Connect with us

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τους 200.000 «εγκλωβισμένους» οφειλέτες του ΕΦΚΑ

Ελλαδα

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τους 200.000 «εγκλωβισμένους» οφειλέτες του ΕΦΚΑ

Nομοθετική διάταξη επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, για τον «απεγκλωβισμό» περισότερων από 200.000 οφειλετών του ΕΦΚΑ που δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη, καθώς τα χρέη τους υπερβαίνουν το όριο συμψηφισμού.

Πρόκειται για επαγγελματίες και αγρότες οι οποίοι δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη λόγω χρεών, παρότι έχουν κλείσει τα 67 έτη.

Με το σημερινό καθεστώς, δυνατότητα έκδοσης σύνταξης παρέχεται στους αυτοαπασχολούμενους που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης και δεν έχουν οφειλές ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΕΦΚΑ που να υπερβαίνουν τις 20.000 ευρώ (ή 6.000 ευρώ για τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ).

Tα χρέη που υπερβαίνουν τα όρια συμψηφισμού, θα πρέπει να πληρωθούν εντός δύο μηνών από την υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότηση, αλλιώς ο ασφαλισμένος χάνει το δικαίωμα έως ότου εξοφλήσει το χρέος (άνω των 20.000 ευρώ).

Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο, στο εξής θα εκδίδεται η σύνταξη και στους οφειλέτες του ΕΦΚΑ, καθώς θα συμψηφίζεται με το χρέος τους και από ένα όριο και μετά θα καταβάλλεται στους δικαιούχους.

Παρότι αρχικά υπήρχε στο «τραπέζι» το σενάριο αύξησης των ορίων χρεών για τους επαγγελματίες κατά 10.000 ευρώ και για τους αγρότες κατά 2.000 ευρώ, φαίνεται αυτό (αν ισχύσει) θα συνδυαστεί με παρακράτηση ποσού σύνταξης.

Πιο συγκεκριμένα, θα παρακρατείται όλο το ποσό σύνταξης για οφειλή που υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ, μέχρι ένα συγκεκριμένο όριο που θα καθοριστεί. Έτσι ο οφειλέτης συνταξιούχος θα έχει μεν δικαίωμα σύνταξης, αλλά θα παρακρατείται στο σύνολό της μέχρι το χρέος του να πέσει κάτω από το όριο των 20.000 ευρώ (6.000 ευρώ για αγρότες).

Όταν το χρέος υποχωρήσει έως το όριο συμψηφισμού που θα οριστεί, η εναπομένουσα οφειλή θα «πληρώνεται» από την σύνταξη, σε 60 δόσεις, όπως ισχύει σήμερα.

Προύπόθεση αποτελεί ο αυστηρός έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, προκειμένου να «κοπούν» οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και να ενταχθούν μόνο όσοι έχουν αδυναμία πληρωμής της οφειλής τους.

«Το ζήτημα δεν είναι ακόμα ώριμο, θα γίνει σε δεύτερο χρόνο» τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου, σε συνέντευξή του στο insider.

2 στις 10 αιτήσεις συνταξιοδότησης «κόβονται»

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 15-20% των αιτήσεων συνταξιοδότησης στον ΕΦΚΑ «κόβεται» λόγω χρεών που υπερβαίνουν τα δύο όρια συμψηφισμού, καταδεικνύοντας το μέγεθος του προβλήματος για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, οι οποίοι με το σημερινό καθεστώς δεν έχουν τη δυνατότητα να πάρουν σύνταξη.

Σε ότι αφορά τους πραγματικά ευάλωτους ασφαλισμένους που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, υπάρχουν εισηγήσεις αυτά να διαγράφονται. Παράλληλα, βέβαια, θα σβήνονται και τα ασφαλιστικά χρόνια, με ορατό τον κίνδυνο η σύνταξη που θα προκύπτει για τους δικαιούχους να είναι πολύ χαμηλή, ή ακόμη ο ασφαλισμένος να μη δικαιούται σύνταξη.

www.insider.gr

APXH