Connect with us

«Σφήνα» φορολογικών δηλώσεων στο επόμενο Market Pass

Ελλαδα

«Σφήνα» φορολογικών δηλώσεων στο επόμενο Market Pass

Όσοι έχουν βλέψεις για το νέο Market Pass -που θα επιδοτήσει τις αγορές των νοικοκυριών από Αύγουστο μέχρι και Οκτώβριο– καλό θα είναι να τελειώνουν -αν δεν το έχουν ήδη κάνει- με τις φορολογικές δηλώσεις.

Ο «κύβος ερρίφθη» και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανακοίνωσε ότι ο έλεγχος των δικαιούχων θα γίνει με βάση τις φετινές φορολογικές δηλώσεις δηλαδή τα εισοδήματα του 2022. Αυτό σημαίνει οτι όσοι «ποντάρουν» στο ενδεχόμενο παράτασης των φορολογικών δηλώσεων (η προθεσμία λήγει στι 31 Ιουλίου) μπορεί, τελικά να χάσουν τη νέα «επιταγή ακρίβειας».

Με την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων έχει τη δυνατότητα το υπουργείο Οικονομικών να λάβει υπόψη του για τον καθορισμό των νέων δικαιούχων βάσει των τελευταίων εισοδημάτων και όχι εκείνα που είχαν προκύψει πριν δύο χρόνια. Για τους παλιούς δικαιούχους η διαδικασία θα απλοποιηθεί καθώς θα γίνει επικαιροποίηση των στοιχείων τους αφού θεωρηθεί ως δεδομένο ότι ενδιαφέρονται για την αίτηση.

Άρα, επί της ουσίας, η πλατφόρμα θα ανοίξει για νέους δικαιούχους, αυτούς δηλαδή που μπορούν να πάρουν το νέο επίδομα λόγω των εισοδημάτων που απέκτησαν το 2022. Δημιουργείται δηλαδή μία ευκαιρία για όσους έχασαν το πρώτο επίδομα θα μπουν τώρα στην λίστα των δικαιούχων.
Η σχετική ρύθμιση θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που πρόκειται να βγει σε διαβούλευση και να κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα προς ψήφιση στη Βουλή. Αυτό που«καίει» την πολίτικη ηγεσία του ΥΠΕΘΟ είναι να τελειώνουν οι ενδιαφερόμενοι με τις φορολογικές δηλώσεις ώστε να υπάρξει σαφής εικόνα των δικαιούχων πριν τον Αύγουστο όπου θα γίνουν οι καταβολές του επιδόματος.

Εμμέσως, με τον τρόπο αυτό, το υπουργείο προσπαθεί να αποφύγει μια παράταση στις δηλώσεις των φυσικών προσώπων αν και όλα θα κριθούν από αριθμό υποβολής τους.

Όσον αφορά το Market Pass οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ξέρουν ότι τα κριτήρια παραμένουν τα ίδια: εισοδηματικά (έως 16.000 ευρώ ο άγαμος, 24.000 ευρώ ο έγγαμος συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο) και περιουσιακά (έως 250.000 ευρώ ο άγαμος, 400.000 ευρώ ο έγγαμος).

Το ύψος της ενίσχυσης ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε 10% επί του μηνιαίου ύψους αγορών, που είναι 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, συν 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος έως 1.000 ευρώ αγορών. Συνεπώς, η ενίσχυση κυμαίνεται από 22 έως 100 ευρώ το μήνα (66 έως 300 ευρώ για το τρίμηνο της παράτασης).

Δεν επιτρέπεται η ανάληψη του ποσού ή η μεταφορά του σε τρίτον. Η οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τις τράπεζες και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Η ενίσχυση χορηγείται σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα ή σε τραπεζικό λογαριασμό. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει την ψηφιακή κάρτα, η ενίσχυση θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αγορές σε καταστήματα τροφίμων και λαϊκές αγορές. Επίσης, η ψηφιακή χρεωστική κάρτα θα παραμείνει ενεργοποιημένη έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Αν ο δικαιούχος επιλέξει την πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό, θα λαμβάνει το 80% της ενίσχυσης, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς περιορισμούς.

Το δημοσιονομικό κόστος για το 2023 είναι 251 εκατ. ευρώ ενώ οι ωφελούμενοι είναι 2,8 εκατ. νοικοκυριά με 7,5 εκατ. μέλη.

www.newmoney.gr

APXH