Connect with us

Λογαριασμοί ρεύματος Αυγούστου: Μειώσεις έως 5% ανακοινώνουν οι πάροχοι – Υποχώρησε το κόστος φυσικού αερίου

Ελλαδα

Λογαριασμοί ρεύματος Αυγούστου: Μειώσεις έως 5% ανακοινώνουν οι πάροχοι – Υποχώρησε το κόστος φυσικού αερίου

Πιο χαμηλά αναμένεται να βρεθούν τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος τον Αύγουστο με τους παρόχους να ανακοινώνουν μειώσεις στις ανταγωνιστικές χρεώσεις.

Αυτό αναφέρουν οι πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες οι εταιρείες ορμώμενες από την πτώση του κόστους του φυσικού αερίου TTF στα επίπεδα των 25 ευρώ ανά Μεγαβατώρα από εκείνα των 32 με 35 ευρώ ανά Μεγαβατώρα θα προχωρήσουν σε αντίστοιχες προσαρμογές και των ανταγωνιστικών χρεώσεων.

Πάντως δεν είναι και λίγοι εκείνοι οι πάροχοι που θα επιλέξουν να διατηρήσουν αμετάβλητα τα τιμολόγια του Αυγούστου επιδιώκοντας να περιορίσουν το ρίσκο που αναλαμβάνουν για την πρόβλεψη των χρεώσεων.

Όπως και να χει αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για μειώσεις έως 5% τότε το εύρος των τιμών (συμπεριλαμβανομένων και των εκπτώσεων) θα διαμορφωθεί τον επόμενο μήνα από τα 0,07 μέχρι τα 0,175 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Παραμένει άγνωστο, το αν το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα προχωρήσει σε επιδότηση των οικιακών τιμολογίων ρεύματος τον επόμενο μήνα. Αν το πράξει τότε οι προαναφερόμενες τιμές θα βρεθούν ακόμη πιο χαμηλά.

Μεταβατικό καθεστώς

Την ίδια στιγμή αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις αποφάσεις που θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση ως προς τη μετάβαση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την εποχή των επιδοτήσεων σε εκείνη της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Οι πληροφορίες θέλουν την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να μην έχει καταλήξει στις τελικές ρυθμίσεις και να βρίσκεται ακόμη σε ανταλλαγή απόψεων με τη ΡΑΑΕΥ.

Ως γνωστόν οι περισσότεροι πάροχοι επιθυμούν ένα μεταβατικό στάδιο με τη διατήρηση του σημερινού καθεστώτος για δύο με τρεις μήνες ακόμα.

Υπενθυμίζεται ότι τα έκτακτα μέτρα λήγουν στις 30 Σεπτεμβρίου. Με βάση την εισήγηση της ΡΑΑΕΥ οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να προχωρήσουν στην ανακοίνωση των συντελεστών του μηχανισμού της ρήτρας αναπροσαρμογής από τις 31 Ιουλίου.

//energypress.gr

APXH