή μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.
Στη συνέχεια, η ΡΑΑΕΥ θα χρειαστεί έναν περίπου μήνα για την αξιολόγηση των προσφορών, την έκδοση του καταλόγου των έργων που θα προκριθούν στη δεύτερη φάση της διαδικασίας, και στη συνέχεια την κατάρτιση της οριστικής λίστας των προκριθέντων έργων. Κάτι που σημαίνει πως το δεύτερο κύμα μπαταριών, που θα κατακυρώσουν ενίσχυση, θα «κλειδώσει» εντός Νοεμβρίου.
Η παρακαταθήκη της 1ης δημοπρασίας
Υπενθυμίζεται ότι οι διαγωνισμοί είναι μειοδοτικοί, με πρόκριση των έργων που θα διεκδικήσουν τη μικρότερη λειτουργική ενίσχυση (δηλαδή το μικρότερο εγγυημένο έσοδο για μία 10ετία λειτουργίας). Τα έργα που «περνούν» πρόκειται να λάβουν και επενδυτική ενίσχυση (δηλαδή στήριξη στο CAPEX τους), ύψους 200.000 ευρώ ανά MW.
Βασική «παρακαταθήκη» από την πρώτη δημοπρασία είναι ο ισχυρός ανταγωνισμός που καταγράφηκε ανάμεσα στους συμμετέχοντες. Είναι ενδεικτικό ότι συγκριτικά με την τιμή αφετηρίας των προσφορών (η οποία είχε οριστεί στα 115.000 ευρώ ανά MW ανά έτος), η μεσοσταθμική τιμή των «ταριφών» των 12 έργων που προκρίθηκαν ήταν κατά 57% μικρότερη, στα 49.748 ευρώ ανά MW ανά έτος.
Υπενθυμίζεται ότι «θέση» στη λίστα των προκριθέντων έργων κατακύρωσαν μερικοί από τους μεγαλύτερους εγχώριους ενεργειακούς Ομίλους. Έτσι, από τη δημοπρασία «πέρασε» τρία έργα η Helleniq Energy (συνολικής ισχύος 100 MW), η οποία μάλιστα είχε υποβάλει και τη μικρότερη προσφορά. Τρεις μονάδες «πέρασε» και η Intrakat, ενώ θέση στη λίστα των 12 επιλεγέντων έργων έχουν και δύο standalone μπαταρίες της ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Επίσης, στη δημοπρασία μειοδότησε και η Mytilineos (μέσω της ΑΕΝΑΟΣ) με ένα έργο ισχύος 48 MW.
Πιθανή διεύρυνση του σχήματος
Το προφίλ των επενδυτών που «πέρασαν» έργα επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις στελεχών του κλάδου, οι οποίοι επισήμαιναν στο Insider.gr πριν από τη διεξαγωγή του διαγωνισμού ότι αρκετοί εγχώριοι «παίκτες» θα κινούνταν ιδιαίτερα επιθετικά με τις προσφορές τους. Κι αυτό γιατί, περισσότερο από το περιθώριο κέρδους, η κατακύρωση εγγυημένου εσόδου θα αποτελούσε κίνητρο ώστε να υλοποιήσουν τα πρώτα έργα τους σε ένα προστατευμένο περιβάλλον επενδυτικά.
Έτσι, λειτουργώντας αυτά τα έργα θα έχουν τη δυνατότητα να αναλύσουν στην πράξη τα οικονομικά δεδομένα λειτουργίας των αυτόνομων μπαταριών, αποκτώντας πολύτιμη εμπειρία για επόμενα «κύματα» επενδύσεων στις μονάδες αποθήκευσης – αυτή τη φορά, με όρους αγοράς.
Υπενθυμίζεται ότι οι μπαταρίες αποτελούν βασικό «όχημα» για τη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα, αποθηκεύοντας περίσσεια «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής ώστε, αντί αυτή να πάει χαμένη, να αξιοποιηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο για την κάλυψη αναγκών σε ρεύμα. Μάλιστα, η έλλειψη ικανών μονάδων αποθήκευσης επιφέρει ήδη περικοπές στην παραγωγή των ΑΠΕ, κυρίως το φθινόπωρο και την άνοιξη – όταν η ζήτηση σε ρεύμα είναι περιορισμένη.
Σε αυτό το πλαίσιο, η επικαιροποιημένη πρόταση για την αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου για το Κλίμα, η οποία τέθηκε πρόσφατα υπό διαβούλευση στους φορείς της αγοράς, προβλέπει ότι έως το 2030 θα βρίσκονται σε λειτουργία μπαταρίες συνολικής ισχύος 3,1 GW. Μάλιστα, για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, στην πρόταση αφήνεται ανοικτό το ενδεχόμενο να επιδιωχθεί να επεκταθεί το 2027 κατά 500-1000 MW το σχήμα στήριξης που «τρέχει» ήδη, εκτός αν μειωθεί το κόστος της τεχνολογίας σε τέτοιο επίπεδο ώστε να μην απαιτείται ενίσχυση.
www.insider.gr