Connect with us

Κ. Χατζηδάκης: Προστασία μόνο των πραγματικά ευάλωτων δανειοληπτών

Ελλαδα

Κ. Χατζηδάκης: Προστασία μόνο των πραγματικά ευάλωτων δανειοληπτών

Μία απαίτηση για διασταύρωση στοιχείων επιβεβαίωσε με έμμεσο τρόπο τη μεγάλη διάσταση της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα.

Aπαντώντας σε ερώτηση της προέδρου της «Πλεύσης Ελευθερίας», Ζωής Κωνσταντοπούλου, στη Βουλή την Παρασκευή, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, αποκάλυψε ότι στο μέτρο της επιδότησης επιτοκίου δανείου για ευάλωτους δανειολήπτες έχουν ενταχθεί μόνο 4.000 έως 5.000 από τους περίπου 40.000 που είναι δυνητικά ωφελούμενοι, επειδή μόνο αυτοί επέτρεψαν τη διασταύρωση των εισοδημάτων που δηλώνουν στην εφορία με τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Σημειώνεται ότι οι τράπεζες έχουν ανακοινώσει ότι θα επιδοτούν το 50% των αυξήσεων στις δόσεις των στεγαστικών δανείων, οι οποίες προέκυψαν μετά τις συνεχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για ευάλωτους οφειλέτες, με βάση συγκεκριμένα εισοδηματικά όρια.

Τα «μεγάλα ψάρια» δεν είναι ευάλωτοι

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι δεν μπορεί να στηρίζονται από το κράτος πολίτες που παριστάνουν τους φτωχούς, ενώ δεν είναι.

«Είναι δεδηλωμένη η βούληση της κυβέρνησης, είτε με τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, είτε με άλλα μέσα, τα οποία έχουν ήδη τεθεί ή πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή, να υπάρξει προστασία των πραγματικά ευάλωτων. Αυτό είναι αμετάθετη θέση μας. Όμως τα «μεγάλα ψάρια» δεν είναι ευάλωτοι, ούτε είναι ευάλωτοι εκείνοι που παριστάνουν τους φτωχούς, ενώ δεν είναι. Και θα ήταν πρόκληση απέναντι στους πραγματικά φτωχούς να υπερασπιζόμαστε, εν ονόματι ορισμένων δογμάτων, ανθρώπους οι οποίοι δεν είναι φτωχοί , την ώρα που χιλιάδες οφειλέτες παρά τις δυσκολίες εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους».

Τα μέτρα για στήριξης των οφειλετών

Αναφορικά με τα μέτρα στήριξης των δανειοληπτών, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ενδεικτικά τα εξής:

Ενδεικτικά ο Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε:

-Τις δεκάδες χιλιάδες διμερείς συμφωνίες που επιτυγχάνονται μεταξύ των δανειοληπτών και των εταιρειών διαχείρισης οφειλών.

-Τις ρυθμίσεις οφειλών για χρέη προς το Δημόσιο, όπως τα προγράμματα διακανονισμού παλαιών και νέων οφειλών σε 120 και 72 δόσεις που θα είναι ανοιχτές ως την ερχόμενη Δευτέρα 31 Ιουλίου. Το υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να δώσει παράταση.

-Τον εξωδικαστικό μηχανισμό για συνολική ρύθμιση των οφειλών τόσο προς το Δημόσιο όσο και προς τις τράπεζες που εξασφαλίζει παράλληλα σημαντική προστασία για όσους εντάσσονται σε αυτόν. Όπως είπε ο υπουργός, γίνονται συνεχείς βελτιώσεις του μηχανισμού ώστε να γίνεται ακόμη πιο αποτελεσματικός και δίκαιος, ενώ σημείωσε ότι τον Ιούνιο σημειώθηκε ιστορικό υψηλό αιτήσεων, καθώς και νέο μηνιαίο ρεκόρ ρυθμίσεων.

-Το Ενδιάμεσο Πρόγραμμα Στήριξης πρώτης Κατοικίας για τα Ευάλωτα Νοικοκυριά του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που προβλέπει μεταξύ άλλων κρατική επιδότηση της δόσης του στεγαστικού δανείου έως 210 ευρώ μηνιαίως και για 15 μήνες και αναστολή μέτρων (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, εξώσεις) κατά των οφειλετών.

– Το Πρόγραμμα Επιδότησης Επιτοκίου για δόσεις δανείων των ευάλωτων δανειοληπτών που υλοποιούν οι τράπεζες στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών εταιρικής υπευθυνότητας.

– Tο στεγαστικό επίδομα του ΟΠΕΚΑ που διαθέτει πόρους ύψους 400 εκατ. ευρώ σε πάνω από 280.000 δικαιούχους και το καινοτόμο πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία» για τους αστέγους.

imerisia.gr

APXH