Connect with us

Ανησυχία για τον ιό του Δυτικού Νείλου – Χρήσιμες συμβουλές για αποφύγουμε τα ενοχλητικά κουνούπια

Υγεια

Ανησυχία για τον ιό του Δυτικού Νείλου – Χρήσιμες συμβουλές για αποφύγουμε τα ενοχλητικά κουνούπια

Τα κουνούπια είναι ενοχλητικά και η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων συμφωνεί σε αυτό. Την ώρα μάλιστα που τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου παρουσιάζουν αύξηση στη χώρα μας και ο ΕΟΔΥ προειδοποιεί, «βλέποντας» κορύφωση στα μέσα Αυγούστου.

Συμβουλές για να τα αποφύγουμε έδωσε μέσω της εκπομπής «Κοινωνία Ώρα MEGA» η καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας, Ελένη Πατσουλά.

«Τα κουνούπια υπήρχαν και θα υπάρχουν. Στα συνέδρια λέμε ότι είναι ο πρώτος δολοφόνος. Παγκοσμίως οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονται σε αρρώστιες που μεταδίδονται από κουνούπια. Άρα πρέπει να συνηθίσουμε να ζούμε μαζί τους και να μάθουμε να τα διαχειριζόμαστε», είπε αρχικά.

«Για να τα αντιμετωπίσουμε και να τα διαχειριστούμε πρέπει να έχουμε διαμορφώσει το περιβάλλον μας, να μην έχουμε εστίες που βοηθούν την ανάπτυξή τους, δηλαδή νερό. Ακόμη και ένα κουταλάκι, μια πολύ μικρή ποσότητα νερού τους φτάνει για να αναπτυχθούν. Άρα όπου στο σπίτι έχουμε μικροεστίες νερού, τους δίνουμε το περιβάλλον για να αναπτυχθούν.

Το σε πόσες μέρες θα μεγαλώσει ένα κουνούπι εξαρτάται από τη θερμοκρασία. Αν είναι χαμηλή ή πάρα πολύ υψηλή τότε μεγαλώνει, αν είναι η θερμοκρασία στους 30-35 βαθμούς, μπορεί να αναπτυχθεί και σε μια βδομάδα.

Τα ελκύει η μυρωδιά συν το διοξείδιο του άνθρακα. Τα ελκύουν και ωραίες αλλά και άσχημες οσμές. Λένε και για την ομάδα αίματος Ο», συμπλήρωσε η κ. Πατσουλά.

Επιπλέον, πρόσθεσε αναφορικά με τον ιό του Δυτικού Νείλου: «Ο ιός του δυτικού Νείλου είναι σε ανοδική πορεία στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα. Η Θεσσαλία είναι μία εστία που θα δώσει κρούσματα».

Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Τα κουνούπια μολύνονται από μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών). Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δε μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ πολύ λίγα άτομα (< 1% όσων μολύνονται) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα). Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) και άτομα με ανοσοκαταστολή/ χρόνια υποκείμενα νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά.

Κρούσματα της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου εμφανίζονται σε πολλές χώρες παγκοσμίως, όπως και σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, σε ετήσια βάση, κατά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες. Από το 2010 και μετά, εμφανίζονται κρούσματα σχεδόν κάθε χρόνο και στη χώρα μας. Ως εκ τούτου, θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών (και) στη χώρα μας, κατά την τρέχουσα περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών (όπως και σε κάθε περίοδο μετάδοσης).

Καθώς η επιδημιολογία του ιού είναι σύνθετη, οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού και εμφάνισης κρουσμάτων δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια. Ως εκ τούτου, o ΕΟΔΥ συνιστά να τηρείτε τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, καθόλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών:

  • Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και περιβάλλοντος (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ ανεμιστήρες, κατάλληλα (μακριά) ρούχα.
  • Μην αφήνετε στάσιμα νερά πουθενά (έτσι, συμβάλετε ουσιαστικά στον περιορισμό των εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών στους ιδιωτικούς χώρους).
  • Ειδικά τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, άτομα με ανοσοκαταστολή και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα πρέπει να τηρούν σχολαστικά τα μέτρα προστασίας από κουνούπια, καθώς κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά.

APXH